Tulppaanien lajikeryhmät
Piha ja puutarha
Tulppaanien lajikeryhmät
Tiesitkö, että tarhatulppaanit jaetaan yhteentoista lajikeryhmään? Ryhmäjakoon vaikuttavat kukan kerrannaisuus ja muoto sekä kukinta-aika.
19.12.2013
 |
Viherpiha

1. Yksinkertaiset aikaiset kukkivat yleensä huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Ne ovat varreltaan melko vahvoja. Lajikkeita esimerkiksi aprikoosinvärinen ’Apricot Beauty’, punainen ’Christmas Dream’ ja valkoinen ’White Marvel’.

2. Kerrotut aikaiset kukkivat toukokuussa. Kukinta kestää hieman pidempään kuin yksinkertaisten. Lajikkeita esimerkiksi leikkokukkanakin tunnettu keltainen ’Monte Carlo’, vaaleanpunainen ’Peach Blossom’ ja liila ’Margarita’.

3. Triumph-ryhmän tulppaanit sisältävät leikko- ja puutarhalajikkeita. Ne kukkivat toukokuussa. Ryhmä on kaupallisesti erittäin merkittävä, sillä liki puolet Hollannin tulppaaniviljelmistä kasvattaa niitä. Lajikkeita esimerkiksi oranssi ’Princess Irene’, punainen ’Couleur Cardinal’ ja keltainen ’Yokohama’.

4. Darwinhybridi-ryhmän tulppaanit kukkivat toukokuussa. Niiden vahvuus ja monimuotoisuus perustuu oivalliseen perimään, joka on saatu risteyttämällä Darwin-tulppaani ja tulitulppaani. Esimerkiksi ’Apeldoorn’-tulppaanit kuuluvat tähän ryhmään.

5. Yksinkertaiset myöhäiset tulppaanit kukkivat touko–kesäkuussa. Lajikkeita ovat esimerkiksi tummaliila ’Queen of Night’, valkoinen ’Sorbet’ ja keltainen ’Big Smile’.

6. Liljakukkaiset tulppaanit ovat melko korkeita ja kukkivat usein vasta kesäkuulla. Niiden kukinnot ovat auenneena erittäin siroja, ja teräväkärkiset terälehdet kaartuvat ulospäin. Jotta kukan muoto pääsee oikeuksiinsa, liljatulppaanit kannattaa istuttaa harvakseltaan. Lajikkeita esimerkiksi oranssi ’Ballerina’ ja punainen ’Aladdin’.

7. Ripsureunaisten tulppaanien terälehdet ovat reunasta hapsuiset, kuin rispaantuneet hameenhelmat. Ne kukkivat kesäkuun alkupuolella. Lajikkeita esimerkiksi keltainen ’Fringed Elegans’, vaalenapunainen ’Pink Wizard’ ja valkoinen ’Swan Wings’.

8. Viherraitatulppaaneja eli Viridiflora-ryhmän tulppaaneja voisi näkyä istutuksissa enemmänkin. Niiden koristearvo perustuu vihreisiin juoviin, jotka viiruttavat terälehtiä. Erityisen aistikas on valkovihreä ’Spring Green’, joka on noin 45 senttiä korkea. Muita lajikkeita esimerkiksi vaaleanpuna-vihreä ’China Town’ ja puna-vihreä ’Hollywood Star’.

9. Rembrandttulppaanit ovat likimain hävinneet. Vanhojen lajikkeiden säilyttämistä vaaliva hollantilainen Hortus Bulborum viljelee historiallisia sipuleja, ’Bridesmaid’ on yksi niistä.

10. Papukaijatulppaanien terälehdet ovat kuhmuisen näköisiä ja epätasaisesti liuskoittuneita. Lisäksi kukka on useimmiten juovikas. Kukinta ajoittuu touko–kesäkuulle. Lajikkeita esimerkiksi tummanpurppura ’Black Parrot’, kellanpunainen ’Texas Flame’ ja punainen ’Rococo’.

11. Kerrannaiset myöhäiset tulppaanit kukkivat toukokuussa tai kesäkuun alussa, keväästä riippuen. Lajikkeita esimerkiksi vaaleanpunainen ’Angelique’, oranssi ’Orange Princess’ ja sinisenliila ’Blue Diamond’.

Lue lisää:

Kommentoi »