Viherpiha

Tomaattien kypsyminen

Mainos

Miksi tomaatit eivät punastu?

Teksti Teija Heinonen

Asiantuntija vastaa:

Tomaatti vaatii pitkän kasvatusajan sekä runsaasti valoa, lämpöä ja ravinteita. Näillä tekijöillä on vaikutusta myös hedelmän värittymiseen.

Hedelmöityksestä sadon kypsymiseen saattaa hyvinkin vierähtää jopa pari kuukautta lajikkeesta riippuen. Hyvin usein käy niin, että loppukesällä muodostuneet raakileet eivät ehdi kypsyä, ja viimeiset tomaatit poimitaan vihreinä ja kypsytellään nautittaviksi huoneenlämmössä.

Lehtien harventaminen edesauttaa raakileiden valon saantia. Taimia lannoittaessa kannattaa lisätä kaliumin määrää suhteessa typpeen, sillä kalium edesauttaa värittymistä nostamalla kypsyvien hedelmien lykopiinipitoisuutta. Lykopiini on tomaattien tärkein väriaine, jonka muodostuminen on riippuvainen lämpötilasta. Jos lämpötila laskee alle +16- tai nousee yli +32-asteen, lykopiinin muodostuminen estyy.

 

Julkaistu: 2.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä