9 x säkenöivän keltainen perenna
Piha ja puutarha
9 x säkenöivän keltainen perenna
Keltaiset perennat ovat puutarhassa kuin pieniä aurinkoja. Esittelemme yhdeksän keltaisena kukkivaa perennaa – poimi perennapenkkiin juuri sopiva laji.
Julkaistu 8.4.2016
Viherpiha

Keltasauramo

Perenna kukkii kesäkuun lopusta myöhäissyksyyn. Lehdet ovat pienet ja ohutliuskaiset. Korkeus noin puoli metriä. Keltasauramo leviää hyvin siemenistä valoisilla ja kuivahkoilla kasvupaikoilla. Kasvia on käytetty värjäykseen.

Lapinnauhus

Savensekainen multamaa takaa parhaan kasvun. Perennan lehdet peittävät nopeasti kasvupaikkansa. Kukat vetävät puoleensa perhosia. Lehdet ovat noin metrin korkuiset, kukkavana parimetrinen. Kukkii heinäkuun puolivälin jälkeen.

Aasianrevonpapu

Kukinta yleensä kesäkuun puolivälin jälkeen. Perennan korkeus puolesta metristä 80 senttiin. Sinivihreät lehdet pysyvät vehreinä koko kesän. Kestää myös perennapenkissä, jossa on paahdetta ja puolivarjoa. Ei vaadi hyvää maata kasvaakseen. Leviää hillitysti.

Keltapäivänlilja

Tuuheat lehdet ovat noin puolimetriset, ja kukkavarret liki metriset. Kukkia aukeaa kesäkuun puolivälistä heinäkuun alkuun. Penkiksi sopii aurinkoinen tai kevyesti varjoinen paikka. Sietää kuivuutta.

Keltavaleunikko

Kukat muodostuvat yksittäin noin 40-senttisten varsien päihin. Sietää kuivuutta. Perenna kukkii sekä aurinkoisilla että puolivarjoisilla paikoilla ja leviää siemenistä.

Kultapallo

Kultapallon vaatii tuentaa. Perenna viihtyy parhaiten tuulensuojaisalla ja valoisalla paikalla. Kukinta painottuu elokuusta pakkasiin. Myynnissä on myös noin metriseksi kasvavia lajikkeita.

Syyskaunosilmä

Tillimäiset lehdet ja hennot, noin 30–70-senttiset versot. Perenna nousee mullasta myöhään keväällä. Kukinta alkaa heinäkuun puolivälin tienoilla. Istuta aurinkoiseen paikkaan, kalkittuun, ilmavaan ja runsasmultaiseen maahan.

Kultakärsämö

Istuta hiekkapitoiseen, kuivahkoon maahan ja aurinkoiseen paikkaan. Perenna kukinta kestää heinäkuun puolivälistä syyskuulle. Vetää puoleensa perhosia. Leikkaa syksyllä alas tai jätä penkkiin talventörröttäjäksi.

Tarha-alpi

Helppohoitoinen, sietää kuivuutta ja savimaata. Auringossa ja puolivarjossa paras kukinta. Perhosia houkuttelevat kukat avautuvat kesäkuun loppupuolelta alkaen. Korkeus 30–50 senttiä. Leviää voimakkaasti.

Kommentoi »