Viherpiha

Atsalean hoito – katso ohjeet, joilla kukoistava kaunotar viihtyy puutarhassasiAtsalean hoito – katso ohjeet, joilla kukoistava kaunotar viihtyy puutarhassasi

Atsalean alkukesän kukinta on uhkeinta auringossa. Istuta pensaat kuohkeaan, happamaan ja turvepitoiseen maahan. Näillä ohjeilla atsalean hoito sujuu leikiten!
Teksti Outi Tynys
Kuvat Paavo Martikainen

Atsalean hoito on helppoa oikeassa kasvupaikassa. Tällöin niistä tulee myös runsaskukkaisia. Kun ostat atsalean taimia, huomioi kasvuvyöhyke ja pihasi pienilmasto, joka voi olla ympäristöään suotuisampi tai kylmempi.

Ainoastaan lounaisrannikolla voi kokeilla lähes mitä tahansa atsalealajiketta. Jo II-vyöhykkeellä on syytä kiinnittää huomiota atsalealajikkeen kestävyyteen.

Suomalaiset atsalealajikkeet ovat varma valinta IV-vyöhykkeelle asti. Lisäksi meillä menestyvät minnesotalaiset Lights-sarjan lajikkeet eli niin sanotut revontuliatsaleat. Ne on nimetty yleensä kukkien värin mukaan: esimerkiksi 'Golden Lights' on keltakukkainen ja 'Rosy Lights' on roosa.

Varhaisimpien atsaleoiden kukat puhkeavat lehdettömille oksille toukokuun puolivälin tienoilla, myöhäisimmät lajikkeet puolestaan avaavat kukintonsa kesäkuun alkupuolella. Lehdet varisevat ensimmäisten pakkasten aikaan.

Atsaleoiden alkukesän kukinta on uhkeinta auringossa ja aivan kevyessä varjossa. Maaperävaatimukset ovat samat kuin alppiruusulla: kuohkea ja hapan turvepitoinen maa, jonka seassa on hyvä olla kivennäismaatakin. Voit istuttaa taimia myös metsänreunaan.

Atsalean hoito – muista nämä!

  • Kastele atsalean juuripaakku ja kuoppa kunnolla ennen istuttamista.
  • Atsalean juuret kasvavat lähellä maanpintaa. Älä istuta tainta nurmikolle, pidä rikkaruohot poissa. Atsalean seuralaiseksi sopivat matalat ja hillittykasvuiset kasvit, kuten ketunleipä – sen siirto luonnosta vaatii aina maanomistajan luvan.

Atsalean Suomessa jalostettuja lajikkeita

'Adalmina'

Suomalainen lajike. Menestyy vyöhykkeillä I–IV.

'Tarleena'

Suomalainen lajike. Kestävyyssuositus vyöhykkeille I–IV.

'Onnimanni'

Suomalainen lajike. Kestävyyssuositus I–IV.

'Illusia'

Suomalainen lajike. Menestyy vyöhykkeillä I–IV.

Asiantuntija ja lajikekuvat MMT Anu Väinölä, Helsingin yliopisto.

Julkaistu: 12.4.2016