Kanervan hoito ja kasvatus – poimi vinkit, joilla nautit kanervien väriloistosta pitkään
Piha ja puutarha
Kanervan hoito ja kasvatus – poimi vinkit, joilla nautit kanervien väriloistosta pitkään
Kanervan hoidossa on tärkeintä huolehtia siitä, että kasvia kastelee tasaisesti koko syksyn ajan. Istuta kanervat ruukkuun tai maahan ja nauti kukinnasta, joka säilyy pakkasten tultuakin. Osaa kanervista voit kokeilla kasvattaa monivuotisina.

Kanerva (Calluna vulgaris) on vuosi vuodelta suositumpi ruukkukasvi. Suomessa niitä myydään alkusyksystä alkaen monen kokoisina ja värisinä. Voit istuttaa kanervan kesäkukilta vapautuneeseen ruukkuun tai suoraan maahan.

Ruukuissa myytävien kanervien kukinnot ovat tavallisimmin valkoisia tai punaisen eri sävyisiä. Suosittuja nykyään ovat myös lajikkeet, joissa on vain vähän, jos lainkaan kukkia.

Kellokanerva (Erica) on tavallista kanervaa suurikukkaisempi. Myös sitä on saatavilla monenkokoisena ja -värisenä. Hennosta irlanninnummikanervastakin (Daboecia cantabrica) on saatavilla valko- ja punakukkaisia lajikkeita. Kello- ja irlanninnummikanerva eivät talvehdi Suomessa.

Kanervan hoito ja kasvatus – näin onnistut

Kanervan kasvupaikka

Suurin osa Suomessa myytävistä ruukkukanervista on ulkomaista alkuperää. Kanervan talvehtiminen ja keväinen kasvuunlähtö on epävarmaa, mutta suotuisalla paikalla havuilla peitettynä tai paksun lumikerroksen alla Calluna-kanervista voi saada monivuotisen ilon. Useimmiten kanervat ostetaan kausikasveiksi, jotka tekevät kevään tullen tilaa orvokeille ja kesäkukille.

Ruukkuihin istutettavat kanervat viihtyvät aurinkoisilla ja puolivarjoisilla paikoilla. Yhdistele kanervien joukkoon muita kylmää kestäviä syyskasveja, kuten havuja, hopealehteä ja -lankaa, variksenmarjaa ja lankaköynnöstä.

Valitse kanervaistutukselle pakkasta kestävä astia, esimerkiksi kori, betoniruukku tai puulaatikko. Myös pohjareiällä varustettu keramiikkaruukku käy, mutta se kannattaa sijoittaa sateelta suojattuun paikkaan. Salaojita astia kevytsoralla ja lisää tavallista puutarhamultaa.

Monivuotiset kanervat viihtyvät parhaiten aurinkoisella paikalla kuivilla, hiekkapohjaisilla mailla sekä happamilla metsätonteilla.

Kanervan kastelu ja lannoitus

Kastele ruukkukanervaa säännöllisesti ja tasaisesti koko syksyn ajan. Silloin kukat säilyvät paremmin. Etenkin Erica-kellokanerva kaipaa tasaista kosteutta. Kasvin kukat karisevat, jos taimipotti pääsee kuivumaan. Myös Calluna-kanervien kukat säilyvät paremmin kosteassa mullassa. Huolehdi kuitenkin, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan ruukusta pois, etenkin jos ruukku on taivasalla.

Lopeta kanervan kastelu, kun sekä yöllä että päivällä on pakkasta.

Syysistutuksissa käytettävät kanervat eivät tarvitse lannoitusta.

Erilaisia kanervalajikkeita

Kanerva 'Zeta'

Kanerva 'Zeta' ei kuki, mutta kerää katseet jäykän pystyllä kasvutavallaan ja hohtavan kellanvihertävillä lehdillään.

Kanerva 'Velvet Fascination'

Kanerva 'Velvet Fascination' kukkii elo-syyskuussa. Jos haluat kasvattaa sitä monivuotisena, levitä sen ympärille havuja talven ajaksi.

Lumikellokanerva

Lumikellokanervaa voi kasvattaa myös monivuotisena ilona. Se menestyy ainakin I-vyöhykkeellä, runsaslumisilla seuduilla mahdollisesti pohjoisempanakin.

Kapinkellokanerva

Kapinkellokanerva on kotoisin Kapinniemimaalta Etelä-Afrikasta.

Kommentoi »