Viherpiha

8 x hehkuvat syyskukat

8 x hehkuvat syyskukat
Somista terassi, parveke ja sisäänkäynti värikkäillä syyskukilla, jotka pitävät loppukesän viilenevästä säästä. Istutuksissa kannattaa hyödyntää myös puutarhan satoa.
Julkaistu: 7.9.2017

Toppaa täyteen

Älä pihtaile kasvien määrässä, vaan istuta korista yltäkylläisen muhkea ja tuuhea. Kasvunvaraa ei tarvitse jättää. Kun pitäydyt sinisen ja liilan sävyissä, kokonaisuus säilyy levollisena lajirunsaudesta huolimatta.

Kukkapallojen ykkönen

Kookas krysanteemi vaatii paljon vettä varsinkin lämpimällä säällä. Huomioi myös, että sadevesi saattaa norua maahan multaa kastelematta. Kuihtuneiden kukkien nyppiminen pidentää kasvin kukinta-aikaa.

Puolukkaisen punaista

Marjakanerva on noussut nopeasti suosituksi. Eikä ihme, sillä kasvi on kuin luotu yhdisteltäväksi muiden syyskasvien kanssa. Vaaleanpunaiset, valkoiset tai punaiset marjat säilyvät herkullisen mehukkaina ensimmäisiin pakkasiin asti.

Asterien aika

Pidä ruukkuasterien multa tasaisen kosteana, niin kasvi saattaa kestää ulkona muutamassa pakkasasteessa.

Söpöjä syklaameja

Syklaami on oikukas sisäkasvi, mutta viileä ulkoilma innostaa sen sinnikkääseen kukintaan. Kun istutat taimen hyvissä ajoin, se tottuu syyssäähän ja kylmänkesto paranee. Helppohoitoisimpia ja kestävimpiä ovat pienikukkaiset lajikkeet eli minisyklaamit. Valitse ulkoistutukseen taimi, jolla on harvahko lehdistö. Ilmava lehdistö kuivaa nopeasti sateen ja yön jäljiltä, ja taimi säilyy terveenä. Syklaamin mukula pitää kosteasta mullasta, mutta kammoaa liikamärkyyttä. Pallomainen huonekasvi myrtti viihtyy ulkona syyshalloihin saakka.

Limittäin ja lomittain

Istuta asetelmaan myös matalia kasveja. Ne luovat syvyysvaikutelmaa ja korostavat korkeita lajeja. Kun pakkanen nitistää muut lajit, kanerva (Calluna) säilyttää hehkeytensä. Riittää, kun poistat kylmän nujertavat taimet ja korvaat ne havunoksilla. Monilla uusilla kanervalajikkeilla kukat jäävät avautumatta. Se parantaa kasvin säänkestävyyttä, sillä nuput kestävät sadetta ja pakkasta auki levähtäneitä kukkia paremmin. Muista myös syksyn sato, kun koristelet puutarhaa. Artisokka ja koristekurpitsa luovat sadonkorjuuajan henkeä.

Taatusti tyylikästä

Jos olet epävarma asetelman sommittelussa, höystä istutus hopea- ja harmaalehtisillä lajeilla. Ne sopivat yhteen kaikkien värien kanssa ja kestävät hyvin kylmää. Taustalla kasvava italianolkikukka pärjää pikkupakkasessakin. Koristekaali kuuluu perinteikkäisiin syyskasveihin. Alalehtien kellastuminen ja kariseminen kuuluu sen luonteeseen, mutta liikakastelu lisää ongelmaa. Ruusukaalin kerä muuntuu lehteväksi ruusukkeeksi, kun rullaat lehtien reunat alas.

Ämpäreittäin hortensiaa

Hortensian taimia on myynnissä lokakuulle saakka. Puulaatikossa versoo hopealanka, italianolkikukka eli kurry-yrtti ja ripsureunaisia syklaameita. Sinkkiämpäri pitää hortensian raskaat kukinnot pystyssä säällä kuin säällä.

Lue lisää:

Kommentoi »