Asteri ihastuttaa värikkäissä syysistutuksissa – näillä ohjeilla saat kasvin kukkimaan pitkälle syksyyn

Asteri ihastuttaa värikkäissä syysistutuksissa – näillä ohjeilla saat kasvin kukkimaan pitkälle syksyyn
Asteri on hurmaava valinta syksyn ruukkuistutuksiin kanervien ja muiden kasvien seuraksi. Myynnissä on myös monivuotisia astereita. Tutustu asterilajikkeisiin ja opi hoitoniksit, joiden avulla voit nauttia upeasta kukinnasta mahdollisimman pitkään.
Julkaistu: 5.9.2018

Asterin kasvitieteellinen nimi Aster tarkoittaa tähteä – tosiaankin, kukka on kuin pieni tähti! Astereiden suvusta on suomalaisessa Viljelykasvien nimistössä nimetty 28 lajia, useita lajikkeita ja muutama risteymäryhmä. Lisäksi myynnissä on esimerkiksi kiinanasteria, mutta se ei suomenkielisestä nimestään huolimatta kuulu Aster-sukuun. Suomalaiset nimet saattavatkin joskus olla hämmentäviä.

Meillä yleisimpiä perennoina eli monivuotisina kasveina kasvatettavia astereita ovat: alppiasteri (Aster alpinus), elokuunasteri (A. amellus), syysasteri (A. novi-belgii), pajuasteri (A. salicifolius) ja juhannusasteri (A. tongolensis). Myös pienikukkainen pursuasteri (A. ageratoides) on kokeilemisen arvoinen.

Syysruukkuistutuksiin myydään usein reunusasteria (A. Dumosus-ryhmä). Se kestää yleensä pikkupakkasta, joten asetelmasta on iloa pitkään.

Syysasteri on yksi suosituimmista astereista. Kukkien väri vaihtelee lajikkeesta riippuen liilan ja vaaleanpunaisen sävyistä aina valkoiseen. Jos saat ystävältä syysasterin maatiaislajikkeen, istuta ihmeessä sitä pihallesi. Maatiaislajike ei tarvitse erityistä hoitoa eikä yleensä edes kärsi härmäsienitartunnasta. Maatiaislajike myös aloittaa kukintansa aikaisin, joten se ehtii kukkia jopa lokakuuhun asti, osa pitempäänkin.
Syysruukuissa voit yhdistää erivärisiä astereita ja muita syksyn koristekasveja, kuten kanervia, koristekaalia, syklaamia ja pikkuhavuja.

Näin kasvatat monivuotisia astereita

Valo-olot

Yleensä asterit viihtyvät parhaiten aurinkoisella tai valoisalla kasvupaikalla. Kuuma, paahteinen paikka ei kuitenkaan ole suositeltava, sillä se lyhentää kukinta-aikaa.

Kasvupaikka

Paras kasvupaikka on vettä läpäisevä, sillä etenkään talvisin vesi ei saisi jää seisomaan kasvin juuristoon. Multava tai hiekan ja mullan sekoitus sopii astereille parhaiten. Savinen maa on kylmää ja pidättää liikaa vettä. Asterit pitävät kalkkipitoisesta ja keskiravinteisesta maasta.

Hoito

Kalkitse ja lannoita astereita keväällä. Huolehdi pitkinä poutajaksoina kastelusta. Vältä liian tiheää istutusta, sillä se voi altistaa härmäsienitartunnalle. Sopiva istutusväli on 40 cm. Tue kesän aikana korkeaksi kasvavia lajikkeita.

Jaa kasvusto 3–4 vuoden välein, jotta kasvin elinvoima säilyisi hyvänä. Jakaminen onnistuu parhaiten keväällä. Irrota silloin kasvuston reunalta jakopaloja, joissa on vahvat juuret ja muutama terhakka verso. Istuta jakopalat hyvälaatuiseen puutarhamultaan ja huolehdi säännöllisestä kastelusta.

Voit myös lisätä astereita kylvämällä. Siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn, joten helpointa on kylvää siemenet maahan syksyllä. Näin siemenet saavat talven aikana luonnollisen kylmäkäsittelyn.

Peitä siemenet ohuelti mullalla ja merkitse kylvöpaikka hyvin, jotta muistat sen seuraavanakin keväänä. Aseta kylvöksen päälle ohut verkko, etteivät linnut pääse kuopsuttelemaan kylvöpaikkaa.

Pursuasterin kukat hehkuvat syysauringon paisteessa.
Isoksi pehkoksi kasvava 'Kesseler'-asteri hurmaa kukkarunsaudellaan.

Näin hoidat yksivuotisia ruukkuastereita

Huolehdi ruukkuastereiden kastelusta. Multa ei saisi kuivua muttei olla myöskään litimärkää. Lannoita asteria parin viikon välein lisäämällä kasteluveteen nestemäistä lannosta. Poista kuihtuneet kukat, jotta saat asterikasvuston säilymään kauniina aina pakkasiin asti.

Voit kokeilla astereiden talvettamista istuttamalla ne maahan ennen talven tuloa. Hyvällä onnella voit saada ne versomaan seuraavana keväänä.

Asteri tulee hienosti esiin syysistutuksissa. Valitse ruukku ja seuralaiskasvit asterin värejä korostamaan.
Kommentoi »