Viherpiha

Krysanteemin hoito

Krysanteemin hoito

Krysanteemi viihtyy parhaiten ilmavassa ja melko viileässä paikassa. Saat iloa ja väriä syksyllä pitkään, kun kastelet ja hoidat krysanteemia säännöllisesti.
Teksti Liisa Häkli
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Näin hoidat krysanteemia

Paikka

Viileä ja aurinkoinen tai puolivarjoisa, ilmava. Pallokrysanteemi on lyhyenpäivänkasvi – se kukkii, kun päivät ovat lyhyempiä kuin yöt. Pidä siis huolta, että et sijoita kasvia lähelle pihavalaisimia tai muuta valolähdettä. Lyhytkin valaisu on haitaksi. Isokukkaiset krysanteemilajikkeet kärsivät sateesta, joten sijoita ne esimerkiksi katoksen alle.

Multa

Ravinteikas ja vettä hyvin läpäisevä kukkamulta sopii krysanteemille parhaiten. Kompostimullan lisäys tavalliseen multaan parantaa kasvualustan rakennetta ja ravinteikkuutta.

Hoito

Kastele pallokrysanteemiä säännöllisesti, älä päästä multaa kuivahtamaan. Lannoita viikoittain kastelulannoitteilla tai lisää multaan pitkävaikutteisia lannoiterakeita tai -puikkoja, jotta kukinta jatkuu runsaana läpi syksyn. Jos krysanteemi kuivuu, upota se ruukkuineen vedellä täytettyyn ämpäriin ja pidä siinä, kunnes mullasta ei enää tule ilmakuplia.

Talvetus

Pallokrysanteemi hankitaan yleensä kausikukaksi, mutta voit yrittää talvettaa sitä +5-asteisessa paikassa. Leikkaa sitä ennen versot 5 sentin mittaisiksi. Tuo krysanteemi huoneenlämpöön helmi–maaliskuussa ja vaihda multa. Istuta krysanteemi ulos kesällä.

Lue lisää:

5 ideaa krysanteemin käyttöön

Krysanteemi ja muut hehkuvat syyskukat istutuksissa

Mitä tehdä pallokrysanteemille kukinnan jälkeen?

Julkaistu: 15.6.2016
Katso myös nämä