Värikkäät lehdet hurmaavat! Keijunkukat ilahduttavat sekä penkissä että ruukkuistuksissa
Piha ja puutarha
Värikkäät lehdet hurmaavat! Keijunkukat ilahduttavat sekä penkissä että ruukkuistuksissa
Värikkäillä lehdillään koreilevat keijunkukat viihtyvät sekä aurinkoisen että puolivarjoisan paikan istutuksissa.
27.6.2017
 |
Kotivinkki

Keijunkukat ja haltijankukat ovat monivuotisia koristekasveja. Värikirjo on valtava vihreästä punaiseen, oranssista purppuraan ja miltei mustaan. Koristearvo on lehdissä. Sirot ja pienet kukat tulevat lehtimättään yläpuolelle kukkavarteen. Monipuolinen keijunkukka sopii aurinkoisen ja puolivarjoisan paikan istutuksiin.

Näiden perennojen lehdet ovat osittain ainavihannat, mutta talvi saa lehdet painumaan maata vasten. Kevään tullen lehtimätäs toipuu talvesta ja on kaunis heti keväästä pitkälle syksyyn.

Valioyksilöt maljakkoon. Keijunkukat ovat kestäviä leikkokukkina. Niiden kauneus ja herkkyys korostuvat, kun keräät maljakkoon muutamia kukkavarsia. Yhdistä sirot kukat esimerkiksi keveiden koristeheinien kanssa. Saat näyttävän asetelman, kun keräät tarjottimelle monta pulloa ja maljakkoa, joihin sujautat kukkia.

Ruukun ruhtinatar. Keijunkukat sopivat myös ruukkuistutuksiin. Siro, jopa vaatimaton kukka nousee korkealle lehtimättään yläpuolelle. Salaojita ruukku kevytsoralla ja käytä multana tavallista puutarhamultaa. Ruukkuistutuksista taimet voi myöhemmin syksyllä siirtää perennapenkkiin.

Tuo tumma kaunokainen. Keijunkukka ’Silver Scrolls’ ilahduttaa hopeanharmailla lehdillä, joita koristavat tummat lehtisuonet. Sen vierellä kasvaa pienikokoinen hokkaidonvaahtera, joka on japaninvaahteroista kestävimpiä.

Ripaus korallia. Korallikeijunkukan kukat ovat karmiininpunaiset. Lehtimätäs pysyy talvellakin osittain vihreänä. Korallikeijunkukka kaunistaa kivikkoistutuksia, mutta se sopii myös kohopenkkiin muiden perennojen ryhmään tai istutusalueiden reunuskasviksi.

Kauneus on lehdissä. Lajikkeissa riittää väriä. Vasemmalta oikealle: ’Silver Scrolls’, ’Splendens’, ’Plum Royale’, ’Green Spice’, ’Berry Smoothie’, ’Black Beauty’, ’Blackberry Crisp’ ’Palace Purple’, ’Brass Lantern’, ’Lime Marmalade’.

Vaatimattomuus kaunistaa. Keijunkukka ei kukinnollaan ylvästele, mutta myös siroissa kukissa on viehätyksensä.

Istutus ja hoito

  • Kestävä ja vähään tyytyväinen kasvi selviää monenlaisissa olosuhteissa, mutta istuta keijunkukka ravinteikkaaseen puutarhamultaan, niin se viihtyy parhaiten.
  • Taudit ja tuholaiset eivät yleensä vaivaa keijunkukkia.
  • Keijunkukka sopii värintuojaksi perennaryhmiin, havuistutuksiin ja istutusalueiden reunakasviksi. Keijunkukkia ja haltijankukkia voi käyttää myös ruukkuistutuksissa.
  • Ajan myötä taimet kasvavat ylöspäin mullasta ja varsi tulee esiin. Katetta ja multaa kannattaakin levittää keväisin kasvin tyvelle.
  • Jos haluat lisätä keijunkukkaa, se käy helpoiten nostamalla kasvusto ylös kasvukauden alussa keväällä ja jakamalla siitä osia.
Kommentoi »