Tulppaanien istutus
Piha ja puutarha
Tulppaanien istutus
Tulppaanin sipulit istutetaan syksyllä. Maan kunnostus ja hyvälaatuiset sipulit takaavat upean kukinnan.
29.9.2016
 |
Viherpiha

Kasvupaikka ja -alusta

Tulppaanit viihtyvät parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Puolivarjossa kukinta jatkuu pidempään eikä maa kuivu niin nopeasti.

Ihanteellisin kasvualusta pidättää vettä ja ravinteita, mutta siihen ei jää vesi seisomaan. Etenkin kesällä tulppaanit haluavat pysyä kuivina ja suorastaan paahtua.

Ennen istutusta maa kunnostetaan. Hiekkaiseen maahan sekoitetaan reilusti multaa, tiiviiseen multa- tai turvemaahan karkeaa hiekkaa. Samalla kasvualustaan on hyvä sekoittaa hitaasti liukenevaa lannosta, esimerkiksi maatunutta kompostia. Jos maa on kuivaa, istutusalue on syytä kastella kunnolla.

Istutusaika

Tarkan istutusajankohdan määritteleminen on hankalaa. Joka tapauksessa sipulit on istutettava syksyllä hyvissä ajoin, sillä niiden on ehdittävä juurtua ennen pakkasten tuloa. Toisaalta liian aikaisin ei saisi istuttaa. Jos sipulista ehtii jo syksyn aikana tulla versoja maan pinnalle, ne paleltuvat melko varmasti.

Pohjois-Suomessa elo–syyskuu on hyvä istutusajankohta, etelään päin tultaessa jopa lokakuun alku voi riittää. Onpa kukkasipuleita kaivettu maahan rautakangen avulla vielä marraskuussa.

Jos istutusaika venähtää myöhään syksyyn, sipulien suojaksi kannattaa kasata kuivia lehtiä tai havuja. Kate estää lämmön ja kosteuden haihtumista ja edistää juurtumista.

Kukkasipulien valinta

Ostovaiheessa kannattaa tarkastella sipulien kiinteyttä ja eheyttä. Sipulin koko kertoo myös kukan koosta: suurista sipuleista kasvaa suuria kukkia.

Istutus

Isolle kukkaryhmälle kaivetaan yhtenäinen ja tasapohjainen kuoppa, johon sipulit painetaan tiiviisti juuripuoli alaspäin. Ei haittaa, vaikka sipulin istuttaa väärinpäin. Tuloksena on vain hiukan viivästynyt kukinta.

Sipulit istutetaan 10–20 sentin välein. Yleinen istutussyvyys on kolme kertaa sipulin korkeus eli sipulin päälle laitetaan multaa kaksi kertaa sen korkeuden verran.

Kun sipulit on painettu paikalleen maahan, istutuskuoppa täytetään ja multa tiivistetään kevyesti.

Kastelu

Jos syksy on kuiva tai maa kovin hiekkapitoista, kastelusta voi olla apua sipulien juurtumiselle. Savista maata ei pidä kastella.

Lue lisää:

1 kommentti