Viherpiha

Täydellinen opas esikasvatukseen: kylvön perusteet, vinkit kasvualustaan ja parhaat siemenkaupat

Täydellinen opas esikasvatukseen: kylvön perusteet, vinkit kasvualustaan ja parhaat siemenkaupat
Esikasvatus on palkitseva tapa kasvattaa omia taimia siemenistä asti itse. Mutta miten, milloin ja millä se onnistuu? Kokosimme kattavan tietopaketin juuri sinulle – lue ohjeet, joilla onnistut!
Julkaistu 18.2.2020

Onko mitään palkitsevampaa kuin omien taimien kasvattaminen siemenestä asti? Kylvöhuuma valtaa meistä monet jo heti vuoden vaihtumisen jälkeen, vaikka järki yrittäisikin huudella, että vielä kannattaa vähän jarrutella.

Onneksi kasvivalojen avustuksella chilit, keijunmekot ja muut pitkän kasvuajan vaatimat lajieja pääsee esikasvattamaan jo tammi–helmikuun vaihteessa. Muut lajit seuraavat pikkuhiljaa perässä. Ryhdytäänkö tositoimiin?

Haaveiletko kukkivasta puutarhasta tai rehevästä kasvimaasta? Nyt saa upottaa sormet multaan!

Esikasvatuksen aloittaminen – tästä se lähtee!

1. Kylvä pottiin tai laatikkoon

Laita astiaan kuohkeaa multaa ja tiivistä. Kun multapinta on tasainen, siemenet päätyvät samaan syvyyteen ja sen ansiosta myös itävät samoihin aikoihin. Ripottele siemenet harvakseltaan kostean kylvömullan päälle. Pölymäisen pienet siemenet saat siroteltua tasaisesti, kun kylvät ne hiekan joukossa. Jätä valoa vaativat siemenet mullan pinnalle, peittele muut noin kaksi kertaa niiden paksuisella multakerroksella.

Kun kylvät siemenet suoraan pottiin tai kennostoon, taimia ei tarvitse myöhemmin koulia eli istuttaa omaan ruukkuunsa, mikä myös nopeuttaa niiden kasvua. Etenkin herkkäjuuriset lajit, kuten tsinnia, kurkku, kurpitsa ja maissi, hyötyvät suorasta kylvöstä.

Laventelit ja muut ailahtelevasti itävien lajien siemenet kannattaa hajakylvää eli ripotella harvakseltaan kylvölaatikkoon.

Maatuvia taimipotteja voi tehdä myös itse sanomalehdestä. Kääri paperia pullon tai valmiin ruukkumuotin ympärille ja taittele reunan yli jääneet paperit pohjaksi. Täytä ruukku kylvömullalla ja sujauta siemenet paikalleen.

2. Idätä siemenet kosteassa

Peittele kylvös ilmavasti esimerkiksi muovikelmulla ja pidä se tasaisen kosteana sumuttamalla tai kastelemalla varovasti. Siemenestä ensimmäisenä ulos työntyvä sirkkajuuri näivettyy herkästi, mikä voi koitua itävän taimen kohtaloksi.

Useimmille kasveille ihanteellinen itämislämpötila on 20–25 astetta. Basilikat, tomaatit, chilit ja muut lämpimästä pitävät lajit itävät nopeasti vaikkapa lämmitetyn lattian tai lämpömaton päällä.

3. Kouli omaan ruukkuun

Kouli hajakylvetyt taimet omiin ruukkuihinsa, kun niissä on ensimmäisenä puhkeavien sirkkalehtien lisäksi kasvulehtiä. Ujuta taimi sormella tai kylvöpuikolla kosteaan multaan tehtyyn kuoppaan. Lähes kaikki lajit kannattaa istuttaa aiempaa syvempään niin, että sirkkalehdet jäävät mullan pinnalle. Kastele taimi kevyesti heti koulinnan jälkeen.

Pitkän kasvuajan vaativat lajit on syytä vaihtaa isompaan ruukkuun 1–2 kertaa taimikasvatuksen aikana. Ruukutuksen tarpeesta kielii taimen kasvun hidastuminen, ruukun täyttävä juuristo ja mullan nopea kuivuminen.

Kastele koulittua ja ruukutettua tainta aluksi usein mutta vähän kerrallaan.

4. Aloita lannoitus varovasti

Kastele koulittua ja ruukutettua tainta aluksi usein, mutta vähän kerrallaan. Lannoittaminen on yleensä hyvä aloittaa parin kolmen viikon kuluttua koulinnasta tai ruukutuksesta, joskin tarkka ajankohta riippuu aina kasvilajista ja kasvuolosuhteista sekä käytetystä mullasta.

Esimerkiksi kylvömullissa on hyödyllisiä pieneliöitä, jotka kuluttavat mullassa olevaa typpeä ja näin saattavat saada pikkutaimet kärsimään typen puutteesta. Luomumullan sisältämä komposti puolestaan voi myöhästyttää ja vähentää lannoitustarvetta. Haalea lehtien väri ja hidas kasvu ovat merkkejä siitä, että taimi kaipaa lannoitetta. Mitä pienempi taimi on, sitä miedommalla ravinneliuoksella kannattaa aloittaa.

Käytä kylvöihin puhdasta, rikkaruohotonta ja vähäravinteista multaa, kuten kylvö- ja taimimultaa. Voimakkaasti lannoitetussa mullassa itäminen voi estyä ja taimenalkujen herkät juuret vioittua.

Pimeää vai sittenkin valoa? Varmista itäminen oikealla käsittelyllä

Monet siemenet vaativat esikäsittelyä ja tietynlaiset olosuhteet itääkseen kunnolla. Poimi tästä vinkit:

1. Kylmää, kiitos!

Monet monivuotiset lajit, kuten pikariohdake , vaativat kylmäkäsittelyn itääkseen. Laita siemenet ennen kylvöä pussiin, joka sisältää kosteaa hiekka-turveseosta. Jätä pussinsuu raolleen. Nosta pussi +2–4-asteiseen paikkaan eli esimerkiksi jääkaappiin noin pariksi kuukaudeksi. Kylmäkäsittelyn tarve selviää siemenpussista.

2. Hio kuorta

Kovakuoristen siementen, kuten tuoksuherneen, siemenen itämistä voi edistää hiomalla niiden kuorta varovasti sieltä täältä ennen siementen liotusta. Esimerkiksi santapaperi tai kynsiviila ovat sopivia välineitä puuhaan.

3. Toisille sopii pimeä...

Suurin osa siemenistä, kuten samettikukat ja basilikat, itää pimeässä. Peittele siemenet mullalla. Siirrä valoon, kun vihreä pilkistää.

4. ... ja toisille valo

Petunia, keijunmekko, lobelia ja tupakat tarvitsevat valoa itääkseen. Hitaasti itävällä keijunmekolla päivän pituuden pitää olla vähintään 10 tuntia. Laita kylvöksen päälle ilmavasti valoa läpäisevä kelmu. Sumuttele kylvöstä varovasti niin, että siemenet pysyvät paikoillaan.

5. Turvota vedessä

Pavut ja maissit sekä esimerkiksi krassit vaativat runsaasti kosteutta turvotakseen täyteen mittaansa. Tunnin tai parin liotus vedessä jouduttaa niiden taimettumista. Myös kovan ja tiiviin siemenkuoren omaavat lajit, kuten purjo, hyötyvät parin tunnin liotuksesta vedessä.

Jos et halua tai voi käyttää lisävaloja, aloita kylvöt vasta maaliskuun puolella.

Mikä vain multa kelpaa – vai kelpaako? Kiinnitä huomiota kasvualustaan

Kuvassa vasemmalta alkaen: Sienijuurta eli mykorritsaa, kylvömultaa, vermikuliittia, kasvusammalta ja perliittiä. Perliitin edessä on sammalnappi, eli rahkasammalesta tiiviiksi puristettu pelletti, joka turpoaa kasteltaessa.

Perusvarma valinta esikasvatukseen ja kylvöihin on kylvö- ja taimimullaksi kutsuttu pussimulta. Mutta mitä on vermikuliitti tai mykorritsa? Lue alta:

1. Se helpoin vaihtoehto

Kylvö- ja taimimullaksi kutsuttujen pussimultien lisäksi kylvöihin sopivat miedosti lannoitetut ja vaaleaa rahkaturvetta sisältävät seokset, kuten Kekkilän Kaktus- ja mehikasvimulta sekä Kesäkukka- ja Kestomulta. Tarkista sopivuus kylvöihin tuoteselosteesta.

2. Kivat mikrobit avuksi

Sienijuuri eli mykorritsa on kasvin juuren ja sienen välinen symbioosi. Multaan siroteltava valmiste tehostaa taimien ravinteiden ja veden ottoa ja auttaa niitä selviytymään muun muassa kuivuudesta ja taudeista. Hyötymikrobeja lisätään myös pussimultiin, kuten Greencaren Grobiotti-taimimultaan.

3. Tasaista kosteutta

Savimineraali kohentaa tavallisen mullan vedenpidätyskykyä. Vermikuliitti on eduksi muun muassa tasaista kosteutta kaipaaville lajeille, kuten munakoisolle ja tomaatille, sekä pitkään itäville lajeille, kuten keijunmekolle ja heliotroopille. Sekoita multaan noin viidennes vermikuliittia. Voit käyttää rouhetta myös siementen peittämiseen.

4. Kun kaipaat kuohkeutta

Rahkasammalesta valmistetut kasvualustat sitovat runsaasti vettä ja säilyvät ilmavina myös märkänä. Siksi ne sopivat hyvin taimikasvatukseen. Biolanin Kasvusammal myydään pussituotteena. Sammalnappi on rahkasammalesta tiiviiksi puristettu pelletti, joka turpoaa kasteltaessa.

5. Hus, liika märkyys

Kevyellä vulkaanisella kivellä saat kuohkeutta ja ilmavuutta multaan. Perliitti on eduksi laventelille ja muille läpäisevän mullan ja pitkän taimikasvatusajan vaativille lajeille. Sekoita multaan noin viidennes perliittiä. Käytä halutessasi vermikuliitin kanssa.

Näistä poteista ponnistaa purjoja!

Milloin lisävalo on tarpeen?

 • Mitä aiemmin aloitat kasvatuksen tai mitä hämärämpi kasvatuspaikkasi on, sitä tehokkaampaan kasvivaloon kannattaa satsata. Saman valaisimen mallista tehokkain on wattimäärältään (W) suurin lamppu.
 • Ledit ovat energiapihejä, tehokkaita ja kuumentumattomia ja siksi sopivat hyvin taimikasvatukseen. Myös päivänvalon sävyinen loisteputki on kelpo vaihtoehto.
 • Taimet kaipaavat runsaasti valoa heti pinnalle putkahtamisensa jälkeen. Sijoita valaisin mahdollisimman lähelle taimia ja anna lisävaloa 10–12 tuntia vuorokaudessa.
 • Jos et halua tai voi käyttää lisävaloja, aloita kylvöt vasta maaliskuun puolella. Tuolloin luonnonvalo lisääntyy rivakasti viikko viikolta.
Kuvassa ylhäällä: Lampunpidikkeeseen kiinnitettävä Airamin led-kasvilamppu (4 000 K) sopii yleiskasvivaloksi yksittäisille taimille ja huonekasveille, 14,90 €, Motonet. Lampunpidike 19,99 €, Clas Ohlson. Keskellä: Kylvöksille parhaita ovat kylmää sinertävää valoa tuottavat lamput, joiden värilämpötila eli kelvinluku (K) on korkea. Nelson gardenin led-listassa on 6 400 kelviniä. Pituus 85 cm, 75,95 €, K-Rauta. Alhaalla: Starlight-taimivalaisimella (110 W) saa valaistua noin 50 cm x 100 cm, 109 €, Pavunvarsi. Saatavilla on myös tuplasti tehokkaampi neljän loisteputken malli. Philipsin loisteputki 6 500 K, à 10,90 €.
Oikea kylvöaika riippuu paitsi kasvilajikkeesta myös esimerkiksi siitä, missä asut.

Joko saa kylvää?

Katso hyötykasvien oikeat kylvöajat vihannesten ja yrttien esikasvatus- ja kylvökalenterista.

Alla on lueteltu joidenkin yleisten kesäkukkien taimikasvatusaikoja. Esimerkiksi keijunmekon kanssa pitää olla ajoissa, mutta ruusupapua ja koristekrasseja ehtii kylvää vielä kevään ollessa jo pitkällä.

Muistathan, että taimikasvatusajat ovat vain suuntaa antavia. Sopiva kylvöaika riippuu paitsi kasvilajikkeesta myös esimerkiksi siitä, missä asut tai millaiset olosuhteet taimella on.

Kesäkukkien taimikasvatusaikoja:

Mitä kesäkukkia sitä kylväisi? Tutustu ihaniin kesäkukkalajikkeisiin ja poimi ohjeet niiden kylvöön. Paistaako pihassasi aurinko vai ei? Tutkaile vaihtoehtoja aurinkoisen pihan kesäkukkiin, varjoisen paikan kesäkukkiin ja puolivarjoisen pihan kukkaloistoon.

Kehäkukka on kesäkukkien klassikko, joka viihtyy sekä avomaalla että ruukussa.

Ja ei kun siemenostoksille! Katsasta esimerkiksi nämä verkkokaupat

Kotimaassa:

 • ahonalku.fi
 • exoticgarden.fi
 • hyotykasviyhdistys.fi
 • korpikangassiemen.fi
 • maatiainen.fi
 • nelsongarden.fi
 • niittysiemen.fi
 • siemenkauppa.com
 • siemenvesa.fi

Euroopassa:

 • chilternseeds.co.uk (Britannia)
 • hornum.com (Tanska)
 • impecta.se (Ruotsi)
 • jelitto.com (Saksa)
 • organicseedsonline.com (Kokopelli, Ranska)
 • raravaxter.se (Ruotsi)
 • seedaholic.com (Irlanti)
 • seemnemaailm.fi (Viro)
 • suttons.co.uk (Britannia)
 • tomatoeden.com (Puola)

Haluatko tilata EU:n ulkopuolelta?

EU:n kasvilainsäädäntö uudistui joulukuussa 2019, ja sen myötä muun muassa kylvösiementen ja taimien tuontisäännöt EU:n ulkopuolelta tiukentuivat. Kasvituotteet tarvitsevat nykyään kasvinterveystodistuksen. Britanniasta saa tilata vielä vuonna 2020 siemeniä ja muita kasvituotteita samaan tapaan kuin EU-maista. Lue täältä, kuinka toimia, kun haluat tilata siemeniä ulkomailta.

Kylväjän muistilista – paina ainakin nämä mieleen

 • Ajoita kylvö oikein. Liian aikaisin kylväessä valoa on vähän, jolloin taimista kehittyy helposti honteloita. Kylvä maaliskuussa esimerkiksi chili ja purjo, huhtikuussa kaalit ja tomaatit ja toukokuussa avomaan kurkku sekä kurpitsat.
 • Käytä tuoreita siemeniä. Joidenkin siementen, kuten chilien ja paprikoiden, itäminen heikkenee säilytettäessä. Tomaatin siemenet itävät sen sijaan hyvin vanhoinakin.
 • Pyri löytämään tasapaino kastelussa. Liian märässä mullassa siemenet mätänevät eivätkä idä. Älä silti anna kylvösten ja pienten taimien kuivahtaa kokonaan. Pysy valppaana!
 • Kastele kylvöksiä alkuun sumuttelemalla. Kun taimet ovat kasvaneet reilusti kokoa, voit vaihtaa kastelukannuun.
 • Tarkkaile valon määrää. Taimet tarvitsevat kasvaessa valoa, mutta eteläikkunalla kevätaurinko voi olla liiankin voimakas: se saattaa polttaa herkkiä lehtiä ja kuivattaa mullan pienessä ruukussa hetkessä. Siirrä taimet tarvittaessa suojaan polttavilta säteiltä.

Juttu on ilmestynyt Viherpihassa 1/2020 ja siihen on liitetty tietoa myös Kotivinkin 5/2018 esikasvatusjutusta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kukoistusta puutarhaan! Tilaa leikkokukkien siemenet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti