Etsitkö täydellistä kukkaa terassille? Valitse hortensia!
Piha ja puutarha
Etsitkö täydellistä kukkaa terassille? Valitse hortensia!
Hortensia on upea kasvi jo itsessään, mutta yhdistelemällä sitä muihin kesäkukkiin, köynnöskasveihin ja jopa huonekasveihin teet istutuksistasi entistä upeammat.

Etelän hehkua

Hortensioiden kukkapompulat tuovat puolivarjoisalle terassille tai parvekkeelle etelän hehkua. Pitkään kukkivat 'Magical Four Seasons' -lajikkeet ovat takuuvarmoja katseenvangitsijoita, sillä ne vaihtavat väriä jopa kolmasti kesässä. Vaaleanpunainen hortensia muuttuu kesän mittaan tummanpunaiseksi. 

Tässä vaaleanpunaisen lajikkeen pariksi on istutettu lankaköynnöstä, jonka ohuet punertavat varret sointuvat hortensian kukkien väriin etenkin loppukesästä. Ruostunut vanha astia korostaa hortensian kukkien ja vihreiden lehtien komeutta, ja lankaköynnös keventää sopivasti muhkeaa kokonaisuutta.

Kastele kumpaakin lajia säännöllisesti, sillä ne eivät pidä kuivahtamisesta. Käytä kasteluvedessä nestemäistä lannoitetta, jotta kukinta jatkuu tasaisena ja lankaköynnös kasvattaa lisää versoja.

Parvekelaatikon primadonna

Riippaversoinen hopeavitja ja vaaleansininen hortensia ovat vastustamaton parivaljakko. Hopeavitja ei edes pahastu, kun hortensia vähitellen sävyttyy punertavaksi.

Pidä jalohortensia kuosissa säännöllisellä kastelulla ja lannoituksella. Myös hopeavitja hyötyy säännöllisestä hoidosta. Näin se kasvattaa kesän mittaan versonsa noin metrin mittaiseksi hopeiseksi putoukseksi, joka vyöryy parvekelaatikon reunojen yli.

Hortensia sopii tyyliltään romanttiseen pajusta punottuun parvekelaatikkoon. Ripusta se seinustalle tai parvekkeen kaiteelle. Vältä tuulista paikkaa, sillä painavat kukkatertut saattavat heilua niin paljon, että varret katkeavat helposti.

Valoa varjoon

Valkoista ja limeä! Hortensian  limen ja valkoisen sävyiset kukkatertut loistavat varjossa ja vielä iltahämärissä. Valkoinen ruukku korostaa valon vaikutelmaa.

Muratti sopii hienosti hortensian seuraksi. Voit yhdistellä rohkeasti eri muratteja, kuten valkokirjavaa ja raikkaan vihreää lajiketta. Näin saat istutukseen runsautta ja erilaisia sävyjä.

Muratin voi syksyllä irrottaa istutuksesta ja kokeilla sen talvettamista sisällä. Aseta kasvi mahdollisimman valoisalle ja viileälle ikkunalle.

Syksyn sävel

Yhdistele syksyn tulleen hortensiaa koristekaalien ja syklaamien kanssa. Syklaamin kukat toistavat hienosti jalohortensian pinkin ja vaaleanpunaisen sävyisiä kukintoja.

Jalohortensialajikkeet ovat melko melko kylmänarkoja. Muista nostaa ruukut sisään kylmien öiden ajaksi. Halutessasi voit yrittää talvettaa hortensioita viileässä tilassa tai ulkona talvensuojaturpeella ja havuilla peiteltynä.

Kukinnan lopussa leikkaa kukintoversot irti ja kuivattaa ne koristeiksi talven kukka-asetelmiin.

Kolmisointu

Näyttävä ja tasapainoinen ruukkuasetelma syntyy kolmella kasvilla: sivuille ja ylöspäin kurottavalla raikkaanvihreällä elefanttiheinällä, riippuvalla kirjavalehtisellä muratilla ja ryhmän vetonaulalla, hämärässäkin hehkuvalla valkokukkaisella hortensialla. 

Tämä ryhmä pääsee parhaiten oikeuksiinsa harmaassa keramiikkaruukussa tai yksinkertaisessa peltiruukussa.

Afrikan tähti

Tee hortensiasta eksoottisia asetelmia, kuten tässä. Hortensian seuraksi sopivat hienosti jopa huonekasvit. Viirivehkan valkoiset kukinnot toistavat vaaleaa kukkateemaa. Viimeistele asetelma valkoraitaisella koristeheinällä ja valkokirjavalla muratilla.

Jos hortensia on yksin ruukussa, levitä mullan pinnalle koristesoraa, joka huolittelee kokonaisuuden. Tässä ryhmässä ruukkujen sävyiksi on valittu maanläheisiä rauhallisia sävyjä, jotka tuovat kasvit hienosti esiin. Hulluttele somisteilla ja luo kokonaisuuteen oma eksoottinen loppusilauksesi. Viidakkohatut sopivat tähän kuin nenä päähän!

Lue lisää:

1 kommentti