Istuta narsissi lämpimään maahan
Piha ja puutarha
Istuta narsissi lämpimään maahan
Istuta narsissin sipulit jo syyskuun alussa, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla. Jos istuttaminen menee myöhemmäksi, ei hätää. Voit muutamilla nikseillä auttaa narsissia.
19.8.2015
 |
Viherpiha

Maan ihannelämpötila narsissin istutusvaiheessa on hieman alle kymmenen astetta. Valitse ehjiä, kiinteitä ja kuivia sipuleita ja istuta ne pian ostamisen jälkeen. Jos joudut säilyttämään sipuleita, paikan tulee olla viileä, ilmava ja kuiva.

Jos istuttaminen myöhästyy, peli ei ole pelattu. Peittele silloin istutus lopuksi kuivilla lehdillä, havuilla tai turpeella, jotta maa pysyy pidempään lämpimänä ja juurtuminen onnistuu.

Istutussyvyys on kolme kertaa sipulin korkeus. Kaiva laaja kuoppa ja möyhennä pohjamaa kuohkeaksi. Asettele sipulit kuopan pohjalle pakkauksessa suositetulle etäisyydelle. Lapioi sipulien päälle möyhennettyä multaa ja sekoita siihen pitkävaikutteista lannoitetta. Kastele lopuksi istutus ainakin kuivalla paikalla, kuten seinustalla.

Parin sentin kerros kompostimultaa istutuksen päälle tekee aina terää. Se pitää maan kosteana ja luovuttaa hitaasti ravinteita.

Istuta narsisseja rinteeseen

Rinteeseen kannattaa istuttaa erilaisia pensaita, ja niiden juurelle narsisseja. Rinne on ihanteellinen paikka narsisseille, sillä keväällä ne tarvitsevat kosteutta, kesällä sipulit taas viihtyvät lähes kuivassa maassa.

Sateisenakin kesänä vesi valuu rinteessä alas eikä jää mädättämään sipuleita. Koska nurmikon leikkaaminen rinteessä on hankalaa, sipulikukat pensaiden alla ovat hyvä vaihtoehto nurmikolle. Kun valitset pensaslajit ja narsissilajikkeet kukkimisajankohdan ja ruskan värit huomioon ottaen, rinne kukoistaa keväästä syksyyn.

Nauti narsissien tuoksusta

Narsissi on todennäköisesti saanut nimensä kreikan sanasta narkissos, jonka arvellaan juontuvan sanasta narke, lamaannus. Näin ollen se viittaisi kukan huumaavaan tuoksuun. Nimi voi myös viitata kasvin sisältämiin aineisiin, jotka suurina annoksina lamaannuttavat. Ehkä tästä syystä myyrät, jänikset ja kauriit jättävät narsissit rauhaan.

Narsissi liitetään myös kreikkalaiseen taruun nuoresta Narkissoksesta, joka ihastui omaan kuvaansa lähteen pinnalla. Itseään ihaillessaan hän alkoi surkastua, ja lopulta hänestä jäi jäljelle vain veden yllä nuokkuva narsissi.

Tuoksuvia narsissilajikkeita

Sanotaan, että vanhat narsissilajikkeet tuoksuvat voimakkaammin kuin uudet. Tasettien tuoksu voi sisällä tuntua liian voimakkaalta, mutta ulos istutettuna miellyttävältä. Ainakin seuraavat lajikkeet tuoksuvat ihanasti:

 • nunnannarsissi ’Sailboat’
 • orkideanarsissi ’Hawera’
 • orkideanarsissi ’Thalia’
 • tähtinarsissi ’Flower Record’
 • valkonarsissi ’Actaea’
 • valkonarsissi ’Albus Plenus Odoratus’
 • valkonarsissi ’Plenus’
 • valkonarsissi ’Recurvus’
 • valkonarsissi ’White Lady’
 • tasetti ’Minnow’
 • tasetti ’Totus Albus Grandiflorus’
 • vihkotasetti ’Bridal Crown’
 • vihkotasetti ’Geranium’
 • vihkotasetti’ Yellow Cheerfull’.

Tasetin talvehtiminen onnistuu lehtien alla

Tasetti eli sarjanarsissi (Narcissus tazetta) on perinteinen joulukukka, jonka latvassa on yhden kukan sijaan useita kukkia. Tasetit voi istuttaa multaan, mutta ne kasvavat pelkässä vedessäkin. Silloin sipulit istutetaan vieri viereen laakeaan vatiin ja tuetaan soralla. Vesi saa ulottua sipulien juurille, ei ylemmäs. Vettä lisätään jatkuvasti, jotteivät sipulit kuivu. Lämpimässä huoneessa kukinta alkaa noin kolmen viikon kuluttua istutuksesta.

Joissain puutarhakirjoissa tasettien sanotaan talvehtivan huonosti Suomen oloissa. Kannattaa silti kokeilla niiden istuttamista lämpimään paikkaan. Syksyllä sipulien päälle haravoidaan kuivia lehtiä ennen pakkasia. Ainakin vihkotasetti (Narcissus x medioluteus) menestyy tällä konstilla Etelä-Suomessa.

Lue lisää:

Kommentoi »