Tomaatin kasvatus
Piha ja puutarha
Tomaatin kasvatus
Maukkaita tomaatteja voi kasvattaa itse avomaalla, kasvihuoneessa tai parvekkeella. Tomaatti tarvitsee menestyäkseen paljon vettä ja ravinteita.

Näin onnistut tomaatin kasvatuksessa

Tomaatin kylvö

Kylvä helmi–huhtikuussa puhtaisiin muoviruukkuihin yksi tai kaksi tomaatin siementä. Peitä kylvös ohuesti hiekalla tai turpeella. Merkitse lajikkeet. Käytä kasvualustana puhdasta, lannoittamatonta taimimultaa tai kasvuturvetta. Pidä kylvökset kosteana ja suojaa ne harsolla taimettumiseen asti. Voit myös kylvää useampia tomaatin siemeniä matalaan kasvatusastiaan.

Tomaatin siementen idätyslämpötila

Sopiva idätyslämpötila on 22–25 astetta. Siementen idettyä siirrä taimet valoisaan, noin 18-asteiseen paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle.

Jos luonnonvaloa on vielä niukasti, käytä apuna kasvivaloa. Valotuksen turvin taimet varttuvat tanakoiksi. Riittävä valotusaika on noin 14–16 tuntia vuorokaudessa.

Aloita lannoitus miedolla liuoslannoitteella, kun tomaatin taimissa on kaksi lehtiparia.

Tomaatin taimien istutus ja kouliminen

Kun juuret ulottuvat ruukun seinämiin, istuta taimet suurempiin ruukkuihin. Kun taimissa on kaksi lehtiparia, kouli eli siirrä jokainen tomaatin taimi omaan ruukkuunsa juuria vahingoittamatta. Alin lehtipari tulee aivan mullan tasalle, ja se nypätään pois istutuksen jälkeen. Ruukun käydessä pieneksi siirrä tomaatin taimi jälleen suurempaan ruukkuun. Jos varsi on kovin pitkä, voit istuttaa taimen aiempaa syvemmälle, sillä tomaatti kasvattaa uusia juuria myös varteensa.

Istuta tomaatit lopulliselle kasvupaikalleen kasvihuoneeseen tai lämpimään paikkaan ulkona vasta hallanvaaran väistyttyä. Lämpötila ei saisi laskea alle kymmenen asteen. Oikea aika on, kun ensimmäinen kukkaterttu on aukeamassa.

Tomaatin taimien karaisu

Karaiset tomaatin taimet ennen ulos istuttamista ulkoiluttamalla niitä pari tuntia päivässä parin viikon ajan aluksi varjossa tai harsolla suojattuna, myöhemmin auringossa.

Istuta ne ulos tai kasvihuoneeseen, kun yölämpötila on vähintään 8 astetta.

Tomaatin kasvualusta ja kasvupaikka

Tomaatin hyvä kasvualusta on ravinteikas, fosforipitoinen, kompostilla parannettu ja kalkittu puutarhamaa, jonka pH on 6–7. Käytä ravinteikasta puutarhamultaa tai kasvatussäkkejä.

Tavalliset runkotomaatit viihtyvät parhaiten vähintään kymmenen litran ruukussa tai istutettuna hyvin ravittuun penkkiin.

Tomaatti vaatii aurinkoisen, lämpimän ja tuulelta suojatun paikan. Tomaatin kasvulle ihanteellinen päivälämpötila on 20–24 astetta ja yölämpötila 16–18 astetta. Liiallinen viileys hidastaa kasvua. Monet lajikkeet kaipaavat hiukan apua hallaharsojen tai lasien avulla etenkin, jos kesä jää kylmäksi.

Tomaatin hoito ja lannoitus

Tomaatin kastelu

Hellekausina tomaatti tarvitsee paljon vettä, samoin kasvun ollessa voimakkainta heinä–elokuussa. Tomaatti ei kuitenkaan pidä märästä maasta vaan tarvitsee tasaisen kosteuden. Maa ei saa kuivua. Kasvun edistyessä poista runkotomaatin alalehtiä.

Tomaatin tukeminen

Tomaatin taimien kasvua voi helpottaa erilaisilla tuilla. Tomaatin tuen voi helposti tehdä itse tai ostaa tuen valmiina kaupasta.

Tomaatin lannoitus

Anna tomaatille kasvukaudella hedelmä- ja marjakasveille tarkoitettua tai muuta vähätyppistä kastelulannoitetta kerran viikossa. Jos latvat ovat voimakkaan vihreät ja ne sykeröityvät, se voi olla merkki liiasta lannoituksesta. Vaaleat lehdet ja heikko kasvu ovat merkkejä ravinteiden vähyydestä.

Jos tomaattiin tulee vain vähän kukkia ja ne kuihtuvat, kyse voi olla liiallisesta typpilannoituksesta. Tarkista silloin lannoituksen määrä ja laatu. 

Tomaatin pölytys

Tomaatin pölytyksen varmistamiseksi taimia kannattaa täristää eli kevyesti napauttaa kukkaterttuja päivittäin. Pölytystä voi avustaa myös esivärisiveltimellä. Varsinkin kasvihuoneessa pölytysapu parantaa satoa.

Pölytyksen onnistumiseen vaikuttaa kuitenkin myös lämpötila. Siitepöly irtoaa parhaiten 17–23 asteessa. Mikäli lämpötila laskee alle 15 asteen, siitepöly ei enää idä. Yli 27 asteen lämpö puolestaan heikentää pölytyksen onnistumista.

Tomaatin varkaat

Pidä alusta asti silmällä tomaatin varkaita. Varkaat ovat versoja, jotka kasvavat rungon ja lehden haarakohdasta. Napsi ne pois kaikista muista paitsi amppeli- ja pensastomaateista.

Tomaatin latvominen

Tomaatti kannattaa latvoa loppukesällä, kun taimi on tarpeeksi korkea tai terttuja on riittävästi. Raakileet saavat paremmin valoa, kun leikkaat latvomisen yhteydessä noin kolmanneksen taimen lehdistä pois.

Tomaattien kypsyminen ja halkeilu

Tomaatit kypsyvät parin kuukauden kuluttua istutuksesta.

Tomaattien halkeilu syksyllä johtuu maan väkevyyden alenemisesta. Tilanteen voi korjata lisäämällä kaliumvoittoista lannoitusta. Lannoitteiden pitoisuudet käyvät ilmi pakkauksesta.

Tomaatit voivat myös halkeilla äkillisesti, kun sää muuttuu nopeasti aurinkoisesta hyvin pilviseksi. Tällöin ilmankosteus nousee niin suureksi, että kasvit eivät pysty haihduttamaan riittävästi ja hedelmiin kertyy liikaa nestettä. Kastelua voikin vähentää reilusti loppukesällä.

Syyshallat lopettavat viljelyn syys–lokakuussa. Kasvun päättyessä vihreät tomaatit voi kerätä kasvustosta sisälle jälkikypsymään laakealle alustalle.

Tomaatti ei sovi viljelykiertoon. Se menestyy parhaiten, kun uudet taimet istutetaan vuosi toisensa jälkeen samaan paikkaan. Kasvusto pysyy terveenä, kun sitä lannoittaa kompostilla, jossa on tomaatin omaa kariketta. Kasvualustaan voi jo syksyllä sadonkorjuun jälkeen lisätä kompostia, sarvilastuja, luujauhoa ja kompostoitua kananlantaa.

Esimerkkejä tomaattilajikkeista

Valitse tomaattilajike kasvupaikan mukaan. Ruukkuviljelyyn ja avomaalle sopivat eri lajikkeet kuin kasvihuonekasvatukseen.

Lämmin seinusta tai parveke käy myös tomaatille. Mieti ulkona kasvatettaville tomaateille aina mahdollisimman lämmin, valoisa ja suojaisa kasvupaikka.

Teippaa lajikkeen nimi esimerkiksi tomaattitukeen, jotta voit tarkistaa, miten kutakin lajiketta kasvatetaan.

Avomaalle

  • ’Tanskan Vienti’/’Bonner Beste’: pyöreähedelmäinen runkotomaatti. Suosittu, aikainen ja luotettava lajike kotipuutarhurille.
  • ’Diplom F1’: Aikainen, suurihedelmäinen, taudinkestävä. Luomusiementuotantoa.
  • ’Outdoor Girl’: Aikainen pensastomaatti. Pyöreät, lähes keskikokoiset, punaiset ja maukkaat hedelmät.

Kasvihuoneeseen

  • ’Gardeners’ Delight’: Rungollinen, suurihedelmäinen kirsikkatomaatti. Maailman parhaimman tomaatin maineessa. Voimakaskasvuinen.
  • ’Moneymaker’: Keskiaikainen, satoisa ja maukas vanha englantilainen lajike. Kiinteät, syvänpunaiset hedelmät. Voimakaskasvuinen.
  • ’Cuor di Bue’: Vanha italialainen runkotomaatti. Suuret, makeat, kiinteät ja sydämenmuotoiset hedelmät.

Parvekkeelle

  • ’Balconi Yellow’: Erittäin makea kirsikkatomaatti. Hedelmä keltainen. Pensastava kasvutapa, varkaita ei poisteta.
  • ’Chocolate Cherry’: Aromikas, satoisa kirsikkatomaatti. Tummanpunaisissa hedelmissä suklaanruskeita juovia.
  • ’Hundreds & Thousands’: Sadoittain makeita, rypäleenkokoisia hedelmiä. Sopii amppeliin ja ruukkuun. Pitkä satokausi.
2 kommenttia