Viherpiha

Kukkasipulien istutus syksyllä

Kukkasipulien istutus syksyllä

Kukkasipulit istutetaan syksyllä, kun ilma on viilennyt tarpeeksi. Kokeile jännittäviä uutuuslajikkeita tai istuta vanhoja suosikkilajeja yhä suuremmiksi kasvustoiksi.
Teksti Anna Aho, Anne Joutsenlahti-Lankinen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Paavo Martikainen, Pirjo Sillanpää
Mainos

Parhaiten kukkasipulit kasvavat kuohkeassa, hiekkapitoisessa mullassa. Sipulit tarvitsevat kosteutta juurtumiseen. Jos maa on hyvin kuivaa, kastele alue.

Istutusaika

Kukkasipulit istutetaan yleensä ilman viilennettyä syys–lokakuussa. Sopiva maan lämpötila on +6 astetta. Mitä pohjoisempana puutarhasi sijaitsee, sitä aikaisemmin sipulit on istutettava, sillä niiden on ehdittävä juurtua ennen talvea. Ensimmäisinä multiin kannattaa peitellä narsissit, keisarinpikarililjat ja hyasintit. Jos istutat vasta kun kylmä jo kolkuttelee, älä kastele vaan peittele istutus lehdillä tai havuilla. Juurtuminen saattaa vielä onnistua.

Lannoitus

Syksyllä istutetut kukkasipulit kukkivat ensimmäisenä keväänä sipulissa olevan ravinnon turvin. Jotta ne jaksavat kukkia seuraavinakin vuosina, sipuleita pitää lannoittaa. Ripottele syksyllä sipulien erikoislannosta istutuspaikan pintamultaan tai liuota koristekasvien yleislannosta veteen ja kastele aluetta keväällä kasvuaikaan.

Kastelu

Kastele istutuksia, jos syksy on sateeton. Peitä mullos ohuella kerroksella puiden lehtiä. Lehdet suojaavat juurtuvia sipuleita talven pakkasilta. 

Sopiva paikka kukkasipuleille x 4

  • Pensaiden alla. Narsissit ja pikkusipulikukat vehreyttävät mulloksen pensaiden alla. Pensaat suojaavat sipulikukkia.
  • Hedelmäpuiden alla. Sipulikukat viihtyvät, koska puiden juuret ovat syvemmällä kuin kukkasipulit. Koivun juurella sipulikukat eivät menesty. 
  • Perennaryhmässä. Kasvaessaan perennat peittävät sipulikukkien lakastuvat lehdet.
  • Nurmikolla tai luonnonniityllä. Parhaiten sipulikukat kukkivat kosteahkossa, multavassa maassa. Suosi nurmikolla kasvitieteellisiä tulppaaneja ja pikkusipulikukkia.

Näin onnistut kukkasipuleiden istutuksessa

Hyvä kukkasipuli on kiinteä sekä ylä- että alapäästä. Paine sipulia kevyesti. Tarkista, että se on kauttaaltaan kova. Vekit ja ruhjeet sipulissa eivät haittaa, jos niissä ei ole hometta. Kuoren lähteminenkään ei haittaa. Istutussyvyys on noin kolme kertaa sipulin oma korkeus. Jos maa on savipitoista, voit istuttaa sipulit lähemmäs maan pintaa kuin normaalisti. Pieni määrä sipuleita on helppo istuttaa istutuskairan avulla vaikka nurmikkoon. Kairaan on merkitty mitta, jonka avulla tarvittava syvyys on kätevä arvioida. Nosta nurmituppo ja multapaakku kairalla ylös. Paina sipulin pohja kuoppaan multaa vasten. Pane ruohotuppo multineen takaisin kuopan täytteeksi. Tiivistä maa kevyesti jalalla painaen, jotta sipuli saa varmasti maakosketuksen.

Muistilista kukkasipulien istutukseen

  • Valitse sipulikukat korkeuden, kukinta-ajan ja värin mukaan toisiinsa sopiviksi.
  • Lue istutusohjeet tarkoin ennen istutusta. Istutussyvyys ja -tiheys kerrotaan pakkauksessa.
  • Valitse aurinkoinen kasvupaikka. Kuohkeuta maa 30 sentin syvyydeltä.
  • Tarkista, että kukkasipulit ovat kunnollisia. Istuta vain terveitä sipuleita.
  • Tiiviiseen ryhmään istutetut kukkasipulit kukkivat keväällä näyttävänä ryppäänä.
  • Tarkista istutussyvyys pakkauksesta. Nyrkkisääntönä pidetään, että istutussyvyys on kolme kertaa sipulin korkeus. Peitä kukkasipuli-istutus kunnolla, niin että multa ei jää notkolle.

Asiantuntija: hortonomi, arboristi Lotta Lindholm

Lue lisää:

Opas tulppaanien istutukseen

Pionin istutus vaihe vaiheelta -ohjein

Istuta narsissi lämpimään maahan

8 värikästä sipulikasvia

Julkaistu: 31.8.2016