Haluatko tilata kasveja tai siemeniä ulkomailta? Lakimuutos vaikuttaa kotipuutarhurin ostoksiin – näin toimit jatkossa!
Piha ja puutarha
Haluatko tilata kasveja tai siemeniä ulkomailta? Lakimuutos vaikuttaa kotipuutarhurin ostoksiin – näin toimit jatkossa!
Kasvien ja kasvituotteiden tuontisäännöt EU:n ulkopuolelta kiristyivät vuoden 2019 lopussa. Miten kasvien tilaaminen nykyään onnistuu?
5.2.2020
 |
Viherpiha

1. Miten lakimuutos vaikuttaa kotipuutarhuriin?

Kasveja ja niiden osia ei enää saa tuoda tai tilata EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta (Phytosanitary Certificate). Todistus vaaditaan taimilta, ruukku- ja viherkasveilta, leikkokukilta ja -oksilta sekä lisäysmateriaaleilta, kuten siemeniltä, pistokkailta, mukuloilta ja juurakoilta. Myös tuoreiden marjojen, hedelmien, vihannesten ja juuresten tuonti ilman terveystodistusta on kiellettyä. Tilaajan pitää pystyä sopimaan jo ostoksia tehdessään, että myyjä hankkii tuote-erille terveystodistuksen lähetykseen liitettäväksi. Todistusta ei voi hankkia jälkikäteen.

Maahan ei myöskään saada tuoda niiden lajien siemeniä tai taimia, jotka ovat EU:n tai kansallisella vieraslajilistalla.

Vaikka kasvi näyttäisi terveeltä, sen mukana voi matkata esimerkiksi hyönteisten munia.

2. Mitä uudistus tarkoittaa siementen nettikaupoissa?

Kylvösiemeniä voi tilata EU-maiden lisäksi ainoastaan maista, joilla on vastaavuus EU:n siementuotantojärjestelmän kanssa. Esimerkiksi Kanadalla ja USA:lla on tällainen vastaavuus, Venäjällä ei. Varmista, että saat kylvösiementen terveystodistuksen lähetyksen mukana. Huomioi myös, että vastaavan siementuotantojärjestelmän maista voi tuoda enintään 2 kg:n siemeneriä satunnaisesti omaan käyttöön ilman velvoitetta rekisteröityä siementen maahantuojaksi. Jos tuonti on tätä suurempaa, kotipuutarhurinkin pitää kirjata maahantuontierät ns. Traces-järjestelmään. Ohjeet siementen maahantuontiprosessiin löydät Ruokaviraston nettisivustolta Ruokavirasto.fi.

3. Miten Brexit vaikuttaa ostoksiin? Saako Britanniasta tilata siemeniä?

Iso-Britannia (Englanti, Skotlanti, Wales) ei enää kuulu EU:hun, ja brittiläisistä nettikaupoista tilattaessa noudatetaan samoja sääntöjä kuin muistakin EU:n ulkopuolisista maista tilattaessa. Pohjois-Irlannista voit kuitenkin yhä tilata siemeniä samalla tavalla kuin muista EU-maista.

4. Miksi lainsäädäntöä kiristettiin? Mitä harmia kotipuutarhureiden tilauksista voi olla?

Yksityisihmisten hankinnat ovat iso riski luonnolle ja ruokatuotannolle. Vaikka kasvi näyttäisi terveeltä, sen mukana voi matkata esimerkiksi hyönteisten munia. Lakimuutos suojelee viljelykasveja ja luontoa.

5. Onko EU-maissa tehtäviin ostoksiin tullut muutoksia?

Ei ole. Kasveja ja niiden osia voi edelleen tuoda ja tilata EU-maista ilman kasvinterveystodistusta. Siemenperunalla sekä tulipoltteen isäntäkasveilla, esimerkiksi omenalla ja päärynällä, pitää kuitenkin olla entiseen tapaan PZ-kasvipassi. Passi voi olla lomake tai kasvierään kiinnitetty etiketti. Maahan ei saa tuoda kansallisella vieraslajilistalla olevien lajien siemeniä.

Lähteet ja lisätietoa: ruokavirasto.fi, eurooppatiedotus.fi, tulli.fi, vieraslajit.fi

Kommentoi »