Hortensian hoito: näin se kukkii koko kesän
Piha ja puutarha
Hortensian hoito: näin se kukkii koko kesän
Hortensia kaipaa säännöllistä kastelua, mikä onkin tärkein asia hortensian hoidossa. Huolella hoidettu jalohortensia palkitseekin viitseliään kotipuutarhurin kukkimalla upeasti koko kesän! Kurkkaa jutustamme parhaat vinkit hortensian hoitoon.

Hortensia: kasvatus ja hoito

Hortensian kasvupaikka

Ulkona paras paikka hortensialle on puolivarjo. Jalohortensia viihtyy tuulensuojaisessa ja lämpimässä, mutta suoralta auringonpaisteelta suojatussa paikassa.

Erityisen arkoja auringonpaisteelle ovat pitkään kukkivat ’Endless Summer’- ja uudet ’Forever & Ever’ -lajikkeet sekä kaikki valkoiset hortensialajikkeet, jotka ruskettuvat paahteessa helposti. Muun väriset pärjäävät, joskin vaativat paljon kastelua.

Maaperän happamuus vaikuttaa hortensian kukkien väriin. Jos haluat sinisen sävyisiä hortensiankukkia, istuta se havurodomultaan. Pinkkejä kukkia saat runsaasti kalkitussa mullassa.

Jos pidät hortensiaa sisällä, viileä ja valoisa paikka on otollisin.

Hortensian kastelu

Kastele hortensiaa runsaasti kasvukauden aikana ja lannoita säännöllisesti. Älä päästä hortensiaa kuivahtamaan, sillä lakastunutta kasvia on vaikea saada toipumaan.

Hortensian lannoitus

Voit säädellä kukkien väriä lannoittamalla. Lannoita hortensiaa halutun kukkavärin mukaan joko happaman maan kasveille tarkoitetuilla tai kalkkipitoisilla ravinteilla.

Hortensian talvetus

Hortensian hoito ennen talvetusta

  • Leikkaa edellisvuoden versoilla kukkivat lajikkeet heti kukinnan jälkeen kuihtuneen kukan alapuolelta.
  • Ulkona jalohortensiat eivät yleensä selviä talven yli, ellei talvi ole erityisen leuto. Vie hortensiat talveksi valoisaan, 5–10-asteiseen paikkaan.
  • Vanhoilla ja uusilla versoilla kukkivat Endless Summer- ja ’Forever & Ever’ -hortensialajikkeet eivät tarvitse leikkausta. Ne selviävät talven ulkona, jos suojaat ne talvensuojaturpeella ja peittelet havuilla.

Hortensian kukkimisen varmistaminen talven jälkeen

  • Kukkapenkissä lumipeitteen alla talvehtinut 'Endless Summer' -jalohortensia vihertyy hitaammin kuin viileässä huoneessa talvehtinut lajitoverinsa.
  • Paksun lumipeitteen alla hortensian versot saattavat paleltua, mutta sään lämmetessä kasvin tyveltä nousevat vihreät lehdet kertovat juuriston selvinneen talvesta.
  • Ruukuta jalohortensia uudelleen reilunkokoiseen ruukkuun ja nosta lämpimälle verannalle. Kastele multa läpikotaisin.
  • Älä leikkaa viimevuotisia, kuivalta näyttäviä versoja, vaan jätä ne uusien versojen tueksi. Typistele kuivia versoja vasta, kun olet varma, että ne eivät enää viherry.

Vinkki!

6 kommenttia