Lasitettu terassi pidentää terassikautta varhaisesta keväästä loppusyksyyn – lue asiantuntijan vastaukset yleisimpiin lasitukseen liittyviin kysymyksiin!
Rakenna ja remontoi
Lasitettu terassi pidentää terassikautta varhaisesta keväästä loppusyksyyn – lue asiantuntijan vastaukset yleisimpiin lasitukseen liittyviin kysymyksiin!
Lasitettu terassi antaa kotiin kokonaisen lisähuoneen. Juhlat tai illanistujaiset onnistuvat sateisellakin säällä, istutukset puhkeavat kukkaan varhain keväällä, ja helposti siistinä pysyvä tila on kelpo säilytyspaikka myös talvella.
25.4.2019
 |
Meidän Talo

1. Tarvitseeko lasitettu terassi luvan?

Rakentamisen lupa-asiat ovat kuntakohtaisia. Niin myös terassin rakentaminen tai lasittaminen. Valmiin terassin lasittamiseen riittää joissakin kunnissa toimenpideilmoitus, joissakin tarvitaan astetta järeämpi toimenpidelupa. Onpa kuulunut huhuja, että jossain on jouduttu hakemaan lasiterassia varten ihan rakennuslupaakin. Asia selviää kunnan rakennusvalvonnasta.

Lasitusta suunniteltaessa maallikon ei kannata luottaa omaan osaamiseen. Hommaan on syytä palkata rakennesuunnittelija ja vastaava mestari. Lasitukset tehdään lähes poikkeuksetta mittatilaustyönä, ja vaikka lasituksia myyvillä liikkeillä on asennusosaamista, ulkopuolinen suunnittelu ja valvonta voi säästää monelta murheelta ja kustannusten karkaamiselta.

2. Mihin terassi perustuu?

Kun terassi pohjustetaan talon rakentamisen yhteydessä, homma tehdään yleensä samaan huolelliseen tapaan kuin uudisrakennuksen perustukset. Terassin perustaminen betonilaatan päälle ei ole mitenkään tavatonta.

Vanhan talon kylkeen tehtäessä terassi rakennetaan usein vähän kevyemmin. Ehdoton perusedellytys on kuitenkin, että perustukset ovat routimattomat. Eli pilariharkkojen anturoiden alle tarpeeksi soraa ja eristysmateriaalia tai ruuvipaalut riittävän syvälle.

Vaikka terassia ei lasitettaisikaan, perustukset kannattaa tehdä riittävän järeiksi, jotta ne kestävät myös painavat lasit sitten, jos mieli muuttuu. Rakennusvaiheessa moinen järevöittäminen ei tule edes kalliiksi.

3. Kuinka monta neliötä?

Terassirakentamisessa on yksi erityispiirre, joka pätee niin lasitettuihin kuin lasittamattomiinkin: viimeistään muutaman kuukauden kuluttua terassi alkaa tuntua liian pieneltä. ”Nyt harmittaa, melkein samalla vaivalla ja rahalla olisi voinut venyttää tätä vielä pari metriä, kun tilaa kerran olisi ollut.”

Tätä ahdistusta voi lieventää vanhalla ammattilaisneuvolla: suunnittele terassi reilusti tarpeittesi mukaiseksi ja rakenna se sitten kolmanneksen suuremmaksi.

4. Ripustetut vai seisovat lasit?

Pystypuitteeton terassilasitus toimii samaan tapaan kuin parvekelasit. Terassi avataan liu’uttamalla lasit sivuun ja kääntämällä ne nippuun terassin laitaan. Järjestelmä on ripustettu, eli lasipaneelien paino kohdistuu ylärakenteisiin. Kantavien pilariharkkojen tai ruuvipaalujen on syytä olla terassin pystypalkkien kohdalla, ne johtavat lasien painon maahan.

Kiskoilla liikkuvat kehystetyt liukulasit lepäävät laakerirullien päällä 2–4-rivisen ylä- ja alakiskon välissä. Terassi avataan liu’uttamalla lasit reunimmaisten lasien päälle, kukin omalla kiskorivillään. Lasimoduulien paino kohdistuu alaprofiiliin ja sitä kautta terassin lattiaan.

5. Millaista lasia?

Terassilasit ovat useimmiten karkaistua lasia, paksuudeltaan 8–10 mm. Myös laminoitua lasia käytetään. Tässä lyhyt lasiopas:

  • Float-lasi eli tasolasi on maallikkokielellä ikkunalasia. Float tarkoittaa lasin valmistusmenetelmää, jossa lasimassa tasoitetaan, kun se kelluu sulan tinan päällä. Terassilasituksissa harvinainen.
  • Karkaistu lasi on jopa viisi kertaa lujempaa kuin käsittelemätön lasi. Rikkoutuessaan karkaistu lasi hajoaa pieniksi muruiksi, jotka eivät aiheuta isoja haavoja.
  • Laminoitu lasi on kuin auton tuulilasi, kaksi lasilevyä, joiden väliin on laminoitu muovikalvo. Lasin rikkoutuessa kalvo pitää lasinpalaset koossa. Usein laminoidussa lasissa on valmiina UV-suoja.
  • Eristyslasi on kahdesta tai kolmesta lasilevystä valmistettu elementti. Levyjen välinen tila on suljettu ilmatiiviisti ja usein täytetty argonkaasulla. Kaasu parantaa eristävyyttä ja vähentää kosteuden tiivistymisen riskiä lasipaketin sisään. Käytetään myös äänen eristämiseen. Varsin painava ja siten terassilasina harvinainen.
  • Selektiivilasin pinnalla on metallioksidikerroksia, jotka heijastavat pitkäaaltoista säteilyä eli lämpöä, mutta päästävät läpi lyhytaaltoista säteilyä eli valoa. Selektiivipinnoite vahingoittuu helposti, joten se kiinnitetään monikerroslasien sisäpinnoille.
  • Itsepuhdistuvan lasin ulkopuoli on käsitelty titaanioksidipinnoitteella. Valo käynnistää lasin pinnalla prosessin, joka hajottaa orgaanista likaa niin, että sade huuhtoo jäänteet pois.
Terassilasit on hyvä huollattaa noin viiden vuoden välein.

6. Kattomateriaalin valinta

Lasitetun terassin kattomateriaali valitaan ennen kaikkea halutun valon määrän mukaan. Lasi- tai polykarbonaattikatto antaa valon helliä terassilla olevia, mutta hellekesänä tekee terassista saunan.

Pelti- tai bitumihuopakatto antaa varjoa paahteeseen, mutta vähentää valon määrää myös pilvisenä päivänä. Ja ulkona olemisen tunne tietysti hieman heikkenee.

Läpinäkyvistä kattomateriaaleista lasi on paras ja kallein. Neulaset ja siitepöly eivät tartu lasiin kovin tanakasti. Sade huuhtelee tehokkaasti. Jos jotain kuitenkin tarttuu lasikattoon, peseminen on usein melko hankalaa. Tuollainen tilanne on hyvä ennakoida mahdollisuuksien mukaan ja valita kattolasiksi itsepuhdistuva lasi.

7. Pääseekö aurinkoa karkuun?

Terassintekijöillä on valo- ja lämpöpulmaan toimiva ratkaisu: lasikattoon asennettavat kaihtimet.

Yksinkertaisin ja kevein malli on kankainen vekkikaihdin. Alumiinikiskojen väliin asennettua kaihdinta liikutellaan esimerkiksi pitkällä kepillä. Suunnilleen yhtä kevyt ja helppo on kattotuolien väliin asennettava rullakaihdin.

Kattoon asennettava sälekaihdin on järeämpi ratkaisu. Kaihdinta ohjataan narulla, veivillä tai moottorilla. Tutun ikkunakaihtimen tavoin kaihdinsäleet voidaan joko kääntää auki tai liu’uttaa kokonaan toiseen ääripäähän.

8. Lasitetun terassin pesu ja huoltaminen

Pese terassilasit tavallisilla kodin pesuaineilla. Vältä raapivia esineitä pestessäsi. Ole erityisen varovainen, jos lasissa on itsepuhdistuva pinnoite. Kyllä, itsepuhdistuvatkin lasit on pestävä aina silloin tällöin. Kuivaa lasit lopuksi lastalla. Pyyhi alumiiniosat kostealla liinalla, käytä mietoa pesuaineliuosta.

Imuroi kiskot säännöllisesti, erityisesti kehystettyjen liukulasien alakiskot. Älä lisää kiskoihin tai pyöriin mitään voiteluaineita. Ne keräävät likaa ja pölyä ja aiheuttavat siten ylimääräistä kulumista. Muista tyhjentää terassin räystäskourut vähintään joka syksy ennen pakkasia.

Terassilasit on hyvä huollattaa noin viiden vuoden välein. Jätä huoltaminen ammattilaisille.

9. Paljonko lasitettu terassi maksaa?

Hinnat vaihtelevat kovasti. Lumonilla on muutama valmiin pation päälle pystytettävä vakiomalli. Pienen, 9 neliön terassin lasitus maksaa asennettuna noin 8 000 euroa. 15-neliöisen terassin lasituksen hinta on noin 11 000 euroa. Mittatilaustyönä tehtävien lasitusten hinta on enemmän. 20 000 eurolla saa jo jonkinmoisen lasipalatsin.

Tarjouspyynnön tekemisessäkin pitää ottaa huomioon monenmoisia asioita. Kannattaa – jopa ihan rahallisesti – käyttää ammattilaisen apua.

10. Miksi lasittaisin terassin?

  • Lämpimässä kevätauringon paisteessa voi nautiskella lumista maisemaa katsellen, jos terassinäkymä ei ole suoraan naapurin olohuoneeseen.
  • Istutukset voi viedä terassille jo hyvissä ajoin. Siellä narsissit puhkeavat kukkaan jo helmikuun lopulla.
  • Puutarhajuhlat ovat aina suojassa sateelta.
  • Terassia ei tarvitse siivota niin usein.
  • Katettu ja lasitettu terassi on hyvä säilytyspaikka niin puutarhakalusteille kuin talvisille tavaroille.

Asiantuntija: neuvonta-insinööri Timo Jokela, PRKK

1 kommentti