12 ideaa romanttiseen puutarhaan
Piha ja puutarha
12 ideaa romanttiseen puutarhaan
Satumaisesti tuoksuvia, hempeän värisiä kukkia pursuava romanttinen puutarha sulattaa sydämet. Viritä puutarhasi oikeaan tunnelmaan lumoavilla kasvivalinnoilla ja suloiseen tyyliin sopivilla koristeilla.
Julkaistu 7.3.2014
Viherpiha

1. Niittymäiset perenna-alueet

Sirolinjaisten perennojen sekaistutuksen ilme on runollinen ja kevyt kuin poutapilvi. Tasapainota akileijojen, laukkojen ja auringossa leiskuvien ’Ladybird’-turkinunikoiden väri-ilakointia istuttamalla joukkoon esimerkiksi valkoista merirantaputkea. Sen kerrannaissarjaiset kukat ovat ihanan ilmavat. Luonnossa kivikkoisilla merenrannoilla kasvava laji tuo istutuksiin myös kepeyttä ja leikkisyyttä. Se on tämän hetken trendikasvi ja esimerkiksi englantilaisen tähtisuunnittelijan Cleve Westin suosikkeja.

Luonnonmaisemaa jäljittelevät kerrokselliset ja niittymäiset perenna-alueet näyttävät harkitusti huolettomilta ja vähän villeiltä. Ne sopivat luonnonläheisen ympäristön lisäksi moderniin kaupunkimaisemaan, jonka kovuuteen ja kulmikkuuteen ne tuovat kaivattua vastavoimaa.

2. Satumainen heijastus

Tyynellä säällä vesipeili heijastaa ympäröivän maiseman satumaisena, mutta sadepisarat kirjovat sen pinnan kauniilla kehäkuvioilla. Jotta koristeallas sulautuisi maisemaan luontevasti, muotoile sen reunat polveileviksi.

3. Upeat pionit

Uhkeat pionit ovat romanttisen puutarhan peruskasveja, joiden kukinta ei jää keneltäkään huomaamatta. Pionin juurtuminen voi viedä vuosia, mutta juurruttuaan se ilahduttaa kukkimalla yhä runsaammin vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Ranskalaisen näyttelijädiivan mukaan nimetyn ’Sarah Bernhardt’-lajikkeen kukat kestävät pitkään kauniina myös maljakossa.

4. Nostalgisia kukkia

Loistokärhöjen yltäkylläinen kukinta heinäkuussa vie jalat alta. Istuta niitä kietoutumaan pitkin kaariportteja ja pergolan rakenteita niin, että köynnöksen tyvi jää muun kasvillisuuden luomaan viileään varjoon. ’Hagley Hybrid’ -lajikkeella on poikkeuksellisen suuret, jopa yli 15-senttiset kukat, jotka ovat väriltään nostalgista vanhaa roosaa.

5. Aava kukkameri

Kokoa vaikuttava, vapaasti lainehtiva kukkameri yhdestä helppohoitoisesta lajista. Esimerkiksi siperiankurjenmiekat ja muut helposti leviävät lajit sopivat omaksi ryhmäkseen. Kun kasveja on paljon, yksittäisen kukan ei tarvitse olla erityisen näyttävä.

6. Patsas katseenvangitsijana

Viimeistele puutarhasi ilme tarkoin harkittuun paikkaan asetellulla patsaalla. Polun päähän tai muuten näkyvälle paikalla aseteltu koriste on tehokas katseenvangitsija. Suurimman vaikutuksen teos tekee kuitenkin silloin, kun se tulee näkyviin pienenä yllätyksenä – esimerkiksi korkean kasvillisuuden keskeltä tai polun mutkan takaa.

7. Koristeita luonnonmateriaaleista

Hyödynnä kauniisti kasvien kanssa yhteen sopivia luonnonmateriaaleja puutarhan koristelussa. Taipuisasta pajusta kaaostekniikalla koottu pallo korostaa hienovaraisesti täydessä kukassa komeilevaa ’Louise Odier’ -bourbonruusua. Se on muodoltaan hauska vastakohta soihtumaisille sormustinkukille.

8. Valkoiset kukat

Korosta puhtaan valkoisia kukkia ripauksella viileää sinistä ja pinkkiä sekä heinien metallisävyjä. Alleviivaa puutarhan teemaväriä myös valkoiseksi maalatuilla rakenteilla. Yksinkertainen huvimaja on täydellinen paikka nauttia puutarhaelämästä kahden kesken suojassa sateelta tai tuulelta ja kuunnella, kuinka heinät kahisevat kiehtovasti majan ympärillä.

9. Uhkeat ruusut

Matalien floribundaruusujen kukinta on usein ylenpalttinen. Parhaimmillaan kunkin oksan päähän avautuu upeasti tuoksuva kukkakimppu. ’Jan Spek’ -ruusun kerrannaiset kukat haalistuvat kukinnan vanhentuessa kellertävän kermanvalkoisiksi.

10. Tuoksuvat lajikkeet

Kukkien ja lehtien tuoksuttelu on aistikas elämys, sillä hajuaistilla on vahva yhteys tunteisiin. Kokoa tuoksutarhaan aromikkaita yrttejä ja muita tuoksustaan tunnettuja lajeja. Ruusuista vanhat lajikkeet tuoksuvat usein vahvimmin.

11. Kukkiva köynnösmaja

Valitse majan rakenteita pitkin kiipeäviksi köynnöksiksi sirokasvuisia, pitkään ja runsaasti kukkivia lajeja, kuten loistokärhöjä tai niitä helppohoitoisempia ja kestävämpiä viinikärhöjä. Yksivuotiset tuoksuherneet lisäävät kukkarunsauden tuntua ja hajustavat majan hurmaavasti. Kasvimajan seinille sopivat myös köynnösruusut, joiden tuoksuva kukinta voi jatkua pitkälle syksyyn. Kanadalaiset lajikkeet ovat kestäviä jopa IV-kasvuvyöhykkeellä.

12. Varjoisa nurkkaus

Katveinen nurkkaus on kuin luotu hellepäivän hempeäksi oleskelupaikaksi, jonne on mukava vetäytyä päivän paahtavimmiksi hetkiksi. Kehystä istuinryhmä esimerkiksi ’Annabelle’-pallohortensialla, jonka kukkapallot ovat aluksi limenvihreät. Muuttuessaan valkoisiksi ne tuovat valoa puolivarjoisaan paikkaan.

Lue lisää:

Kommentoi »