Viherpiha

Perennapenkki helppohoitoiseksi

Perennapenkki helppohoitoiseksi

Jos suunnittelet perennapenkkiä ja haluat siitä helppohoitoisen, valitse kasvit huolella.
Teksti Outi Tynys
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

1. Kasvurauhaa arvostavat lajit viihtyvät pitkään samassa paikassa, ja ne eivät kaipaa jakamista. Pionit (kuvassa tarhapioni 'Rosea Plena') komistuvat vuosi vuodelta ja pärjäävät vähäisellä hoidolla. Lisäksi niiden kasvusto säilyttää rehevyytensä syksyyn saakka.

2. Lehtevä ja rehevä kasvusto pitää rikkakasvit kurissa. Muun muassa kultatyräkin, tuoksukurjenpolven (kuvassa), mätästädykkeen ja rönsyleimun lehdet säilyttävät vehreytensä pitkälle syksyyn. Niiden hoito on vaivatonta sekä keväällä että syksyllä. Kookkaat lajit, kuten punalatva, ukonhattu, rantatyräkki ja huisku-unikko, ovat omiaan näyttäviksi yksittäiskasveiksi.

3. Kohtuullinen leviäminen helpottaa kukkaryhmän hoitoa. Istuta hanakasti riehaantuvat perennat omaan ryhmäänsä tai rajaa niiden kasvupaikka. Ryhmäistutuksessa suopayrtin, piiskujen, tarha-alpin (kuvassa) ja monen asterin aisoissa pitäminen vaatii yleensä säännöllistä kitkemistä.

4. Luota luonnonlajeihin ja vähän jalostettuihin maatiaisperennoihin. Esimerkiksi lehtosinilatva (kuvassa) ja rantakukka ovat sitkeitä ja koristeellisia lajeja, jotka sopivat myös luonnonmukaiseen pihaan. 5. Valitse kasvilaji olosuhteiden mukaan. Kuivuudensiedosta on iloa myös vähäsateisina jaksoina. Korkeista lajeista vedenpuutetta sietävät esimerkiksi töyhtöangervo, hirvenjuuri (kuvassa), ukonhatut ja malvat. Sen sijaan syysleimu saa kuivassa paikassa lehdilleen valkoisen härmäpeitteen. 6. Kitkeminen helpottuu, kun kasvit peittävät maanpinnan. Esimerkiksi peipit (kuvassa), rönsyansikka ja rönsytiarella rönsyilevät ja kattavat mulloksen nopeasti ja tehokkaasti. Kurjenpolvet kuuluvat peittokasvien parhaimmistoon.

Lue lisää:

12 vinkkiä: helppohoitoinen ja moderni puutarha

Istutussuunnitelma: helppohoitoinen puutarha

Kaikki perennoista: kasvupaikat, lajit ja lisääminen

Julkaistu: 4.2.2015
Katso myös nämä