Viherpiha

Kanervan hoito

Kanervan hoito

Kanervat ja kellokanervat ovat suosittuja syksyn ja talven ruukkukasveja. Istuta ne ruukkuun tai maahan ja nauti kukinnasta, joka säilyy pakkasten tultuakin.
Teksti ViherPiha
Kuvat A-lehtien kuvatoimitus
Mainos

Kanerva (Calluna vulgaris) on vuosi vuodelta suositumpi ruukkukasvi. Suomessa niitä myydään alkusyksystä alkaen monen kokoisina ja värisinä. Voit istuttaa kanervan kesäkukilta vapautuneeseen ruukkuun tai suoraan maahan.

Ruukuissa myytävien kanervien kukinnot ovat tavallisimmin valkoisia tai vaihtelevat punaisen eri sävyissä. Myös sinisiksi, liiloiksi ja oranssiksi värjättyjä kanervia näkyy kukkakauppojen valikoimissa.

Suurin osa Suomessa myytävistä ruukkukanervista on ulkomaista alkuperää. Kanervan talvehtiminen ja keväinen kasvuunlähtö on siis epävarmaa. Useimmiten ne ostetaankin kausikasveiksi, jotka tekevät kevään tullen tilaa orvokeille ja kesäkukille.

Kellokanerva (Erica) on tavallista kanervaa suurikukkaisempi. Myös sitä on saatavilla monenkokoisena ja -värisenä. Kellokanerva ei talvehdi Suomessa.

Näin onnistut kanervan hoidossa

Kasvupaikka

Luonnossa kanerva kasvaa parhaiten aurinkoisilla paikoilla. Ruukkuihin istutettavat kanervat viihtyvät aurinkoisilla, mutta myös puolivarjoisilla paikoilla.

Tavallinen puutarhamulta kelpaa ruukkukanervalle. Luonnossa kanervat viihtyvät parhaiten kuivilla, hiekkapohjaisilla mailla sekä happamilla metsätonteilla.

Kastelu

Kastele ruukkukanervaa säännöllisesti ja tasaisesti koko syksyn ajan. Silloin kukat säilyvät paremmin. Huolehdi kuitenkin, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan ruukusta pois, etenkin jos ruukku on taivasalla.

Lopeta kanervan kastelu, kun sekä yöllä että päivällä on pakkasta.

Lue lisää:

Näin hoidat syyskukkia

8 x hehkuvat syyskukat

Kanerva ja muut syksyiset kukat ruukkuistutuksissa – 9 ideaa

Julkaistu: 19.8.2016