
Moni käyttää edelleen mäntysuopaa torjuakseen kirvoja ja muita tuholaisia kotipuutarhassa. Toiset ruiskuttavat ainetta kasveihin sellaisenaan, toiset laimentavat sitä vedellä. Tosiasiassa mäntysuopaa ei kuitenkaan tulisi käyttää tuholaistorjuntaan lainkaan, sanoo hortonomi ja puutarhaopettaja Kirsi Tuominen. Tuominen on myös Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kasvinsuojelukouluttaja.
– Mäntysuopa ei ole hyväksytty kasvinsuojeluaine. On huomattu, ettei se ole haitatonta ympäristölle, Tuominen sanoo.
Tukes on kieltänyt mäntysuovan käytön kasvinsuojelussa, koska sen riskeistä ja tehosta ei ole riittävää tutkimustietoa. On siis mahdollista, että ympäristö kärsii sen käytöstä. Vaikka mäntysuopa karkottaisi tuholaisia, se vahingoittaa samalla myös hyödyllisiä hyönteisiä.
Varminta onkin käyttää pihalla vain sellaisia aineita, joissa on ohjeet nimenomaan tuholaistorjunnassa käyttöä varten, Tuominen neuvoo. Silloin aineen ympäristövaikutukset ovat tutkitusti tiedossa.
Tilalle ennakointi ja luonnon omat keinot
Millä sitten estää tuholaistoukkia valtaamasta kasveja? Käyttövalmiita ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja kasvinsuojeluun on harmillisen vähän.
Sen sijaan kaikki lähtee ennakoinnista, Tuominen sanoo. Kun taimet ovat terveitä ja lannoitus oikeanlaista, on pienempi riski, että pihalle kehittyy tuholaisongelmaa. Yksi käytännön konsti on kompostoida lehdet syksyisin, koska tuholaiset ja taudit talvehtivat mielellään lehtikarikkeessa.
– Paras keino on tarkkailla kasveja, jotta tuholaisongelmaan päästään puuttumaan nopeasti, Tuominen sanoo.
Jos kasveissa huomaa ei-toivottuja vieraita, niitä voi vaikka suihkuttaa pelkällä vedellä. Mäntysuovan korvaajana voi halutessaan käyttää niin sanottuja perusaineita. Perusaineella tarkoitetaan ainetta, jota ei tavanomaisesti käytetä kasvinsuojeluun, mutta josta on huomattu olevan hyötyä tarkoituksessa. Tukes on listannut perusaineet ja ohjeet, joita niiden käytössä tulee noudattaa. Listalla ovat esimerkiksi etikka ja pajunkuori.
Kasvien terveyden kannalta on tärkeää huolehtia myös luonnon monimuotoisuudesta. Monimuotoisessa puutarhassa viihtyvät myös petohyönteiset, tuholaisten luontaiset viholliset. Oikein pahassa tilanteessa niitä voi jopa ostaa pihalleen.
– Esimerkiksi kirvojen torjuntaan myydään leppäpirkkoja.
Jos luonnon omaan järjestykseen sekaantuminen arveluttaa, Tuominen lievittää huolta.
– On vaarattomampaa käyttää luontaisia vihollisia kuin myrkkyjä, jotka viime kädessä kertyvät meihin ihmisiin.