Viherpiha

Tiesitkö, että tuija menestyy myös ruukussa? Katso asiantuntijan ohjeet istutukseen, kasvatukseen ja hoitoon

Tiesitkö, että tuija menestyy myös ruukussa? Katso asiantuntijan ohjeet istutukseen, kasvatukseen ja hoitoon
Tuija viihtyy ruukussa, kunhan kasvuolosuhteet ovat suotuisat sen menestymiseksi. Katso asiantuntijan vinkit, joilla kasvatat ja hoidat ruukkutuijaa oikein.
Julkaistu: 4.7.2018

Tuija ruukussa – huomioi nämä taimen kasvatuksessa

Tuijalle ruukku on kaiken A ja O

Hanki tuijan tainta varten mahdollisimman iso ruukku. Mittasuhteiltaan 50 litran saavi vastaa sopivaa kokoluokkaa. Voit valita ruukun materiaalin mieltymyksesi mukaan, mutta tilavuus on kaikkein tärkein kriteeri.

Tilavasta ruukusta on se hyöty, että siihen mahtuu paljon multaa. Suuri multamäärä puolestaan tarjoaa kasville riittävästi eväitä kasvuun ja tasaista kosteutta. Talvella se suojaa juuristoa kylmyyttä vastaan. Isoon ruukkuun voit jopa saada ujutettua routaeristettä, joka suojaa kylmyydeltä.

Erilaisia ruukkumateriaaleja:

  • Saviruukku on ilmava ja haihduttaa kosteutta lävitseen. Sitä käyttäessä muista kastella tuijan tainta normaalia useammin.
  • Betoniruukku kestää useimmiten hyvin talviolot eikä murene yhtä helposti kuin saviruukku.
  • Muoviruukku on kevyt, jolloin taimen siirtely onnistuu helpommin.
  • Polypropeenista valmistettu termoruukku on kevyttä ja lämpöä eristävää materiaalia.

Käytä tuijalle hyvää multaa

Samassa ruukussa pitkään kasvavalle kasville mullan rakenteella on merkitystä. Mullan täytyy säilyttää hyvä rakenne, jossa juuret saavat sopivasti ilmaa, kosteutta sekä ravinteita. Kestomulta sopii rakenteensa puolesta tuijan kasvatukseen ruukussa, mutta sitäkin on hyvä lisätä tarpeen mukaan.

Sopiva kasvupaikka

Tuijan menestymisen kannalta kasvupaikalla on suuri merkitys. Kasvata tuijaa mieluiten puolivarjoisalla tai jopa varjoisalla paikalla. Kovin paahteinen parveke tai terassi ei ole suositeltava, koska kuumuudessa multa kuivuu nopeasti ja neulaset palavat herkästi.

Näin istutat tuijan ruukkuun

  1. Kastele tuijan taimi hyvin ennen istutusta, jotta multapaakku irtoaa helposti alkuperäisestä ruukusta.
  2. Kaada istutukseen tarkoitetun ruukun pohjalle parin sentin kerros ruukkusoraa, joka toimii salaojituksena. Lisää sen jälkeen multaa.
  3. Irroita taimi alkuperäisestä ruukusta ja tutki juuristoa. Jos juuret ovat kiertyneet vyyhdelle, avaa vyyhtiä varovasti. Asettele taimi istutusruukkuun. Tiivistä multaa taimen ympärille ja paina taimi tukevasti multaan.
  4. Kastele multa läpikotaisin. Lopuksi voit levittää mullan pintaan katteen joka estää kosteuden haihtumista ja pitää mullan tasaisen kosteana.

Näin hoidat tuijaa ruukussa

Tarkista joka kevät ruukkumulta. Rapsuttele tiivistynyttä multaa pois ja lisää uutta kuohkeaa ja ravinteikasta multaa tilalle.

Kastele tuijaa säännöllisesti, ettei multa pääse kuivumaan. Anna keväällä havukasveille tarkoitettua lannoitetta.

Ruukussa kasvavan tuijan talvettaminen

Älä lannoita kasvia syksyllä. Huolehdi kastelusta, ettei kasvi kärsi kuivuudesta ennen lepoon vaipumistaan. Leutona syksynä jatka maltillista kastelua.

Pakkasten tullen hivuta ruukku talon seinustalle, jolloin taimi saa suojaisat olot seinän lämmössä. Nosta ruukku pois betonilattialta, josta kylmyys hohkaa ruukkuun. Aseta ruukun alle kylmyydeltä eristävä styroksin kappale tai muu alusta.

Hyödynnä esimerkiksi kesäkukille käytetty multa eristeenä. Kokoa multaa jätesäkkiin ja aseta säkki tuijan ruukkua vasten, jolloin tuijan juuristo saa kylmyydeltä eristävää massaa ympärilleen.

Huputa tuija varjostusverkolla jo alkutalvesta, ettei talvinen viima ja myöhemmin kevätaurinko pääse kuivattamaan neulasia. Voit myös kääriä taimen pakkaspeitteen suojiin.

Kun kevätaurinko alkaa paistaa, aloita taimen kastelu varovasti haalealla vedellä, jotta jäätynyt multa sulaisi ja kasvi saisi juurillaan vettä.

Jos sinulla on piha, voit myös talvettaa kesällä ruukussa kasvaneen taimen maassa. Kaiva kasvi pois ruukustaan ja istuta syksyllä puutarhaan. Kata tuijan tyvi paksulla mutta ilmavalla lehtikerroksella. Huputa taimi, jotta kevätaurinko ei kuivata havunneulasia. Roudan sulettua nosta taimi taas keväällä varovasti ylös ja siirrä ruukkuun.

2 kommenttia