Keijunkukka ilahduttaa puutarhassa keväästä syksyyn – katso vinkit keijunkukan kasvatukseen, hoitoon ja upeimpiin lajikkeisiin
Piha ja puutarha
Keijunkukka ilahduttaa puutarhassa keväästä syksyyn – katso vinkit keijunkukan kasvatukseen, hoitoon ja upeimpiin lajikkeisiin
Keijunkukat ovat kauniita jo varhain keväällä ja koristavat penkkejä myöhään syksyyn saakka. Luo erivärisillä lajikkeilla upeita kukkapenkkejä helposti tai istuta keijunkukka pihalle ruukkuun. Kurkkaa vinkit keijunkukan hoitoon ja tutustu erilaisiin lajikkeisiin.
19.10.2018
 |
Viherpiha

Keijunkukat (Heuchera) eivät niinkään komeile kukillaan kuin upealla lehdistöllään. Moniin muihin perennasukuihin verrattuna keijunkukat ovat yksi lajikerikkaimmista suvuista. Lehtien värityksessä ja kuvioinnissa on valtava kirjo.

Keijunkukka: kasvatus ja hoito

Valo-olot

Keijunkukat ovat helppohoitoisia perennoja, jotka ovat melko vaatimattomia kasvupaikan suhteen. Ne menestyvät auringossa tai puolivarjossa. Varjossakin ne saattavat menestyä, mutta värikäslehtisten lajikkeiden väri saattaa alkaa vihertyä. Etenkin puna-, hopea- ja keltalehtiset lajikkeet olisi hyvä istuttaa melko valoisalle paikalle, jotta niiden väri säilyisi. Toisaalta kovassa paahteessa niiden väri voi myös haalistua.

Maaperä

Keijunkukat pitävät ravinteikkaasta maasta. Jos maa on hyvin savista, sekoita siihen karkeaa hiekkaa, jotta kasvi ei kärsi talvella liiasta kosteudesta. Suojaa keijunkukan ainavihanta lehdistö talveksi havuilla tai oksilla.

Keijunkukan lannoitus

Lannoita keijunkukkia keväisin kevätlannoitteella ja lisää maahan myös puutarhakalkkia. Elo-syyskuussa on hyvä ravita kasvia vielä syyslannoitteella. Lisää multaa tai lehtikompostia isoksi kasvaneen taimen ympärille joka kevät, ettei juuristo jää paljaaksi.

Keijunkukan lisäys ja jakaminen

Keijunkukka kasvattaa tiheän mättään, josta sitä voi jakaa keväällä tai syksyllä. Jätä jokaiseen jakopalaan lehtiä ja istuta jakotaimi hieman syvempään, jotta kasvi ei nouse liian ylös. Istuta jakotaimet kahdenkymmenen sentin välein.

Keijunkukkalajeja voit lisätä myös siemenistä. Muista, että kylvettäessä siemeniä ei saa peittää, sillä ne tarvitsevat valoa itääkseen.

Keijunkukan kasvatus ja hoito ruukussa

Värikäslehtiset keijunkukat sopivat myös ruukkuistutuksiin joko yksin tai eri kesäkukkiin yhdisteltyinä. Kastele ja lannoita ruukussa kasvavia keijunkukkia läpi kesän. Kun syksy tulee, voit istuttaa kasvit pihalle talvehtimaan. Kevään tullen keijunkukat voi nostaa maasta ja istuttaa ruukkuihin.

Vinkki!

Keijunkukat ovat mitä mainioimpia kasveja myös syksyn ruukkuistutuksiin, sillä niiden lehdet eivät ihan vähästä säikähdä. Lehdet pysyvät hyvännäköisinä pitkälle syksyyn.

Keijunkukka: 12 erilaista lajiketta

'Blackberry Jam'

Reheväkasvuinen ja elinvoimainen lajike, joka leviää mukavasti. Lehdet ovat alapinnaltaan voimakkaan punaisia ja päältä hienostuneen hopean sävyisiä.

'Palace Purple'

Purppurakeijunkukka. Erittäin suosittu valkokukkainen lajike. Yhdistele purppurakeijunkukkaa vihreiden kasvien kanssa. Saat aikaan hienon värikontrastin.

'Obsidian'

Kaikista tummalehtisin lajike. Väri kehittyy voimakkaimmaksi auringossa.

'Midnight Rose'

Erikoisuutena lehtien pilkut, jotka vaalenevat kesän mittaan.

'Pear Crisp'

Limenvärinen, kasvutapa melko hento. Väri säilyy heleänä koko kauden.

'Midas Touch'

Rotevakasvuinen lajike, jolla uurretut, ryppyiset lehdet.

'Dale's Strain'

Amerikankeijunkukka. Yleinen lajike. Lehtiä peittää marmorikuvio.

'Fire Alarm'

Mahonginpunainen katseenvangitsija. Tuuhea lehdistö.

'Plum Pudding'

Reheväkasvuinen lajike. Sopii myös maanpeitekasviksi. 

'Cappuccino'

Pronssiin vivahtavat lehdet, joiden reunat aaltoilevat koristeellisesti.

'Rio'

Lämpimän värinen lehdistö. Erityisen koristeellinen ruukkuun.

'Peach Flambe'

Kestävin oransseista lajikkeista. Väri tummenee kesän edetessä. Valo vaikuttaa voimakkaasti väriin.

Kommentoi »