Papukaijatulppaani ja perhosnarsissi! Kasvata puutarhassasi jotain uutta ja ihanaa
Piha ja puutarha
Papukaijatulppaani ja perhosnarsissi! Kasvata puutarhassasi jotain uutta ja ihanaa
Esittelemme 8 kiinnostavaa ja hieman tavanomaisesta poikkeavaa sipulikasvia. Mitä aiot istuttaa maahan tänä syksynä?
26.9.2016
 |
Viherpiha

Darwintulppaani, Tulipa Darwinhybridi-ryhmä ’Apeldoorn’

Jos vanhan talon pihaan ilmestyy vuodesta toiseen oranssinpunaisia tulppaaneja, joita ei tarvitse lainkaan hoitaa, kyseessä on luultavasti 1951 jalostettu lajike ’Apeldoorn’. Kestävä tulppaani leviää voimakkaasti sivusipuleista, jopa niin, että sopivassa paikassa siitä syntyy tulppaanipelto. Kasvi kukkii viileänä keväänä kolmisen viikkoa ja viihtyy melkein missä vain. Ainoastaan jäykkä savi ja seisova vesi ei sovi kasvualustaksi. Kalkitus ja kompostilla parannettu maa edistävät kasvua. ’Apeldoorn’ on Suomen myydyin puutarhatulppaani.

Korkeus: 45–55 cm

Valon tarve: aurinkoinen tai puolivarjo

Kukinta-aika: huhti–toukokuu

Metsätulppaani, Tulipa sylvestris

Viehättävä metsätulppaani sopii luonnontilaiseen ja metsäiseen puutarhaan, sillä se on aito luonnonlaji. Sen sipuli on puolta pienempi kuin puutarhatulppaanin, joten kasvin istuttaminen on helppoa. Metsätulppaani leviää hyvin maarönsyjen avulla, joihin muodostuu pikkusipuleita. Myös emosipulista syntyy uusi sipuli. Varsi on ohut ja rento, kukan terälehdet teräväkärkiset. Kukat tuoksuvat. Metsätulppaani kukkii sinnikkäästi joka vuosi eikä vaadi lannoitusta. Siemenkotia ei tarvitse poistaa. Laji menestyy jopa koivujen alla ja sopii havukasvien joukkoon. Kaunein se on puolivarjoisassa paikassa.

Korkeus: 30 cm

Valon tarve: puolivarjo tai varjo

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

Tähdikki, Ornithogalum magnum

Hyasinttikasveihin kuuluvaa tähdikkiä voi suositella sille, joka haluaa puutarhaansa jotain todella kaunista ja erikoista. Kuvan tähdikillä ei ole suomenkielistä lajinimeä. Sen kukinta-aika kestää kuukauden, sillä kartiomaisen kukinnon kukat avautuvat yksi toisensa jälkeen alhaalta ylöspäin. Kukinnon halkaisija on 15–20 senttiä, ja siitä syntyy pitsimäinen vaikutelma. Menestyäkseen tähdikki tarvitsee säännöllistä kalkitusta, lannoitusta ja kuivina kesinä kastelua. Lannoitteena voi käyttää sarvilastua, luujauhoa tai sipulikukkalannoitetta. Sopiva kasvupaikka on suojaisa ja aurinkoinen.

Korkeus: 80 cm

Valon tarve: aurinkoinen

Kukinta-aika: kesäkuu

Jättilaukka, Allium giganteum ’Globemaster’

Jättilaukan kukinnot ovat kuivuneenakin kukinnot ovat koristeellisia ja saattavat säilyä talven yli. Toikka suosittelee silti leikkaamaan ne varrenpätkän kera kuivakukiksi, sillä siementen kehittyminen vie voimaa sipulilta. ’Globemaster’ ei vaadi kastelua edes kuivana kesänä. Läpäisevässä puutarhamaassa hoidoksi riittävät kevätlannoitus sekä syyslannoitus elokuun alussa. Sipuli uudistuu varmasti.

Korkeus: 100–120 cm

Valon tarve: aurinkoinen tai puolivarjo

Kukinta-aika: kesä–elokuu

Kirjopikarililja, Fritillaria meleagris

Violettikukkainen kirjopikarililja ihastuttaa terälehtien shakkiruutukuviolla. Kukinnan jälkeen se häviää näkyvistä, mutta lisääntyy sekä siemenestä että jakautumalla sipulista. Hento varsi ja lehdet ovat olemukseltaan ruohomaiset, kukka nuokkuva. Kasvi vaatii aurinkoa ja avointa kasvutilaa, joten sitä ei pidä istuttaa pensaiden alle. Se sopii helmililjojen, balkaninvuokon ja kasvitieteellisten tulppaanien seuraan. Kirjopikarililjaa esiintyy luonnossa Ahvenanmaalla. Se on rauhoitettu.

Korkeus: 15–25 cm

Valon tarve: aurinkoinen tai puolivarjo

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

Papukaijatulppaani, Tulipa Papukaija-ryhmä ’Estella Rijnveld’

Erittäin kestävän lajikkeen kukka on miehen nyrkin kokoinen. Papukaijatulppaani kukkii joka vuosi kolmisen viikkoa kesän alussa, jolloin muita puutarhakasveja ei ole paljon kukassa. Tulppaanien ja narsissien siemenkodat on syytä poistaa kukinnan jälkeen, jotta sipuli saa kerättyä voimaa seuraavaa vuotta varten. Samasta syystä lehdet jätetään kasvamaan ja syyslannoitus annetaan jo keskikesällä. Paras kasvualusta on läpäisevä multamaa. Puolivarjossa ja varjossa kukinta kestää pidempään kuin auringossa. ’Estella Rijnveld’ sopii pieninä ryhminä perennapenkkeihin ja pensaiden lähelle.

Korkeus: 50–60 cm

Valon tarve: aurinkoinen

Kukinta-aika: kesäkuu

Tähtisahrami, Crocus tommasinianus ’Ruby Giant’

Varhaiskeväällä kukkivan tähtisahramin ’Ruby Giant’ -lajikkeella on intensiivinen, hehkuvan violetti väri. Se saattaa kukkia jopa lumipälvien keskellä. Kasvi sopii pensaiden juurelle, mistä se leviää nurmikolle muutamassa vuodessa. Siellä sen voi antaa kukkia ja kuihtua rauhassa, sillä tähtisahrami lakastuu ennen kuin nurmikko alkaa kunnolla kasvaa. Jos kevät on viileä, kukinta kestää noin kuukauden. Maan tulee olla läpäisevä, muita vaatimuksia tähtisahramilla ei juuri ole. Sen kumppaneiksi sopivat lumikellot ja helmihyasintit.

Korkeus: 8–10 cm

Valon tarve: aurinkoinen tai puolivarjo

Kukinta-aika: maalis–huhtikuu

'Tiritomba’-lajikkeella on täydellinen narsissin olemus.

Perhosnarsissi, Narcissus Bulbocodium-ryhmä ’Tiritomba’

’Tiritomba’-lajike kukkii pitkään joka vuosi, ja sillä on upeat värit, kaunis muoto ja täydellinen narsissin olemus. Kasvi leviää hyvin sivusipuleista. Sinivihreät lehdet eivät kellastu päistään vaan pysyvät pitkään vihreinä ja estävät rikkakasveja saamasta valoa. Narsissi viihtyy parhaiten ravinteikkaassa, läpäisevässä multamaassa. Vesi ei saa jäädä maahan seisomaan, sillä sipulikasveille maan märkyys on aina pahempi uhka kuin kuivuus. Narsissit sopivat perennapenkkeihin ja pensaiden lähettyville.

Korkeus: 30–40 cm

Valon tarve: aurinkoinen tai puolivarjo

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

Asiantuntijat: Satu Sirpiö, Nelson Garden ja Juha Toikka, KodinKukat

Kuvat: A-lehtien kuva-arkisto, Juha Toikka ja Puutarhakeskus Kauppila

Lue lisää:

Kommentoi »