Viherpiha

Tomaatin kasvatus

Tomaatin kasvatus

Maukkaita tomaatteja voi kasvattaa itse avomaalla, kasvihuoneessa tai parvekkeella. Tomaatti tarvitsee menestyäkseen paljon vettä ja ravinteita.
Teksti Leena Raivio, Teija Heinonen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Näin onnistut tomaatin kasvatuksessa

Tomaatin kylvö

Kylvä helmi–maalis–huhtikuussa puhtaisiin muoviruukkuihin yksi tai kaksi tomaatin siementä. Peitä kylvös ohuesti hiekalla tai turpeella. Merkitse lajikkeet. Käytä kasvualustana puhdasta, lannoittamatonta taimimultaa tai kasvuturvetta. Pidä kylvökset kosteana ja suojaa ne harsolla taimettumiseen asti. Voit myös kylvää useampia tomaatin siemeniä matalaan kasvatusastiaan.

Tomaatin siementen idätyslämpötila

Sopiva idätyslämpötila on 22–25 astetta. Siementen idettyä siirrä taimet valoisaan, noin 18-asteiseen paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle.

Jos luonnonvaloa on vielä niukasti, voit käyttää apuna kasvivaloa. Valotuksen turvin taimet varttuvat tanakoiksi. Riittävä valotusaika on yleensä 14–16 tuntia vuorokaudessa.

Aloita lannoitus miedolla liuoslannoitteella, kun tomaatin taimissa on kaksi lehtiparia.

Tomaatin taimien istutus ja kouliminen

Kun juuret ulottuvat ruukun seinämiin, istuta taimet suurempiin ruukkuihinn. Kun taimissa on kaksi lehtiparia, kouli eli siirrä jokainen tomaatin taimi omaan ruukkuunsa juuria vahingoittamatta. Alin lehtipari tulee aivan mullan tasalle, ja se nypätään pois istutuksen jälkeen. Ruukun käydessä pieneksi siirrä tomaatin taimi jälleen suurempaan ruukkuun. Jos varsi on kovin pitkä, voit istuttaa taimen aiempaa syvemmälle, sillä tomaatti kasvattaa uusia juuria myös varteensa.

Istuta taimet lopulliselle kasvupaikalleen, kun ensimmäinen kukkaterttu on aukeamassa.

Tomaatin taimien karaisu

Karaiset tomaatin taimet ennen ulos istuttamista ulkoiluttamalla niitä pari tuntia päivässä parin viikon ajan aluksi varjossa tai harsolla suojattuna, myöhemmin auringossa.

Istuta ne ulos tai kasvihuoneeseen, kun yölämpötila on vähintään 8 astetta.

Tomaatin kasvualusta ja kasvupaikka

Tomaatin hyvä kasvualusta on ravinteikas, fosforipitoinen, kompostilla parannettu ja kalkittu puutarhamaa, jonka pH on 6–7.

Tomaatti vaatii aurinkoisen, lämpimän ja tuulilta suojatun paikan. Tomaatin kasvulle ihanteellinen päivälämpötila on 20–24 astetta ja yölämpötila 16–18 astetta. Liiallinen viileys hidastaa kasvua. 

Tomaatin hoito ja lannoitus

Hellekausina tomaatti tarvitsee paljon vettä, samoin kasvun ollessa voimakkainta heinä–elokuussa. Tomaatti ei kuitenkaan pidä märästä maasta vaan tarvitsee tasaisen kosteuden. Maa ei saa kuivua. Kasvun edistyessä poista runkotomaatin alalehtiä.

Tomaatti vaatii myös paljon lämpöä, valoa ja ravinteita. Runkotomaatteja kasvatetaankin yleensä kasvihuoneessa tai kausihuoneessa.

Anna tomaatille kasvukaudella hedelmä- ja marjakasveille tarkoitettua tai muuta vähätyppistä kastelulannoitetta kerran viikossa. Jos latvat ovat voimakkaan vihreät ja ne sykeröityvät, se voi olla merkki liiasta lannoituksesta.

Pidä alusta asti silmällä tomaatin varkaita.

Tomaatti kannattaa myös latvoa loppukesällä.

Jos tomaattiin tulee vain vähän kukkia ja ne kuihtuvat, kyse voi olla liiallisesta typpilannoituksesta. Tarkista silloin lannoituksen määrä ja laatu. 

Tomaatin pölytys

Tomaatin pölytyksen varmistamiseksi taimia kannattaa täristää eli kevyesti napauttaa kukkaterttuja päivittäin.

Pölytyksen onnistumiseen vaikuttaa kuitenkin myös lämpötila. Siitepöly irtoaa parhaiten 17–23 asteessa. Mikäli lämpötila laskee alle 15 asteen, siitepöly ei enää idä. Yli 27 asteen lämpö puolestaan heikentää pölytyksen onnistumista. 

Tomaattien kypsyminen ja halkeilu

Tomaatit kypsyvät parin kuukauden kuluttua istutuksesta.

Tomaattien halkeilu syksyllä johtuu maan väkevyyden alenemisesta. Tilanteen voi korjata lisäämällä kaliumvoittoista lannoitusta. Lannoitteiden pitoisuudet käyvät ilmi pakkauksesta.

Tomaatit voivat myös halkeilla äkillisesti, kun sää muuttuu nopeasti aurinkoisesta hyvin pilviseksi. Tällöin ilmankosteus nousee niin suureksi, että kasvit eivät pysty haihduttamaan riittävästi ja hedelmiin kertyy liikaa nestettä. Kastelua voikin vähentää reilusti loppukesällä.

Syyshallat lopettavat viljelyn syys–lokakuussa. Kasvun päättyessä vihreät tomaatit voi kerätä kasvustosta sisälle jälkikypsymään laakealle alustalle.

Tomaatti ei sovi viljelykiertoon. Se menestyy parhaiten, kun uudet taimet istutetaan vuosi toisensa jälkeen samaan paikkaan. Kasvusto pysyy terveenä, kun sitä lannoittaa kompostilla, jossa on tomaatin omaa kariketta. Kasvualustaan voi jo syksyllä sadonkorjuun jälkeen lisätä kompostia, sarvilastuja, luujauhoa ja kompostoitua kananlantaa.

Esimerkkejä tomaattilajikkeista

Avomaalle

  • ’Tanskan Vienti’/’Bonner Beste’: pyöreähedelmäinen runkotomaatti. Suosittu, aikainen ja luotettava lajike kotipuutarhurille.
  • ’Diplom F1’: Aikainen, suurihedelmäinen, taudinkestävä. Luomusiementuotantoa.
  • ’Outdoor Girl’: Aikainen pensastomaatti. Pyöreät, lähes keskikokoiset, punaiset ja maukkaat hedelmät.

Kasvihuoneeseen

  • ’Gardeners’ Delight’: Rungollinen, suurihedelmäinen kirsikkatomaatti. Maailman parhaimman tomaatin maineessa. Voimakaskasvuinen.
  • ’Moneymaker’: Keskiaikainen, satoisa ja maukas vanha englantilainen lajike. Kiinteät, syvänpunaiset hedelmät. Voimakaskasvuinen.
  • ’Cuor di Bue’: Vanha italialainen runkotomaatti. Suuret, makeat, kiinteät ja sydämenmuotoiset hedelmät.

Parvekkeelle

  • ’Balconi Yellow’: Erittäin makea kirsikkatomaatti. Hedelmä keltainen. Pensastava kasvutapa, varkaita ei poisteta.
  • ’Chocolate Cherry’: Aromikas, satoisa kirsikkatomaatti. Tummanpunaisissa hedelmissä suklaanruskeita juovia.
  • ’Hundreds & Thousands’: Sadoittain makeita, rypäleenkokoisia hedelmiä. Sopii amppeliin ja ruukkuun. Pitkä satokausi.
Julkaistu: 19.6.2016