Syyskukat hehkuvat viilenevässä säässä – katso 9 ihanaa ja helppoa vaihtoehtoa
Piha ja puutarha
Syyskukat hehkuvat viilenevässä säässä – katso 9 ihanaa ja helppoa vaihtoehtoa
Syyskukat ilahduttavat viherpeukaloa kesän jäljeen! Listasimme kauniit ja suositut syyskukat ja ideoita istutuksiin. Millaisia syyskukkia sinä aiot istuttaa tänä vuonna?

Syyskukat – ihanat vaihtoehdot

Krysanteemi: kukkapallojen ykkönen

Kookas ja muhkea krysanteemi vaatii paljon vettä varsinkin lämpimällä säällä. Huomioi myös, että sadevesi saattaa norua maahan multaa kastelematta. Kuihtuneiden kukkien nyppiminen pidentää kasvin kukinta-aikaa. Lue ohjeet krysanteemin hoitoon täältä.

Krysanteemi jaksaa loistaa, kun kastelet ja hoidat sitä säännöllisesti.
Krysanteemeja löytyy monia eri värisiä.

Kanerva: syyskukkien klassikko

Erilaiset kanervat kuuluvat syysistutusten suosituimpiin kasveihin, eikä ihme! Kanervista löytyy nimittäin monenlaisia perinteisiä ja jännittäviä uusia vaihtoehtoja. Ideoita erilaisiin kanervaistutuksiin löydät täältä ja ohjeet kanervan hoitoon täältä.

Kellokanerva Erica on yksi tutuimmista ja rakastetuimmista kanervista.
Keltainen kanerva Calluna 'Zipi'.
Rentoversoista kanervaa Calluna vulgaris myydään usein riippa- tai amppelikanervana.

Marjakanerva: suloiset marjat ihastuttavat

Marjakanerva on noussut nopeasti suosituksi. Kasvi on kuin luotu yhdisteltäväksi muiden syyskasvien kanssa. Vaaleanpunaiset, valkoiset tai punaiset marjat säilyvät herkullisen mehukkaina ensimmäisiin pakkasiin asti ja lasitetulla parvekkeella tai terassilla pidempäänkin. Lue ohjeet marjakanervan hoitoon ja nappaa ideat istutuksiin.

Marjakanervaa on myynnissä valkoisena ja punaisen sävyissä.

Asteri: värikkäiden ruukkuistutusten ilopilleri

Asteri on sievä valinta syksyn ruukkuistutuksiin. Myynnissä on myös monivuotisia astereita. Pidä ruukkuasterien multa tasaisen kosteana, niin kasvi saattaa kestää ulkona muutamassa pakkasasteessa. Lue tarkemmat ohjeet asterien hoitoon!

'Kesseler'-asteri kasvaa isoksi pehkoksi.

Syklaami: syksyn sinnikäs kukkija

Syklaami on oikukas sisäkasvi, mutta viileä ulkoilma innostaa sen sinnikkääseen kukintaan. Istuta taimi hyvissä ajoin, niin sen kylmänkesto paranee. Helppohoitoisimpia ovat pienikukkaiset lajikkeet eli minisyklaamit. Valitse ulkoistutukseen taimi, jolla on harvahko lehdistö. Ilmava lehdistö kuivuu nopeasti sateen ja yön jäljiltä, ja taimi säilyy terveenä. Syklaamin mukula pitää kosteasta mullasta, mutta kammoaa liikamärkyyttä. Lisää syklaamin hoito-ohjeita löydät tästä jutustamme.

Syklaameissa ilahduttavat paitsi näyttävät kukat, myös kauniit lehdet.

Koristekaali

Veikeät koristekaalit kestävät pakkasta ja mikä parasta, niiden värit vain voimistuvat hallaöiden jälkeen. Lue lisää koristekaalin hoidosta täältä.

Violetti, valkoinen, punainen tai vihreä – minkä värisen koristekaalin valitset?
Koristekaali ilahduttaa ruukussa yksittäin tai osana monilajista syysistutusta.

Hortensia: rakastettu kesäkukka sulostuttaa myös syksyn tullen

Hortensiat ilahduttavat alkusyksyn ruukkuistutuksissa. Niiden taimia on myynnissä jopa lokakuulle saakka. Lue lisää hortensian hoitamisesta ja talvetuksesta.

Muhkeat hortensiat selviävät viilenevässä syyssäässä.

Hopealanka: hehkuvaa hohdetta syysistutuksiin

Viileän hopeainen hopealanka sopii ihanasti monilajisiin syysistutuksiin. Kasvi kestää muutamia pakkasasteita. Katso hopealangan hoito-ohjeet ja ideoita istutuksiin.

Hopealangan lehtien väri ja hauska muoto ihastuttavat.

Muratti: vehreyttä syksyn ruukkuasetelmiin

Muratti on monille tuttu kesäkukkaistutuksista ja huonekasvina, mutta koska se sietää kylmää, se sopii vehreyttämään myös syysistutuksia. Suotuisissa oloissa muratti saattaa jopa selvitä talven yli ulkona. Poimi ohjeet muratin hoitoon.

Muratti viihtyy puolivarjoisassa tai varjoisassa paikassa.
Muratti tuo kerroksellisuutta usean eri lajin syysistutuksiin.

Keijunkukka: suloinen lehtiperenna ilahduttaa eri väreillään

Perennapenkistä tuttu ihana keijunkukka sopii mainiosti ruukkuistutuksiin, myös kesän jälkeen. Värikkäät lehdet pysyvät kauniina pitkälle syksyyn. Lue lisää keijunkukista.

Keijunkukka etualalla ruukussa.

3 ideaa syysistutuksiin

Limittäin ja lomittain

Istuta asetelmaan myös matalia kasveja. Ne luovat syvyysvaikutelmaa ja korostavat korkeita lajeja. Kun pakkanen nitistää muut lajit, kanerva (Calluna) säilyttää hehkeytensä. Riittää, kun poistat kylmän nujertavat taimet ja korvaat ne havunoksilla. Monilla uusilla kanervalajikkeilla kukat jäävät avautumatta. Se parantaa kasvin säänkestävyyttä, sillä nuput kestävät sadetta ja pakkasta auki levähtäneitä kukkia paremmin. Muista myös syksyn sato, kun koristelet puutarhaa. Artisokka ja koristekurpitsa luovat sadonkorjuuajan henkeä.

Taatusti tyylikästä

Jos olet epävarma asetelman sommittelussa, höystä istutus hopea- ja harmaalehtisillä lajeilla. Ne sopivat yhteen kaikkien värien kanssa ja kestävät hyvin kylmää. Kuvassa taustalla kasvava italianolkikukka pärjää pikkupakkasessakin. Koristekaalin luonteeseen kuuluu alalehtien kellastuminen ja kariseminen, mutta liikakastelu lisää ongelmaa. Ruusukaalin kerä muuntuu lehteväksi ruusukkeeksi, kun rullaat lehtien reunat alas.

Toppaa täyteen

Älä pihtaile kasvien määrässä, vaan istuta korista yltäkylläisen muhkea ja tuuhea. Kasvunvaraa ei tarvitse jättää. Kun pitäydyt sinisen ja liilan sävyissä, kokonaisuus säilyy levollisena lajirunsaudesta huolimatta.

Juttua muokattu 31.8.2021 klo 16.55: Lisätty runsaasti uusia kuvia ja tietoa. Juttu on julkaistu alun perin 7.9.2017.

Kommentoi »