Helppo piha paahteeseen
Piha ja puutarha
Helppo piha paahteeseen
Aurinkoinen ja paahteinen piha on usein murheenkryyni, vaikka oikeilla kasvivalinnoilla ja pintamateriaaleilla siitä saa sekä kauniin että helppohoitoisen.
Julkaistu 10.12.2013
Viherpiha

Paahteisen pihan suunnittelussa on järkevää ottaa huomioon paikan vallitsevat olot ja valita kasvit niiden pohjalta. Näin kasvit viihtyvät ilman erityistä hoitoa. Hyvällä suunnittelulla pienestäkin tilasta ja saadaan ilmeikäs keidas, jossa kaikki viihtyvät. 

1. Valitse vaivattomia kasveja

Mahdollisimman helppohoitoisen puutarhan salaisuus on itsestään kylväytyvät perennat ja koristeheinät, jotka luovat vapaasti kasvavan ja ajan myötä huolettoman puutarhan. Lopputulos on hyvin luonnonmukainen.

2. Suosi ilmavia, korkeita kasveja

Kaikki korkeat kasvit eivät varjosta tai tee tilasta ahtaan oloista. Idean salaisuus piilee siinä, että kasveiksi valitsee ilmavia koristeheiniä ja esimerkiksi kevyen oloista jättiverbenaa. Sen liilat kukat puhkeavat väripilkuiksi versojen latvoihin, eikä varsissakaan ole varjostavia lehtiä.

3. Erota ja yhdistä kevyellä aidalla

Ruostunut aita sointuu väriltään pihan teemaan. Se on ilmava eikä estä näkyvyyttä. Tämän kaltainen rakenne sopisi puutarhan eri tilojen jakajaksi. Pihan ulkolaidoilla voidaan käyttää parempaa näkösuojaa antavaa aitaa.

5. Rakenna nuotiopaikka

Tee pihasta sellainen, joka kuvastaa parhaiten omia mieltymyksiäsi. Jos viihdyt nuotiotulilla, mikset rakentaisi sen näköistä grillauspaikkaa. Nuotiopaikka tuo pihalle leirielämän tuntua ja on hauska vaihtoehto perinteiselle puutarhagrillille. Tulisijan voi varustaa niin hyvin, että siinä onnistuu helposti ruuan grillaaminen. Tiilistä rakennettu nuotiopaikka sointuu kauniisti ympäristöönsä. Leveät reunat estävät hiiliä ja tuhkaa leviämästä ympäriinsä.

6. Kehystä sisääntulo portilla

Piha vaikuttaa heti persoonalliselta, kun sinne voi kulkea kaariportin kautta. Se johdattaa kulkijaa ja kehystää sisääntulon kauniisti. Varmista, että näkymä on houkutteleva heti portilta. Sisääntulo on pihan tärkein kohta, sillä se viestii vierailijoille asukkaistaan hyvin paljon.

7.  Suosi soraa käytävillä

Älä haaveile nurmikosta, jos pihasi on paahteinen ja kuiva. Nurmikon ylläpitäminen on todella hankalaa etenkin, jos maaperä on hiekkapitoista tai multakerros on hyvin ohut. Soraa voi käyttää niin käytävällä kuin kasvien väleissäkin. Näin syntyy yhtenäinen pinta, joka on hyvin helppohoitoinen.

Sorapeti kerää päivisin lämpöä ja luovuttaa sitä viileinä öinä. Näin pihalla viihtyvät hieman aratkin kasvit ja lämpöä rakastavat yrtit. Soran väriin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta se sointuu kasvillisuuden ja muiden rakenteiden sävyihin.

8. Astele puisille askelmille

Puun ja soran yhdistelmä tekee käytävästä ilmeikkään, eikä soran paljous korostu liikaa. Materialien yhdistelyssä kannattaa käyttää mielikuvitustaan, jotta piha näyttäisi kodikkaalta. Käytävää pitkin on mukava kävellä vaikka paljain jalon, kun astuu lankuista tehdyille askelmille.

9. Istuta pihaan koivu

Luonnonmukaiseen puutarhaan sopivat parhaiten luonnonkasvit. Siksi koivu on hyvä valinta. Kuvan pihassa kasvaa himalajankoivu, joka on meillä varsin harvinainen. Sen voi korvata raudus- tai hieskoivulla. Erikoisemman ilmeen saa istuttamalla punalehtikoivun. Myös muissa tutuissa puissamme riittää valinnanvaraa.

10. Houkuttele luonto pihalle

Perennat, pensaat ja yrtit on valittu huolellisesti, jotta ne houkuttelevat lintuja sekä perhosia, mehiläisiä ja muita hyönteisiä. Näin saadaan mahdollisimman monimuotoinen elinympäristö, jossa luonnon mekanismit toimivat. Etenkin hyötykasvien kasvatuksesta kiinnostuneet tarhurit tietävät, miten tärkeitä pölyttävät hyönteiset ovat puutarhassa. Ilman niitä ei satoa saada. Siksi jokainen meistä voi tehdä hyvän teon ja auttaa näitä elintärkeitä pölyttäjiä istuttamalla paljon kukkivia kasveja.

12. Anna kasvien rönsyillä

Sorapinnat näyttävät helposti ankeilta, ellei niitä pehmennetä kasvillisuudella. Tässä yrtit suorastaan rakastavat lämmintä soraa ja tiiliseinästä hehkuvaa lämpöä.

13. Houkuttele perhosia pihalle

Syyssyrikkä vetää perhosia puoleensa kuin magneetti. Se viihtyy mainiosti sorapihan lämmössä. Suomessa syyssyrikän versot useimmiten paleltuvat, mutta kasvi yleensä elpyy ja kukkii onneksi saman vuoden versoilla.

Suunnitelma: Arthur Northcott ja John Cutteridge

Lue lisää:

Kommentoi »