Tomaatin tuki auttaa taimia kasvamaan ylöspäin – näin nikkaroit näppärän tukihyllyn helposti itse
Piha ja puutarha
Tomaatin tuki auttaa taimia kasvamaan ylöspäin – näin nikkaroit näppärän tukihyllyn helposti itse
Tomaatin tuki valmistuu neliskanttisesta puutavarasta. Kasvavat taimet saavat tukea kehikon poikkipuihin kiinnitettävillä naruilla. Kätevä hyllykkö on samalla myös siisti pihakaluste.
Julkaistu 22.5.2018
Viherpiha

Hyllykön koko: 120 × 210 × 50 cm.

Tomaatin tuki – tarvikkeet:

  • karkeahöylättyä 48 × 48 mm:n puutavaraa, 22 m
  • 22 × 50 mm:n rimaa, 5 m
  • terassiruuveja 40 ja 80 mm
  • hiomapaperia nro 100
  • sävytettyä puuöljyä (esimerkiksi Valtti Plus Terassiöljy, Tikkurila)
  • saha, pora ja ruuvinväännin
  • suorakulma, kynä ja rullamitta
  • pari pitkää puristinta ja sivellin.

Näin teet tomaatin tukihyllyn

1. Sahaa 210 cm pitkä takajalka ja 230 cm viisto etujalka. Aseta ne niin, että alhaalla jalkojen väli on 40 cm. Laita 50 cm pitkä poikkipuu 10 cm:n korkeudelle. Kiinnitä se kahdella 80 mm:n ruuvilla molempiin jalkoihin. Poraa esireiät ja kiinnitä ruuvit. Kiinnitä lyhyet tuet myös yläosaan.

2. Nosta toisen sivun puut valmiin sivun päälle peilikuvaksi. Et tarvitse tähän mittaa vaan voit asettaa puut paikoilleen suorakulman avulla. Poraa sen jälkeen ruuveille reiät. Kiinnitä sivu ensin yksillä ruuveilla ja lisää sitten toiset ruuvit eri linjaan ensimmäisiin nähden.

3. Nosta sivut pystyyn ja yhdistä ne takaseinän alaosasta 120 cm:n pituisella ja yläosasta 95 cm:n pituisella poikkituella siten, että takajalkojen välillä on 85 cm. Lisää taakse keskitolppa. Kiinnitä rimoja viistosti tolppiin, jolloin ne jäykistävät rakennetta mukavasti.

4. Kaada kehikko selälleen ja kiinnitä kolme 120 cm:n pituista ritiläpuuta viiston jalan taakse ja yksi jalan etupuolelle. Ota puristimet avuksi. Lisää puu kerrallaan sivutukiin ja kiinnitä ruuvit alakautta, jolloin ne jäävät näkymättömiin.

5. Merkitse suorakulmalla ja kynällä etujaloille lattialinja ja sahaa jaloista ylimääräiset pois. Lyhennä jalat myös yläosasta. Sahaa sen jälkeen takaseinän rimat silmämääräisesti sopivan pituisiksi. Pyyhkäise lopuksi hiomapaperilla kaikki sahatut päät siisteiksi.

6. Lisää yläosaan vielä toinen poikkipuu, josta muodostuu hylly ruukulle tai parille. Poikkipuuhun voit myös ripustaa vaikka amppeleita. Taimien tukinarut saat kätevästi kiinni takaseinän rimoihin ja yläpuihin. Nosta hyllykkö puunpalasten päälle ja käsittele se sävytetyllä puunsuojalla tai ulkokalustemaalilla.

Kosteus säilyy tomaatin juurilla, kun poraat ylimääräisen veden poistoreiät paljun takareunaan, lähelle laatikon pohjaa.
Kommentoi »