Kanerva hurmaa syksyisissä istutuksissa – poimi 12 ideaa pihalle, terassille ja parvekkeelle
Piha ja puutarha
Kanerva hurmaa syksyisissä istutuksissa – poimi 12 ideaa pihalle, terassille ja parvekkeelle
Syysistutuksissa kanerva on yksi suosituimmista kasveista. Katso inspiroivat ideat erilaisiin istutuksiin ja asetelmiin, jotka tuovat kasveihin upeaa hehkua!

12 inspiroivaa ideaa syksyisiin kanervaistutuksiin

1. Syksyisen syviä värejä

Punaisen tuvan seinusta on saanut itämaisen ilmeen. Metallinhohtoisissa tummissa ruukuissa hehkuu vihreä kartiovalkokuusi. Sen viereen on istutettu puukellokanervaa (Erica arborea) ja tummalehtistä korallikeijunkukkaa sekä liilaa asteria. Kääpiöjapaninlehtikuusi kurkottaa tuvan seinää vasten.

2. Loppukesän kultainen hehku

Upean hehkuva asetelma valaisee syysiltoja. Harmaat ruukut tuovat keltaisen kanervan (Calluna 'Zipi'), vaaleanvihertävän skimmian 'Finchy'-lajikkeen sekä hennon pronssisaran 'Frosty Curls' värit hienosti esiin.

3. Vaaleita kanervia ja hopeanhohtoa

Kiinnostavan näköinen valkoinen istutus syntyy valkoisesta kanervasta (Calluna 'Beauty Ladies'), leveälehtisestä asteliasta 'Silver Shadow', taustalla pilkottavasta hopealangasta ja tummasta, hopeansävyisestä korallikeijunkukasta 'Cinnabar Silver'.

4. Kaunis myös sellaisenaan

Kellokanerva (Erica) on näyttävä yksinäänkin. Tässä se on istutettu mustaksi maalattuihin ruukkuihin. Myös musta hylly korostaa kukkien väriä.

5. Pihan upein väripari

Keltaisena hohtava puukellokanerva (Erica arborea 'Albert's Gold) on saanut seurakseen keltalehtisen japaninvaahteran, keltavihreän tyräkin ja ryöppyävän lankaköynnöksen. Taustalla isossa ruukussa kasvaa keltavihreää ryytisalviaa, 'Evergold'-saraa, 'Wilma'-sypressiä ja keltaraitaista elefanttiheinää. Mustaa seinustaa vasten kaikkien värit ja muodot pääsevät hienosti esiin.

6. Kesäkukista kanerviin

Helppoa ja värikästä! Tyhjennä parvekelaatikko kuihtuneista kesäkukista ja täytä se komeilla kellokanervilla (Erica), kartiomaisella valkokuusella, punaisilla syklaameilla, koristekaalilla ja erivärisillä elokuunastereilla.

7. Vaaleiden sävyjen raikkautta

Valkoiset kanervat (Calluna) raikastavat syksyisen ruukkuryhmän, johon on koottu komeamaksaruohoa, punaterttuista skimmiaa, hopealankaa ja valkoista syklaamia. Taustalla tumman purppuralehtinen korallikeijunkukka ja hento koristeheinä täydentävät kokonaisuutta.

8. Kanervasta kanervan kaveri

Pirteänväriset kangaskassit ovat käteviä. Ne eivät ole painavia kuten saviruukut, joten istutukset voi helposti siirtää paikasta toiseen. Kasseihin on istutettu kahta kanervaa (Calluna), tummempaa ja vaaleanpunaista. Hopealanka ja lankaköynnös tuovat vaihtelua kanervamättäisiin.

9. Vaaleat kaunottaret

Koristekurpitsa, valkoinen syklaami, hopeavillakko ja valkoinen kanerva (Calluna) – yksinkertaista mutta kaunista!

10. Syystunnelmaa ruukussa

Hillittysävyinen syysistutus sopii minne tahansa. Taustalla isoon ruukkuun on istutettu pallotuija, tiiviskasvuinen pensastädyke, koristekaali ja ilmava sulkahirssi. Tummassa ruukussa komeilee liila elokuunasteri, vaaleanpunainen kanerva (Calluna), liilaksi värjätty hopealanka ja kähärälehtinen koristekaali.

11. Sävy sävyyn sovitettu

Sävy sävyyn -istutus syntyy vaaleanpunaisesta kanervasta (Calluna), tummalehtisestä begoniasta ja punamarjaisesta marjakanervasta (Pernettya mucronata). Nimestään huolimatta marjakanerva ei ole sukua kanerville, vaikka suomenkielinen nimi siihen viittaakin.

12. Kontrastia kanervasta

Vihreä talvikellokanerva (Erica x hiemalis) antaa hyvän kontrastin punalehtiselle koprosmalle 'Fire Burst'. Kuparisara täydentää vahvoja värejä ja muotoja.

13. Hempeä trio

Kanervaistutus sykähdyttää sisäänkäynnin kasviryhmän edustalla. Taustan limenvihreä puukellokanerva 'Albert's Gold' tarjoaa raikkaan taustan tummakukkaiselle 'Dark Beauty' -kanervalle ja hennon pinkille kapinkellokanervalle.

Kanerva vai calluna? Tunnista kasvien erot

Suomessa myytävissä kanervakasveissa esiintyy molemmissa nimissä sana kanerva, mikä saattaa joskus aiheuttaa sekaannuksia näiden kasvien välillä. Erot ovat kuitenkin selvät. Aito kanerva eli Calluna vulgaris kuuluu tyystin eri sukuun kuin kellokanerva, joka kuuluu Erica-sukuun. Molemmista lajeista, Calluna ja Erica, on tarjolla lukuisa määrä erilaisia lajikkeita.

Kukkia lähemmin tarkastelemalla huomaat erot.

Kellokanervat, Erica

Kellokanervien kukat ovat pullean ruukkumaisia. Kellokanervista löytyy puutarhamyymälöissä laaja kirjo eri lajeja ja lajikkeita, jotka eivät kuitenkaan talvehdi Suomessa. Sitä vastoin erittäin harvinaiset nummikellokanerva (Erica tetralix) ja lumikellokanerva (Erica carnea) selviävät Suomen sääoloissa talvellakin.

Kanerva, Calluna vulgaris

Kanerva kasvaa meillä luonnonvaraisena. Kanervan kukat poikkeavat kellokanervista siinä, että niiden kukat ovat huomattavasti kapeammat ja ne kasvavat usein toispuolisissa tertuissa. Kanervat säilyttävät kukkansa pidemmälle syksyyn kuin kellokanervat.

Kanervastakin on jalostettu runsaasti eri lajikkeita, joita myydään puutarhamyymälöissä syksyisin. Ulkomaiset lajikkeet eivät yleensä talvehdi Suomen oloissa, mutta niistäkin riittää iloa pitkälle syksyyn.

5 kommenttia