Luonnonmukainen torjunta – valmista liuokset itse
Piha ja puutarha
Luonnonmukainen torjunta – valmista liuokset itse
Ekologinen torjunta perustuu kasvun tasapainoon. Tee itse tuholaisten torjuntaliuos tai käytä apunasi pikkueläimiä pihapiirissä.
Julkaistu 21.5.2014
Meidän Talo

Ekologisessa eli luonnonmukaisessa torjunnassa tärkeintä on hoitaa maaperää tunnollisesti, jolloin kasvit pysyvät terveinä.

Hyvässä viljelymaassa multa on hieman kostean tuntuista, tummaa ja siinä on kastematoja.  Jos maa on liian hapan tai kasvualustan pH-arvo on liian korkea, kasvit eivät pysty hyödyntämään maaperässä olevia ravinteita. Märässä ja happamassa maassa puutarhakasvit eivät kasva. Hyvän kasvualustan happamuus- eli pH-luku on lähellä seitsemää.

Maaperän arviointi on varsin yksinkertaista. Litrassa multaa on paljon pieneliötoimintaa ja sienirihmastoja, joita emme näe. Kun siitä sen sijaan löytyy kaksi kastematoa, voi olla varma, että maa on erinomaista viljelyyn.

Käytä luontoa apuna

Pihan lähellä kasvavat sarjakukkaiset luonnonkasvit, esimerkiksi koiranputket, houkuttelevat pihalle hyödyllisiä hyönteisiä.

Eläimet ja hyönteiset ovat torjunnassa apunamme. Esimerkiksi leppäkertut ja pikkulinnut syövät kirvoja, joten kannattaa antaa luonnonkukkien kasvaa ja laittaa muutama linnunpönttö heti keväällä pihapuihin.

Käteviä torjuntaliuoksia saa myös kasveista. Nokkoset, peltokortteet, pietaryrtti, rohtoraunioyrtti, minttu, raparperi, valkosipuli ja sipuli sisältävät hyviä aineosia. Näitä kasveja voi käyttää torjumiseen muun muassa valmistamalla liuoksia.

Luonnonmukaisten torjunta-aineiden reseptit

Mäntysuopaliuos

  • 2 dl nestemäistä mäntysuopaa
  • 10 l vettä (noin 20-asteista).

Käytetään laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan.

Minttutee

  • lasillinen tuoreita mintun lehtiä
  • 4 lasillista vettä.

Soseuta mintun lehdet pienen vesimäärän avulla tehosekoittimessa. Lisää sitten seokseen loppu vesi ja siivilöi seos.

Käytetään 1:4 laimennoksena vihannesmaalla ruiskutteena kirvoja ja muiden tuholaisten toukkia vastaan.

Raparperivesi

  • 600–700 g raparperin lehtiä
  • 5 l vettä.

Keitä lehtiä vedessä teräskattilassa puolisen tuntia, ja siivilöi keitos.

Käytetään laimentamattomana ruiskutteena kirvojen vaivaamille kasveille.

Ruokasoodasumute

  • 2 tl ruokasoodaa
  • 2 tl mäntysuopaliuosta
  • 1 l vettä.

Sekoita ainekset keskenään.

Käytetään sienitauteihin, kuten härmään. Sopii erityisesti marjapensaille ja kurkuille.

Asiantuntija: toiminnanjohtaja Anu Ranta, Hyötykasviyhdistys

Lisätietoja:

Lue lisää:

Kommentoi »