Salaatin kasvatus
Piha ja puutarha
Salaatin kasvatus
Mikään ei voita itse kasvatettua maukasta salaattia. Aloittelijakin onnistuu salaatin kasvatuksessa jopa parvekelaatikossa tai ruukussa. Kokeilijaa ilahduttavat salaattien hauskat lehtimuodot ja värit.

Ruokasalaatti on viljelykasvi Välimeren seuduilta. Se polveutunee villistä piikkisalaatista. Parissa tuhannessa vuodessa ruokasalaatista on jalostettu runsaasti erilaisia viljelymuotoja, joista niin aloitteleva kuin edistynytkin viljelijä löytää mieleisensä.

 • Lehtisalaatti on helpoin ja nopein lajike. Se kasvattaa ruusukkeen, mutta ei kerää. Lehtisalaatista saat satoa 4–6 viikossa. Voit kerätä vihreää jo, kun lehdet ovat viisisenttisiä tai kun harvennat tiuhaa kasvustoa. Myöhemmin satoa saa napsimalla yksittäisiä lehtiä tai leikkaamalla ruusukkeen 2–3 sentin päästä maanrajasta, jolloin kasvi uusii itsensä. Kesän mittaan lehtisalaatista voi myös kylvää uusia eriä parin viikon välein.
 • Keräsalaatit kasvattavat kiinteän tai löyhän kerän, joka korjataan kokonaisena. Keräsalaatteja on pehmeä- ja rapealehtisiä. Tutuin rapealehtinen on tiivis ja painava jäävuorisalaatti. Pehmeä- ja rapealehtisen keräsalaatin välimuoto on bataviasalaatti. Keräsalaatit vaativat lehtisalaattia pidemmän kasvatusajan. Pehmeälehtiset kerä- ja bataviasalaatit valmistuvat kahdeksassa viikossa, jäävuorisalaatti kymmenessä.
 • Sidesalaatti – joka tunnetaan myös rooman- ja cos-salaattina – kasvattaa löyhän, pystylehtisen kerän noin kahdeksassa viikossa. Kasvi on saanut nimensä siitä, että aiemmin lajikkeet jouduttiin sitomaan yhteen kesän loppupuolella, jotta keskiosa saatiin rapeaksi.
 • Parsasalaatti kasvattaa syötäväksi murean varren, mutta myös lehtiä voi kerätä tuoresalaattiin kesken kesän. Lehtiä kannattaa kerätä varovasti, jotta kasvin kasvu ei häiriinny.

Näin onnistut salaatin kasvatuksessa

Kasvualusta

Mieto, lannoittamaton turve- ja hiekkapitoinen taimi- tai kylvömulta esikasvatuksessa sekä ruukku- ja laatikkoviljelyssä. Avomaalla hiekkapitoinen, multava ja vettä pidättävä maa.

Valo ja paikka

Aurinkoinen, mutta ei paahteinen. Kylvä lehtisalaattia purkkiin ikkunalaudalle tai parvekelaatikkoon jo huhtikuussa. Avomaalle siemenkylvö, kun maan lämpötila on yli 4 astetta. Salaatti kasvaa parhaiten viileässä. Siemenet eivät idä yli 25 asteessa.

Esikasvatus

Keräsalaatin esikasvatus huhti–toukokuussa 2–3 viikkoa. Käytä tuoreita siemeniä, sillä siemenet menettävät itävyytensä parissa vuodessa. Kylvä siemenet 5 sentin välein tai yksi siemen taimiruukkuunsa. Peitä kylvös kevyesti mullalla, kastele ja suojaa itämisen ajaksi muovilla.

Istutus

Istuta avomaalle, kasvilavaan tai -huoneeseen, kun taimet ovat noin viisisenttisiä. Istuta taimet hieman syvempään kuin esikasvatuksessa, mutta varo peittämästä alhaalla piilevää kasvupistettä, jottei kasvu pysähdy.

Avomaankylvö

Kaikki salaattilajikkeet kylvetään avomaalle huhti–toukokuussa. Kylvösyvyys 0,5 cm. Taimiväli lehtisalaatilla 1–10 cm, täysikokoisilla ruusukkeilla 20–30 cm. Riviväli 20–40 cm. Muiden salaattien taimiväli 20–40 cm ja riviväli 30–40 cm.

Kastelu

Salaatti tarvitse ahkeraa kastelua, jotta se ei kitkeröidy ja ala kukkia.

Sato

Kerää satoa lehtisalaatista lehdittäin tai leikkaa säästäen kasvupiste, jotta saat satoa pidempään. Leikkaa keräsalaatin varsi poikki ulommaisten lehtien sisältä, näin kerä säilyy puhtaana. Parsasalaatin varsi ruuaksi noin 30 sentin pituisena.

Maukkaita salaattilajikkeita

Lehtisalaatti

 • ’Black Seeded Simpson’: Aikainen, kasvuaika vain noin 42 vuorokautta. Kellertävän vihreät, kiharat ja mehukkaat lehdet. Kestää kuumaa ja kuivaa säätä.
 • ’Baby Leaf’ -sekoitukset: monenlaisia ja -värisiä salaatteja. Kerää lehtiä noin viiden sentin pituisina, mutta voit kasvattaa ne myös täysikokoisiksi.

Pehmeä keräsalaatti

 • ’Merveille of Four Seasons’: Vanha, kestävä lajike. Uloimmat aaltoilevat lehdet punertavia. Varsin kiinteä kerä. Maku hyvin aromaattinen.

Rapea keräsalaatti

 • ’Ice King’: Nopeakasvuinen ja rapea keräsalaatti, jolla kiinteä sisus.
 • ’Saladin’: Sopii erityisesti avomaalle. Terve ja helppo viljellä. Melko kiinteä ja kaunis kerä. Pitkä satoaika. Raikas maku.

Bataviasalaatti

 • ’Lollo Rosso’: Italialainen lajike, jolla viinipunaiset, kiharalaitaiset mehukkaat lehdet. Sopii kukkapenkin koristukseksi.

Sidesalaatti

 • ’Little Gem’: Arvostettu ranskalainen lajike. Melko pienikokoinen. Uloimmat lehdet vahvan vihreät, hieman lainehtivat. Sisus kellertävä ja rapea.

Parsasalaatti

 • Kasvattaa 20–30-senttisen kukkavarren. Käytä parsan tapaan nopeasti keitettynä. Myös lehtiä voi kerätä salaatiksi maltillisesti. Sisältää 2–3 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin keräsalaatti.
Kommentoi »