Istutussuunnitelma: perennat aurinkoon
Piha ja puutarha
Istutussuunnitelma: perennat aurinkoon
Paahteisen paikan nurmikon voi korvata kuivuutta kestävillä perennoilla ja heinillä. Mitkä perennat sopivat aurinkoon?
Julkaistu 1.2.2016
Viherpiha

Paahteinen ja ohutmultainen kasvupaikka on kasveille haastava. Jos vielä pohjamaakin on hiekkainen ja kivinen, nurmikon sijaan kannattaa istuttaa olosuhteita sietäviä perennoja ja pensaita.

Mitkä perennat kestävät kesän paahdetta parhaiten? Yleensä kuivan paikan perennoilla, kuten maksaruohoilla, on paksut, vettä varastoivat lehdet ja varret tai monien heinien tapaan kapeat ja kovat lehdet. Lehtien päällä voi olla myös ohut karvapeite suojakeinona kuumuutta vastaan. Hyötykasveista tyrni ja monet yrttikasvit ovat sopeutuneet kuiviin ja aurinkoisiin oloihin.

Alkuun huonosti voivan nurmikon voi poistaa pieneltä alueelta. Mullan paksuus saa vaihdella, ja se on hyvä huomioida, kun valitset kasveille paikkoja.

Näin istutat perennat aurinkoon:

 • Istuta ohutmultaisimpiin paikkoihin matalia maksaruohoja ja heinäkasveja.
 • Istuta paksumultaisimpiin kohtiin keskikokoiset ja isot perennat sekä puuvartisia kasveja.
 • Suurin osa keväällä kukkivista sipulikasveista viihtyy parhaiten vettä läpäisevässä maassa. Istuta siis erilaisia laukkoja, krookuksia, kevättähtiä ja helmililjoja kevään ja alkukesän ilahduttajiksi.
 • Paahdetta helpottavaa varjoa saa istuttamalla kuivuutta kestäviä puita ja pensaita. Etenkin erilaiset katajat ja männyt sopivat aurinkoiseen pihaan. Kukintaa saa nukke- ja juhannusruusulla, pensashanhikeilla, hernepensailla, happomarjoilla ja orapihlajilla.

Kulkureiteiksi riittävät laattakäytävät. Niiden päältä pystyy myös hoitamaan kasveja helposti.

Istutussuunnitelma: perennat aurinkoon

Esimerkkisuunnitelman istutusalueen koko on noin 4 x 2 metriä.

Kasvimäärät

 • 3 hietakastikkaa
 • 4 hopeatoppoa
 • 4 lampaannataa
 • 6 punatähkää
 • 6 loistosalviaa
 • 5 kivikkosuopayrttiä
 • 10 valkomaksaruohoa.

Kasvien korkeudet

korkeimmat hietakastikka ja punalatva, 0,50–1,50 m

keskikokoiset hopeatoppo ja loistosalvia, 0,20–0,70 m

matalimmat lampaannata, kivikkosuopayrtti ja valkomaksaruoho 0,15–0,30 m.

1. Hietakastikka, Calamagrostis epigejos

Jäykkävartinen ja komea koristeheinä. Röyhykukinnot ovat vihertäviä tai violetin sävyisiä. Hietakastikka sopii yksittäiskasviksi tai omaksi näyttäväksi ryhmäkseen. Istutusetäisyys on noin puoli metriä.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 70–150 cm

Kukinta-aika: heinä–elokuu

Hoito: Viihtyy happamassa ja niukkaravinteisessa hiekkamaassa. Ei tarvitse kalkitusta tai voimakasta typpilannoitusta. Kompostimultaa lisätään heinien juurelle keväisin muutaman vuoden välein. Kasvin ylenmääräistä leviämistä voi joutua rajoittamaan. Jos hietakastikka istutetaan muiden kanssa samaan ryhmään, se kannattaa eristää suodatinkankaalla tai juurimatolla. Vieruskasveihin jätetään riittävästi väliä, jotta kasvin kaunis kasvutapa pääsee esille.

2. Hopeatoppo, Koeleria glauca

Kasvilla on sinertävän vihreät, kapeat lehdet, ja se muodostaa tuuheita mättäitä. Harmaanvihreät röyhykukinnot ovat kapeita ja kurottelevat tiheästi kasvavien korsien päässä. Istuta hopeatopon taimet 30 sentin välein.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 20–50 cm

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Hoito: Viihtyy auringossa hiekkamaassa, ei kaipaa voimakasta lannoitusta. Voit lisätä hieman kalkkia keväisin tai syksyisin.

3. Lampaannata, Festuca ovina

Luonnonvarainen ja hyvin vaatimaton kasvualustan suhteen. Kasvi viihtyy paahteisilla paikoilla happamassa hiekkamaassa ja menestyy niukkamultaisissa kallionkoloissakin. Syyskesällä korret värittyvät lämpimän ruskeiksi. Istutusetäisyys on 30 senttiä.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 15–30 cm

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Hoito: Viihtyy happamassa ja niukkaravinteisessa hiekkamaassa. Ei tarvitse kalkitusta tai voimakasta typpilannoitusta. Kompostimultaa lisätään heinien juurelle keväisin muutaman vuoden välein.

4. Punatähkä, Liatris spicata

Houkuttelee värikkäitä päiväperhosia syyskesän puutarhaan. Tähkämäiset ja tanakat kukinnot aukeavat ylhäältä alaspäin. Kukkien väri vaihtelee lajikkeen mukaan punaisen ja violetin sävyissä. Lisäksi on valkokukkaisia muotoja. Taimietäisyys on noin 30 senttiä.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 50–80 cm

Kukinta-aika: heinä–syyskuu

Hoito: Ei siedä juuristollaan seisovaa vettä. Istutus hiekkamaahan ja syksyllä taimien tyvelle hiekkaa parantamaan talvehtimista. Lannoitus keväisin kalkitulla kompostilla. Kastele taimia kesän pitkinä poutajaksoina. Taimet jaetaan ja istutetaan uudelleen muutaman vuoden välein keväällä tai kukinnan jälkeen elo–syyskuussa.

5. Loistosalvia, Salvia x superba

Loistosalvian kukinta kestää pitkään. Siniset tai violetit kukat ovat näyttävimmillään reilun kokoisena ryhmänä. Ne houkuttelevat perhosia värin lisäksi myös tuoksullaan. Istuta taimet 30–40 sentin välein.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 30–70 cm

Kukinta-aika: kesä–elokuu

Hoito: Arka talvimärkyydelle, joten paras kasvualusta on läpäisevä ja kalkkipitoinen hiekkamaa. Lannoitus kompostilla joko keväällä tai kukinnan jälkeen, jos kuihtuneet kukkavanat leikataan jo kesällä. Siementaimet kitketään pois, jos kasvuston värin halutaan säilyvän ennallaan. Risteymänä loistosalvian siementaimien kukkien väri vaihtelee. Uusia taimia saa pistokkaista tai jakamalla.

6. Kivikkosuopayrtti, Saponaria ocymoides

Mattomaisesti kasvava matala kivikko- tai peittoperenna. Rennot versot peittyvät pienten mutta runsaslukuisten kukkien alle. Kukinta kestää pitkään ja on lajikkeesta riippuen punainen tai valkoinen. Istutusetäisyys on noin 30 senttiä.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 15–20 cm

Kukinta-aika: touko–heinäkuu

Hoito: Kaipaa niukkaa lannoitusta ja säännöllistä kalkin lisäystä. Kasvustot uudistetaan tarvittaessa jakamalla.

7. Valkomaksaruoho, Sedum album

Vain 5–10 senttiä korkea perenna, joka tyytyy hyvin niukkaan kasvualustaan. Se muodostaa mattomaisen kasvuston, muttei leviä hallitsemattomasti. Valkokukkaisen lajin ohella on myös punakukkaisia lajikkeita. Istutustiheys on 20–25 senttiä.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 15–20 cm

Kukinta-aika: touko–heinäkuu

Hoito: Kaipaa vähäistä lannoitusta ja säännöllisesti kalkkia. Kasvustot uudistetaan tarvittaessa jakamalla.

Lue lisää:

Kommentoi »