8 x kaunis pelargoni-istutus
Piha ja puutarha
8 x kaunis pelargoni-istutus
Pelargonien väriskaala kattaa kaikki sävyt punaisen ja valkoisen väliltä. Yhdistele pelargoneja muiden lajien kanssa – saat kertaheitolla värikkäitä, koko kesän kukkivia istutuksia.
1.9.2015
 |
Viherpiha

Nauti väreistä

Värit ovat vastamyrkkyä, jos elämä on syystä tai toisesta käynyt haudanvakavaksi. Ota tekstiilit ja ruukut avuksi väriskaalan laajentamisessa. Tämä näkymä on kuin Peppi Pitkätossun Huvikummusta. Piparminttukarkin värinen verbena ’Lanai Candy Cane’ kasvaa vinksin vonksin.

Yhdistele pienikukkaisia

Kumpi on suloisempi: pienikukkainen enkelipelargoni vai vaatimaton valkokukkainen lumihiutale? Ei ole pakko päättää, otetaan molemmat.

Valitse sävymaailma

Sinipunaisen sävyihin pitäytyminen luo miellyttävän harmonian, joka ei silti ole tylsä. Violetti ruukku korostaa salvian kukkien väriä. Vaaleanpunaisen pelargonin sävy on kylmä, samoin aniliininpunaisen petunian. Kukkien erilaiset muodot tuovat näkymään dynamiikkaa.

Istuta katoksen alle

Petunia ja pelargoni ovat hyviä kumppaneita, sillä niillä on samoja vaatimuksia. Runsaan valon lisäksi ne tarvitsevat kastelulannoituksen kerran viikossa. Kumpikin kärsii sateesta, joten katos on eduksi. Toisin kuin pelargoni, petunia ei kuitenkaan pidä mullan kuivahtamisesta kastelujen välissä. Kuvan upea petunia kuuluu hyvin haaroittuviin Cascadia-petunioihin, joissa on runsaasti kaksivärisiä lajikkeita.

Korosta punaista

Luonnossa punakukkaiset pelargonit ovat harvinaisia. Niitä on kuitenkin luotu valtava määrä risteyttämällä. Punainen väri on peräisin lajilta Pelargonium inquinas. Hopeaputous korostaa punaisen värin intensiteettiä.

Raikasta valkoisella

Pelargonin, petunian ja keltaisen huovinkukan yhdistelmää näkee harvoin, mutta hyvin se toimii. Valkoinen väri raikastaa kaiken. Tämä istutus rohkaisee kokeilemaan uusia kasviyhdistelmiä. Niitä ei synny, ellei joku niitä tee.

Yhdistä petunioihin

Miksi tyytyä vähään, kun kesä on vain kerran vuodessa? Suuri istutus on enemmän kuin osiensa summa, ja isoissa ruukuissa multa pysyy pidempään kosteana kuin pienissä. Valitse pelargonien seuraksi hyvin leviäviä Surfinia-, Cascadia-, Wave- tai Supertunia-petunioita. Niiden kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä. Ne kestävät sadetta paremmin kuin suurikukkaiset Grandiflora-petuniat. Punakukkainen petunia, pelargoni ja etualalla kasvava punainen verbena pitävät valosta ja lämmöstä. Keltalehtinen suikeroalpi tuo rentoutta massiiviseen istutukseen.

Kokeile eri muotoja

Pelargonien viehätysvoima perustuu erilaisiin lajikkeisiin, koko kesän jatkuvaan kukintaan ja koristeellisiin lehtiin. Saapuessaan Suomeen 1800-luvun alussa pelargonit olivat täysin salonkikelpoisia, ja niitä nähtiin vain herraskartanoissa. Englannissa arvostettiin viktoriaanisella ajalla etenkin kirjavalehtisiä lajikkeita. Saat pelargoniaistutuksiin kasvitieteellistä meininkiä, kun käytät lajeja, joilla on erilaisia kukka- ja lehtimuotoja.

Lue lisää:

Kommentoi »