Viherpiha

Istuta pioni oikein – ja se kukkii jo ensi kesänäIstuta pioni oikein – ja se kukkii jo ensi kesänä

Pioni kannattaa istuttaa aurinkoiseen kasvupaikkaan. Ojita pionin kasvupaikka hyvin, sillä seisova vesi mädättää juuret. Poista alueelta kaikki monivuotiset juuririkkakasvit ennen istuttamista, niin pioni saa hyvän alun kasvulleen.
Teksti Anna Aho
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Hanna Marttinen

Milloin pioni istutetaan?

Yleensä pionille suositellaan syysistutusta. Silloin taimi kasvattaa uusia juuria. Paras istutusaika on alkusyksystä.

Talvenarat pionit, kuten esimerkiksi puupionit, kannattaa kuitenkin istuttaa keväällä, jotta kasvi ehtii kesän aikana sopeutua uusiin kasvuoloihin ennen talvea. Keväällä ruukussa myytävien taimien kanssa on oltava tarkkana. Jos taimi on juurtunut kunnolla, juuripaakku pysyy koossa, kun ruukku poistetaan. Jos paakku hajoaa, taimi ei ole vielä juurtunut kunnolla. Silloin se on paras istuttaa ruukkuineen ja kastella kesän ajan säännöllisesti. Syksyllä, kun taimi on varmasti juurtunut ja juuripaakku pysyy koossa, ruukku otetaan pois ja taimi istutetaan kunnostettuun maahan.

Pioni muodostaa syksyn aikana kukkasilmut, joilla se kukkii seuraavana kesänä. 

Kitke keväällä rikkakasvit pois ja lisää tarvittaessa hiekkaa kasvupisteen päälle. Pidä pionin tyvi avoimena ja ilmavana. Se ehkäisee tyvimätää, jota aiheuttaa pionien homesieni (Botrytis paeoniae).

Näin pioni istutetaan:

1. Tee maahan 50 senttiä syvä ja miltei yhtä leveä kuoppa. Muotoile kuopan pohja reunoiltaan loivan kaltevaksi. Sekoita pohjamullan joukkoon lannoitetta, esimerkiksi kanankakkarakeita. Laita sitten kerros tavallista puutarhamultaa.

2. Laita pionin juurakko mullan päälle istutuskuoppaan ja katso, että kasvupiste tulee oikealle korkeudelle. Kaiva kasvupiste varovasti esiin.  3. Ota muoviruukusta pohja pois. Sujauta ruukku pionin lehtiä ja varsia vahingoittamatta pionin tyvelle. Kasvupiste jää ruukun sisään suojaan.  4. Täytä istutuskuoppa mullalla ruukun ympäriltä. 5. Kaada ruukun sisään puhdasta, karkeaa hiekkaa. Se suojaa kasvupistettä, sillä siinä ei ole homeitiöitä eikä muita taudinaiheuttajia. Karkeus on hyvä, kun hiekasta ei saa tehtyä hiekkakakkua. Laita hiekkaa ruukun reunaan asti. 6. Ota ruukku varovasti pois niin, ettet vahingoita lehtiä tai varsia. 7. Lisää vielä hiekkaa niin, että kasvupiste tulee 4–5 sentin syvyyteen ja tiivistä se kevyesti pionin tyvelle. Laita taimen nimilappu paikoilleen.

Lue lisää:

Näin onnistuu pionin jakaminen

20 hurmaavaa pionilajiketta

Toteuta rehevä cottage garden

Julkaistu: 18.8.2016