Viherpiha

Maljaköynnöksen hoito

Maljaköynnöksen hoito

Visa Lipponen

Kysymys:

Miten hoidan maljaköynnöstä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Maljaköynnös (suku Mandevilla) kuuluu hankalimpiin huonekasveihimme. Kunnolla viihtyäkseen se vaatii korkean ilmankosteuden läpi vuoden ja talvella lepoajan 13–18 asteessa.

Sumuta kasviasi mahdollisimman usein. Kuivassa huoneilmassa maljaköynnökstä vaivaavat usein vihannespunkit. Maljaköynnös vaatii paljon valoa läpi vuoden, mutta kesällä se pitää suojata paahteisimmalta keskipäivän auringolta.

Keväästä syksyyn maljaköynnöksen multa ei koskaan saa kuivua korpuksi. Kesällä päivittäinen kastelu voi olla tarpeen. Maljaköynnös ei kuitenkaan siedä jatkuvaa märkyyttä, joten anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä.

Lannoita kasvia viikon parin välein keväästä kukinnan päättymiseen saakka.

Maljaköynnös ostetaan usein kertakäyttökasviksi, joka heitetään kukinnan jälkeen pois. Sen voi kuitenkin talvettaa viileässä. Silloin pitää varoa liikakastelua. Koko mullan pitää kuivahtaa kastelujen välillä. Leikkaa maljaköynnöstä voimakkaasti keväällä. Hyväkuntoisista latvoista saat pistokkaita. Ne juurtuvat melko helposti suoraan multaan pistettyinä läpinäkyvän muovihupun alla. Pistokkaita voi ottaa pitkin kesää syksyyn saakka. Kannattaa ottaa syksyllä pari varapistokasta kasvatukseen, jos emokasvi sattuisi talven aikana kuolemaan.

Julkaistu: 4.4.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.