Viherpiha

Minttu – vinkit kasvatukseen, hoitoon ja lisäykseen

Minttu – vinkit kasvatukseen, hoitoon ja lisäykseen
Minttu on monivuotinen ja pitkäikäinen yrtti, jonka kasvatus on helppoa. Katso Viherpihan vinkit ja kasvata itse omat minttusi!
Julkaistu 21.3.2015

Minttu viihtyy parhaiten kalkkipitoisessa, multavassa maassa, joka on kosteaa muttei märkää. Sille kelpaa myös vaatimattomampi maa. Kasvupaikka saa olla aurinkoinen tai puolivarjoisa. Eteerisiä öljyjä muodostuu eniten lämpimällä paikalla.

Mintut ovat pintajuurisia ja leviävät juurirönsyjen avulla. Siksi mintuille kannattaa varata oma lohkonsa puutarhassa. Niille voi myös rakentaa aitoja maan sisään, mutta ne tahtovat pujahtaa esteiden ali tai yli. Salvia kuitenkin on niin vahvajuurinen, että se estää mintun leviämisen.

Eri minttulajit ja -lajikkeet on syytä pitää erillään, sillä ne risteytyvät helposti. Lähekkäin kasvaessa niillä on myös taipumus menettää tunnusomaiset tuoksunsa ja makunsa.

Istutusvaiheessa on tärkeää poistaa maasta monivuotiset rikkakasvit.

Mintun taimia ostaessa kannattaa hypistellä lehtiä ja kokeilla, miellyttääkö tuoksu. Vaikka laji- ja lajikenimi olisivat oikein merkitty, mintuista on niin monia kantoja, että paras luottaa omaan nenäänsä.

Mintun lisäys – 5 tapaa, joilla onnistut

Jalostettuja minttuja ja risteymiä voi lisätä vain suvullisesti pistokkaasta, juurirönsyistä tai taivukkaasta. Siemenestä voi lisätä muun muassa viherminttua, pyöröminttua ja rantaminttua. Suvullinen lisäys on suositeltavampaa.

Pistokkaasta

Ota kymmenen sentin latvapistokas alkukesällä nousevan kuun aikaan. Katkaise latvasta kasvupiste ja poista varovasti alimmat lehdet. Istuta pistokas kosteaan turvemultaan. Juurtuminen vie muutaman viikon.

Juurirönsyistä

Katkaise muutaman sentin mittainen pala juurirönsystä, jossa näkyy itusilmuja. Istuta juurenpala vaakasuoraan 3–5 sentin syvyyteen ruukkuun tai avomaalle.

Taivukkaasta

Taivuta mintun oksa maahan ja laita sen päälle muutama sentti multaa siten, että latva jää näkyviin. Laita kivi painoksi mullan päälle. Kun taivukas on kasvattanut juuret, irrota se emokasvista ja istuta uuteen paikkaan.

Siemenestä

Kylvä muutama siemen huhtikuussa 5 x 5 sentin ruukkuun. Esikasvatus kestää viidestä kahdeksaan viikkoon. Toukokuun lopussa voi kylvää suoraan avomaalle. Siemenet itävät yleensä melko huonosti.

Jakamalla

Minttukasvustolle tekee hyvää paikan vaihto vähintään viiden vuoden välein. Samalla sitä voi jakaa naapureille.

Minttu, Mentha spp.

  • Monivuotinen, pitkäikäinen.
  • Sopii ruukkuun ja avomaalle.
  • Helppo viljellä.
  • Lisäys siemenestä tai pistokkaasta, piparminttu vain pistokkaasta.
  • Leviää juurirönsyistä.
  • Talvehtii melko hyvin.
  • Viihtyy parhaiten multavassa maassa, mutta menestyy lähes missä vain.
  • Aurinkoinen tai puolivarjoisa kasvupaikka. Varjokin kelpaa.
1 kommentti