Kylvökukkapenkki ilahduttaa läpi kesän ja tarjoaa tarpeet moneen kauniiseen leikkokimppuun.
Taimien kasvatus on hauskaa ja palkitsevaa. Kesäkukkien ohella voit kasvattaa siemenestä mausteyrttejä, vihanneksia, perennoja ja vaikkapa kaktuksia. Esikasvatus aikaistaa kukintaa ja satoa, ja pääset aloittamaan viljelypuuhat, kun ulkona on vielä viileää ja yöpakkaset uhkaavat.
Siementen koko vaihtelee melkoisesti. Krassin tai auringonkukan siemeniä on helppo käsitellä ja kylvää haluttu määrä tietyin välein. Sen sijaan esimerkiksi unikoiden ja orvokin siemenet ovat pienen pieniä – kätevintä onkin sekoittaa ne hiekkaan ennen kylvöä. Tiuhoja kylvöksiä joutuu usein myös harventamaan, jotta taimille jää tilaa kasvaa. Suuret siemenet voit upottaa multaan esimerkiksi 2–5 siemenen ryppäiksi, niin saat tuuheita taimia.
Tutustu siemenpussien ohjeisiin, niin onnistut parhaiten. Kylvöajan lisäksi eroja on esimerkiksi lämpötilavaatimuksissa ja siinä, itävätkö siemenet pimeässä vai valoisassa.
Peitä pimeässä itävät ohuella multakerroksella, valossa itävät siemenet saavat jäädä paljaiksi. Kasvilava tai -huone on oiva apu, mutta ikkunalauta ja parvekekin mahdollistavat viljelyn. Lämpöä kaipaavat kylvökset viihtyvät esimerkiksi lattialämmitteisessä kylpyhuoneessa.
Kastele ja lannoita kylvökukkia, jotta ne jaksavat kukkia syksyyn saakka. Kitke ja harvenna tarvittaessa. Poista kuihtuneet kukat ja sommittele kauniita leikkokimppuja.
Syksyn tullen tarkka tarhuri kerää siemenet talteen seuraavaa kevättä varten. Säilytä siemenet kuivassa.
Kylvökukkapenkin istutussuunnitelma
Esimerkkisuunnitelman istutusalueen koko on noin 4 x 3,5 metriä.
Kasvimäärät
- 6 isoauringonkukkaa
- 11 punakosmoskukkaa
- 15 ruiskaunokkia
- 8 pensaskrassia
- 19 hilppaa
- 17 silkkiunikkoa
- 9 koristekaalia.
Malli-istutuksen siemenet noin 20 euroa.
Kasvien korkeudet
korkeimmat isoauringonkukka ja ruiskaunokki, 80–120 cm
keskikokoiset punakosmoskukka ja silkkiunikko, 40–80 cm
matalimmat pensaskrassi, hilppa ja koristekaali, 15–40 cm.
1. Isoauringonkukka, Helianthus annuus ’Italian White’
Jäykkävartisten ja haarattomien varsien päissä sijaitsevat muhkeat kukat, joiden halkaisija on jopa 10 senttiä. Lajikkeita on runsaasti. Niiden korkeus vaihtelee noin 20 sentistä jopa kolmeen metriin. ’Italian White’ -lajikkeen kukissa on suklaanruskea keskusta ja kermanvalkoiset terälehdet. Kylvä siemenet suoraan avomaalle huhti–toukokuussa noin 40 sentin välein. Kasvualustaksi sopii kalkittu ja hiekkapitoinen multa.
Valon tarve: aurinkoinen
Korkeus: 120 cm
Kukinta-aika: heinä–syyskuu
2. Punakosmoskukka, Cosmos bipinnatus ’Sonata’
Pitkään viljellyllä kosmoskukalla on tanakat varret ja hienoliuskaiset, tilliä muistuttavat lehdet. Mykerökukat ovat alkuaan ruusunpunaiset, mutta lajikkeiden väri vaihtelee eri punaisen sävyistä valkoiseen. ’Sonata’ on värisekoitus, jossa on valkoisia sekä vaalean- ja tummanpunaisia kukkia. Kosmoskukat viihtyvät lämpimillä ja tuulensuojaisilla paikoilla hiekkapitoisessa maassa. Kylvä suoraan ulos tai esikasvata maalis–huhtikuussa. Suojaa kylmyydeltä keväisin. Sopiva taimiväli on 40 senttiä.
Valon tarve: aurinkoinen
Korkeus: 60 cm
Kukinta-aika: heinä–syyskuu
3. Ruiskaunokki, Centaurea cyanus ’Blue Boy’
Entinen ruispeltojen rikkakasvi on helppo ja kaunis kylvökukka. Kukat ovat sinisiä, valkoisia tai punaisen sävyisiä. Korkeus vaihtelee lajikkeesta riippuen 20–80 senttiin. Kylvä suoraan kasvupaikalle toukokuussa tai edellisenä syksynä, jolloin kukinta alkaa jo kesäkuussa. Ruiskaunokki on parhaimmillaan ravinteikkaassa ja läpäisevässä mullassa, mutta menestyy huonoillakin mailla. Kerää leikkokukaksi maljakkoon tai lisää kukkia salaatin koristeeksi. Taimiväli on 15–20 senttiä.
Valon tarve: aurinkoinen
Korkeus: 80 cm
Kukinta-aika: heinä–syyskuu
4. Pensaskrassi, Tropaeolum majus ’Black Velvet’
Lajikkeen voimakkaan tummanpunaisissa kukissa on keltainen keskus, ja ne näyttävät nimensä mukaisesti samettisilta. Jos esikasvatat siemenet ikkunalla, kukinta alkaa usein kesäkuun puolella. Siemeniä kannattaa liottaa yön yli ennen kylvöä. Lannoita krasseja maltillisesti, sillä runsas kasvu vähentää kukintaa. Lehdet ja kukat ovat syötäviä, ja siemeniä voit käyttää kapriksen tapaan. Istuta 20–30 sentin välein.
Valon tarve: aurinkoinen
Korkeus: 30 cm
Kukinta-aika: heinä–syyskuu
5. Hilppa, Limnanthes douglasii
Kylvä siemenet kasvupaikalle mahdollisimman aikaisin keväällä tai jo edellisenä syksynä, niin kukinta alkaa kesäkuussa. Matala ja rentoversoinen hilppa peittyy hurmaavien, kelta-valkoisten kukkien peittoon ja houkuttelee kevyellä tuoksullaan perhosia. Sopii esimerkiksi kivikkoryhmiin ja kukkapenkkien reunakasviksi. Istutusetäisyys on 15–20 senttiä.
Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 15 cm Kukinta-aika: heinä–elokuu
6. Silkkiunikko, Papaver rhoeas ’Bridal White’
Perinteikäs ja helppo laji, jonka voit kylvää suoraan avomaalle keväällä tai syksyllä. Kylväytyy kasvupaikalle myös itsestään. Pulleat nuput ovat nuokkuvia, mutta kukat avautuvat ylöspäin. Komeat siemenkodat ovat hyvin koristeellisia. Väriltään kukat ovat tumman- tai vaaleanpunaisia tai valkoisia ja 30–75 senttiä Kylvökukkapenkki ilahduttaa läpi kesän ja tarjoaa tarpeet moneen kauniiseen leikkokimppuun. korkeita. Maan laadun suhteen kasvi on vaatimaton, mutta se menestyy parhaiten kalkitussa, runsasravinteisessa mullassa.
Valon tarve: aurinkoinen
Korkeus: 40–60 cm
Kukinta-aika: heinä–elokuu
7. Koristekaali, Brassica oleraceae ’Osaka Rose’
Syysistutuksista tuttu laji sopii myös kesäkukkaryhmiin vaikkapa reunakasviksi. Koristeellisuus perustuu värikkäisiin, punaisen, violetin, vihreän tai valkoisen sävyisiin lehtiin, joiden reunus on liuskainen tai pitsimäinen. Korkeus vaihtelee lajikkeittain 25–45 senttiin. Kylvä kasvupaikalle tai aloita esikasvatus huhtikuussa. Säilyy kauniina pitkälle syksyyn, eikä kavahda kylmyyttä.
Valon tarve: auringosta puolivarjoon
Korkeus: 30–40 cm