Viherpiha

Joko sormesi syyhyävät kylvöjen pariin? Näiden 24 vinkin avulla kasvatat terhakat taimet ja vältät esikasvatuksen karikot

Joko sormesi syyhyävät kylvöjen pariin? Näiden 24 vinkin avulla kasvatat terhakat taimet ja vältät esikasvatuksen karikot
Milloin kylvöt voi aloittaa? Mitä lajeja aloittelijan kannattaa valita? Kuinka paljon valoa taimet tarvitsevat? Lue vastaukset näihin ja moneen muuhun esikasvatukseen liittyvään kysymykseen!
Julkaistu: 6.2.2019

1. Valitse aluksi helppoja lajeja

Jos kasvatat taimia ensimmäistä kertaa, valitse helppoja ja nopeakasvuisia lajeja. Tällaisia ovat esimerkiksi samettikukka ja köynnöskrassit.

2. Ajoita kylvöt oikein

Eri kasvilajeilla on valtavasti eroa taimikasvatusajan pituudessa. Aikaisesta kylvöstä hyötyvät esimerkiksi keijunmekko, jättiverbena, latva-artisokka, munakoiso, rosmariini, laventeli, pelargoni ja tuoksuheliotrooppi sekä chileistä etenkin rokotopaprika (Capsicum pubescens). Niiden siemenet kannattaa kylvää lisävalon turvin jo tammi-helmikuussa.

Sen sijaan esimerkiksi maissille ylipitkästä esikasvatuksesta on silkkaa haittaa, noin kolmen viikon ikäinen taimi lähtee ulkona nopeimmin kasvuun.

Varmista kasvilajille sopiva kylvöaika siemenpussista.

3. Kylvä kesäkukat oikeaan aikaan

Tammi–helmikuu: tarhaorvokki, jättiverbena

Helmi–maaliskuu: kelloköynnös, keijunmekko

Maalis–huhtikuu: kesäkynttilä, koristetupakka, lobelia, narsissitupakka, petunia, kosmoskukat*, tarhaleukoija, tuoksupielus*, sievikit*

Huhtikuu: etelänrasti, samettikukka, tsinnia, kesäpäivänhattu, kiinanasteri, koristekaali

Huhti–toukokuu: auringonkukka*, tuoksuherne*, hyasinttipapu, iso-olkikukka*

Toukokuu: köynnöskrassit*

Huom! Kylvöaika vaihtelee kasvatusolosuhteiden sekä toivotun istutus- ja kukinta-ajan mukaan. Pohjoisessa esikasvatus kannattaa monilla lajeilla, jotka voi etelässä kylvää suoraan maahan.

* = suorakylvö mahdollinen etenkin etelässä.

4. Anna lisävaloa talvella

Led-valo, loisteputki tai energiansäästölamppu mahdollistavat kylvöjen aikaistamisen. Lisävalosta on etua kaikille taimille ainakin maaliskuun alkuun saakka. Hämärässä ja lämpimässä taimista kasvaa honteloita. Huhti-toukokuussa valoa on jo runsain mitoin, mikä näkyy valoisalla ikkunalla taimien nopeana kasvuna.

5. Hyödynnä erikoismultaa

Kylvömulta-nimellä myytävä erikoismulta sisältää hiekkaa ja vaaleaa rahkaturvetta, joissa ei ole taudinaiheuttajia. Se on varmin valinta orvokeille, kaaleille, tsinnioille ja muille taimipoltteelle alttiille lajeille. Sienitaudin tunnistaa tyven tummumisesta ja taimen nääntymisestä.

Jos haluat vähentää kylvömullan määrää, laita laatikon tai ruukun pohjalle kukkamultaa tai muuta multaseosta. Näin taimi ehtii vahvistua ennen kuin sen juuret kasvavat syvälle ravinteikkaaseen multaan. Parhaiten tapa sopii tomaatille, kurpitsoille ja muille vahvan mullan ystäville.

6. Kokeile myös sammalta

Multatuotteita kehitetään jatkuvasti ja kasvuturpeelle etsitään ekologisia vaihtoehtoja. Kasvusammalen nimellä myytävä rahkasammal säilyy ilmavana märkänäkin, eikä sen pinta kuoretu kovaksi. Sammal pidättää hyvin kosteutta, vaikka olisi päässyt rutikuivaksikin. Tutkimuksissa sammalen on myös todettu ehkäisevän haitallisten mikrobien kasvua.

7. Kookos tuo kuohkeutta

Kookoskuitu on ilmavaa, mutta sen vedenpidätyskyky on heikko. Se sopii kylvömullan joukkoon tuomaan kuohkeutta. Kookostuotteiden ravinnepitoisuus vaihtelee; noudata pakkauksen ohjeita. Varminta on sekoittaa multaseoksen joukkoon vain kolmannes tai neljännes lannoitettua kookoskuitua.

8. Vermikuliitti helpottaa kastelua

Mullan pinnalle siroteltu vermikuliitti heijastaa valoa ja parantaa valo-oloja ainakin hitusen. Mullan joukossa tämä vulkaaninen maanparannusaine pidättää kosteutta ja helpottaa kylvöksen kastelua. Vermikuliitti voi imeä 3–4 kertaa oman painonsa verran vettä.

9. Käytä tuoretta multaa

Käytä kylvöihin vain tuoretta multaa. Yleensä multa säilyy laadukkaana 1–2 vuotta. Parhaiten multapussi säilyy suljettuna viileässä paikassa ja suojassa sateelta, jäätymisestä ei ole haittaa. Jos kylvömullan laatu mietityttää, testaa se nopeasti itävän kasvin siemenillä. Jos retiisi taimettuu ja kasvaa normaalisti, mullassa ei todennäköisesti ole suurempia ongelmia.

10. Puhdista kylvöastiat

Jos edellisvuonna kasvattamasi taimet olivat terveitä, yleensä harjaus lämpimällä vedellä riittää pottien ja kennojen puhdistamiseen. Voit halutessasi tehostaa pesua tiskiaineella.

11. Kylvä tuoksuherne suoraan pottiin

Kylvä nopeakasvuiset ja helposti vioittuvat lajit, kuten kurkut, kurpitsat, pavut, krassit ja tuoksuherne, suoraan pottiin tai ruukkuun. Kurkulla ja kurpitsalla voit kylvää kaksi siementä ja poistaa heikkokasvuisemman myöhemmin. Muut lajit kannattaa kylvää 3–7 siemenen ryppäissä, niin taimet kasvavat tuuheiksi.

12. Kokeile kätevää taimikennoa

Useimmat yrtit kylvetään muutaman siemenen ryppäissä. Jos kylvös on tuuhea, yhdestä potista riittää taimia moneen ruukkuun.

Kun kylvät siemenet taimikennoon, vältyt koulinnalta eli taimen istuttamiselta isompaan astiaan ja aiempaa harvempaan. Tuoksuherneet, koristekrassit, maissit ja muut nopeakasvuiset lajit voit siirtää kennosta suoraan penkkiin. Pitkän kasvuajan vaativat lajit, kuten chili ja latva-artisokka, taas kannattaa kevään edetessä ensin ruukuttaa isompaan astiaan ja istuttaa siitä säiden lämmettyä ulos penkkiin tai piharuukkuun.

13. Kylvä tomaatti kahvipussiin

Tomaatin koulinnan ja ruukutuksen vältät kylvämällä sen alas rullattuun kahvipussiin. Kun taimi kasvaa, rullaa pussia ylöspäin ja lisää samalla multaa. Kylvä tomaatin siemenet 8–10 viikkoa ennen toivomaasi istutusaikaa.

14. Karhenna siemen kuorta

Isot siemenet voivat hyötyä kuoren karhentamisesta santapaperilla, sillä se nopeuttaa siemenen kostumista. Käytä menetelmää esimerkiksi kuiville, paperipussissa säilytetyille tuoksuherneen siemenille.

15. Liota vedessä

Voit esi-idättää siemenet suodatinpussilla peietyn sienen päällä. Kun siemenet ovat kostuneet, ne eivät saa enä päästä kuivumaan.

Monet siemenet itävät paremmin, jos liotat niitä vedessä. Tunnin parin liotus riittää turvottamaan siemenet. Jos haluat liottaa ruusupapuja, koristekrasseja ja muita isoja siemeniä yön yli, laita siemenet veteen vain osittain. Useimmilla kasveilla on pienet siemenet – niille riittää kostutus yön yli märän talouspaperin päällä.

Jos haluat jouduttaa taimettumista, laita siemenet suodatinpussin ja imukykyisen alustan päälle ja peitä ne ilmavasti esimerkiksi juomalasilla tai kelmulla. Älä päästä siemeniä kuivumaan. Kun alkeisjuuri pilkistää esiin, siirrä siemen hellävaroen multaan.

16. Kylvä kuin ammattilainen

Siementen ripottelu tasaisin välein riviin on vanha ammattilaisten suosima tapa, joka helpottaa koulintaa. Rivissä taimet saavat myös runsaasti valoa, mikä tuo koulintaan pelivaraa.

Petunian ja begonian pikkuruiset siemenet hupsahtavat helposti kylvölaatikon yhteen nurkkaan. Tarkkuutta vaaditaan, jotta kylvöksestä tulee tasainen. Painele ennen kylvöä multakerros tasaiseksi, seulo päälle kerros kylvömultaa ja kostuta sumutinpullolla. Kylvä siemenet sellaisenaan tai hiekan joukossa. Kostuta sumuttamalla varovasti.

17. Valoon vai pimeään?

Tarkista siemenpussista, itääkö laji valossa vai pimeässä. Ilmavasti aseteltu kelmu tai lasilevy on hyvä apulainen valoa tarvitseville siemenille, kuten koristetupakalle, petunialle, lobelialle ja leijonankidalle. Voit myös painella siemenet kämmenellä kevyesti multaan.

Useimmat lajit itävät pimeässä, mutta varsinkin pienet siemenet peittyvät helposti liian syvälle multaan. Lisää niiden päälle vain ohuelti kylvömultaa. Vältä kokkareita!

18. Kiikuta lämpimään

Otollisin idätyslämpötila on yleensä 20–24 astetta. Kasveilla on kuitenkin lajikohtaisia eroja, esimerkiksi chilit itävät nopeimmin noin 25 tai jopa 27–29 asteessa.

Lämpömaton avulla saat kylvöksillesi mahdollisimman tasaisen lämpötilan. Sähköllä lämpenevä alusta kannattaa pitää näkyvällä paikalla, jolloin kylvöksen hoito ja tarkkailu on helppoa.

19. Älä päästä kuivumaan

Pidä kylvös kosteana. Kerran kostuneet siemenet eivät saa kuivaa. Kun kastelet kylvöpotteja ja -laatikoita altapäin, juuret innostuvat kasvamaan syvälle multaan.Voit myös asetella taimet imukykyisen keittiöliinan tai altakastelumaton päälle. Se helpottaa mullan pitämistä tasaisen kosteana.

Vie pikkutaimet valoon heti, kun ne putkahtavat mullan pinnalle.

19. Malttia lannoitukseen

Pienet taimet ovat herkkiä mullan ravinnepitoisuuden muutoksille, joka heikentää vedenottoa. Aloita lannoitus aikaisintaan 2–3 viikon kuluttua koulinnasta, kun taimessa näkyy uutta kasvua.

20. Taimille mikrobeja bokashista

Bokashi-kompostorin tuottama ravinteikas neste sopii myös taimille, kun laimennat sitä vedellä vähintään 1:100 – mieluiten tätä enemmänkin. Neste sisältää mikrobistoa, joka tuo multaan elinvoimaa ja edistää taimen kasvua.

21. Anna sopivasti typpeä ja kaliumia

Typen ja kaliumin suhde vaikuttaa niin taimen versokasvuun kuin kukinnan alkamiseenkin. Kalivoittoisen lannoitteen turvin kasvatat topakan kasvin, joka alkaa kukkia aikaisin.

Typpivoittoinen lannoite taas kasvattaa taimen kokoa. Se sopii hyvin esimerkiksi chilille. Kun haluat, että taimi alkaa kukkia, vaihda lannoitus kalivoittoiseksi.

22. Siirrä isompaan ruukkuun

Istuta taimi uuteen ruukkuun, kun vanha täytyy kasvin juurista. Uusi multa ja isompi ruukku helpottavat hoitoa ja pitävät taimen hyvässä kasvussa istutukseen saakka.

23. Poista nuput

Samettikukka kasvattaa taimen latvaan nupun usein jo kymmensenttisenä. Napsi nuput pois, jotta taimi vahvistuu. Myös pienen, kukkimaan innostuneen chilin ensimmäiset nuput kannattaa poistaa.

24. Karaise pikkuhiljaa

Kun kevät etenee ja sää sallii, tuuleta ikkunaa ja hyödynnä kasvihuonetta. Siitä on etua etenkin viileästä pitäville kasveille, kuten kaaleille ja orvokeille. Pidä sen sijaan kurkku, basilika ja muut kylmänarat kasvit lämpimässä.

Karaise eli totuta taimet ulkoilmaan varovasti – kasvihuone, kasvilava ja harsokate ovat hyvä apu. Ne suojaavat kasveja kylmältä, auringolta ja tuulelta. Jatka karaisua istutukseen saakka.

Kommentoi »