12 x sävykkään punaiset perennat
Piha ja puutarha
12 x sävykkään punaiset perennat
Punaiset perennat hehkuvat kaikissa sävyissä puutarhan kukkapenkissä. Selkeän punaisia ovat esimerkiksi palavarakkaus ja väriminttu. Istuta monia lajeja, niin saat punaisen loistoa puutarhaan pitkin kesää.
12.7.2016
 |
Viherpiha

Isotähtiputki ’Claret’

Heinä–elokuussa kukkiva perenna. Viihtyy monenlaisissa valo-oloissa, paras on perannapenkki puolivarjossa tai varjossa. Aurinkoisella paikalla multakerroksen on oltava paksu. Korkeus 50–80 senttiä. Sormiliuskaiset kiiltävät lehdet. 

Ketoneilikka

Istuta perenna hiekkaiseen, kalkittuun ja niukasti lannoitettuun maahan aurinkoiseen paikkaan. Kosteassa ja ravinteikkaassa mullassa kasvu on honteloa. Mattomaiset lehtimättäät, kukinta kesä–heinäkuussa.

Kääpiöesikko ’Herttoniemi’

Tämän perennan värikkäät kukat nousevat lehtimättään keskeltä toukokuussa. Istuta puolivarjoon tai ainakin paikkaan, joka on myöhemmin kesällä varjoisa. Silloin lehdet säilyvät hyvinä. Lisätään jakamalla.

Nepalinhanhikki

Istuta perenna aurinkoiseen paikkaan ja hiekansekaiseen, ainakin 20 senttiä syvään multaan. Liilanpunaiset kukat aukeavat heinäkuun loppupuolelta alkaen. Matala lehdistö, kukkavanat noin 50-senttiset. Suojaa perenna talella havuilla.

Palavarakkaus

Aurinkoisen paikan perinteinen perenna. Helppohoitoinen ja leviää viihtyessään siemenistä. Kukat puhkeavat heinäkuun alussa ja houkuttelevat puoleensa perhosia. Lannoita perennaa vain vähän.

Idänruusujuuri

Melko harvinainen, touko–kesäkuussa kukkiva meheväversoinen perenna. Viihtyy aurinkoisessa perennapenkissä. Maan tulee olla vettä läpäisevää. Korkeus noin 20 senttiä.

Punapäivänkakkara

Istuta perenna aurinkoiseen paikkaan, vettä läpäisevään hiekkamultaan. Korkeus 60–70 senttiä, saattaa vaatia tuentaa. Arempi kuin valkokukkainen perusmuoto.

Pioni ’Red Charm’

Tanakkavartinen pioniristeymä, joka useimmiten pärjää ilman tukemista. Kukinta alkaa kesäkuun loppupuolella. Istuta perennapenkkiin aurinkoon tai puolivarjoon, syvämultaiseen paikkaan.

Väriminttu

Perennan loppukesästä syksyyn kestävä kukinta houkuttelee runsaasti perhosia. Tuoksuvia, huulimaisia kukkia voi käyttää ruuanlaitossa. Istuta puolivarjoon ja syvämultaiseen paikkaan, niin lehdet säästyvät härmältä.

Tillipioni

Matala, yleensä alle puolimetrinen perenna viihtyy parhaiten syvämultaisessa kivikossa tai rinteessä, jossa vesi ei jää juurille seisomaan. Kukkii alkukesällä. Tillipionia muistuttava kartanopioni on yleisemmin saatavilla.

Punaluppio

Perennan heinäkuussa alkava kukinta kestää pitkään. Istuta tuoreeseen tai kosteaan maahan, aurinkoon tai puolivarjoon. Lehdistö noin puolimetrinen, runsaasti haaroittuvat kukkavanat nousevat metriin.

Punakärsämö ’Red Velvet’

Villin siankärsämön punakukkaiset muodot kasvavat noin puolimetrisiksi. Kukinta alkaa kesä–heinäkuun taitteessa. Istuta perennapenkkiin kuivahkoon hiekansekaiseen multaan ja aurinkoiseen paikkaan.

Lue lisää:

Kommentoi »