Parvekeviljelyä ämpäreissä
Piha ja puutarha
Parvekeviljelyä ämpäreissä
Aloita parvekeviljely ja perusta pieni keittiötarha partsille tai terassille. Ämpäreissä ja amppeleissa viihtyvät niin tomaatit, yrtit kuin lehtikaalikin.
17.5.2016
 |
Kotivinkki

Parvekeviljelyä ämpäreissä

  • Jos mahdollista, tee ämpärin pohjaan reikä, josta ylimääräinen kasteluvesi voi valua pois. Vesi ei saa jäädä seisomaan herkille juurille, jotta ne eivät vaurioidu ja mätäne.
  • Laita pohjalle salaojituskerrokseksi kevytsoraa, rikkoutuneita ruukunkappaleita tai soraa. Jos joudut liikuttelemaan istutuksia, käytä kevytsoraa. Näin istutus ei paina liikaa. Salaojituskerros on erityisen tärkeä, jos ämpärin pohjassa ei ole reikää.
  • Käytä hyvälaatuista, tuoretta, luonnonmukaisesti tuotettua multaa. Runsaasti ravinteita kaipaaville kasveille, kuten tomaatille, munakoisolle ja kesäkurpitsalle, voit lisätä vielä sekaan kourallisen kanankakkarakeita. Sekoita rakeet multaan ja lisää päälle vielä multakerros, jotta taimen juuret eivät ole suoraan kosketuksissa kanankakkarakeisiin.
  • Istuta taimi ämpäriin, lisää reunoille ja pinnalle multaa. Kastele taimi istutuksen yhteydessä, sillä kastelu tiivistää mullan. Lisää multaa tarvittaessa, jos juuripaakku tulee esiin. Juuripaakun tulee jäädä multapinnan alapuolelle.
  • Kata halutessasi multapinta ruohosilpulla, oljella tai koristekatteella. Kate hidastaa kosteuden haihtumista. Ruohosilppu myös lannoittaa. Olkea ja katteita myydään myös säkkitavarana.

Paprikat ja chilit ovat sukulaisia. Ne nauttivat valosta ja lämmöstä, joten kokeile aurinkoista parveketta tai suojaisaa paikkaa terassilla tai kasvihuoneessa. Tarkista chilin taimia ostaessasi tulisuusaste, sillä polte vaihtelee lajeittain. Kattilassa kasvaa musta ’Black Jalopeno’, joka on maultaan mieto. Jos tulisuus ei ole mieleen, paprika on makeampi vaihtoehto. Istuta ämpäriin matalia paprikalajikkeita, kuten ’Mohawk’. 

Kuukausimansikka tuottaa satoa pitkin suvea. Marja on pieni ja muistuttaa metsämansikkaa. Helppohoitoinen kasvi ei kaipaa muuta hoitoa kuin kastelua. Istuta koosta riippuen useita taimia ämpäriin. 

Lehtikaali sopii moneen ruokaan. Kasvata taimet itse tai osta valmiita. Kasvi sisältää reilusti C-vitamiinia, rautaa ja kalsiumia. Satoa voi kerätä lumen tuloon asti, sillä lehtikaali sietää hyvin viileyttä.

Kun annat tillin kasvaa kokoa ja puhjeta kukkaan, saat kruunutilliä. Kukkia käytetään muun muassa kurkkusäilykkeissä. Jos annat siementen kypsyä, kerää ne talteen, sillä ne sopivat myös ruoanlaittoon.

Yhdistele samanlaisissa oloissa kasvavia yrttejä, kuten kuivan paikan rosmariinia, oliiviyrttiä, laventelia, salviaa, oreganoa ja timjamia. Basilikat, persiljat ja mintut kaipaavat enemmän ravinteita ja kosteutta.

Purjo kasvaa avomaalla komeasti rivinä, mutta sitä voi kasvattaa myös ämpärissä. Istuta taimet ravinteikkaaseen multaan, mutta älä täytä ruukkua ihan täyteen. Lisää multaa tai ruohosilppua katteeksi myöhemmin, jolloin purjon tyvestä kehittyy valkoinen. Astiassa kasvatettaessa saksi taimia lyhyemmiksi, jotta ne eivät kaatuile ja niistä kehittyy tukevampia. Saksitut lehdenkärjet voi hyödyntää ruoanlaitossa, joten satoa saa pitkin kesää. 

Tomaatti kasvaa hyvin myös amppelissa eikä vie silloin lattiatilaa. Kokeile esimerkiksi ’Tumbling Tom Red’-amppelitomaattia, joka tekee pieniä, makeita ja punaisia tomaatteja. Yhteen ämpäriin voi istuttaa kaksi tainta tai valmiin amppelitomaatti-istutuksen. Jotta kukat pölyttyvät paremmin, ravisuta tainta keveästi kukinta-aikaan.

3 kommenttia