Perusta hyötypuutarha
Piha ja puutarha
Perusta hyötypuutarha
Kylvä lempivihanneksiasi ja perusta aarin kasvimaa tai ruukkutarha parvekkeelle. Pienikin hyötypuutarha tuottaa runsaasti tuoretta satoa.

Hyötypuutarhan perustaminen

  • Tee oma viljelysuunnitelma ja laadi kylvöaikataulu.
  • Viljele vihanneksia, joita käytät ruuanlaitossa. Mieti, mitä uutta voisit kokeilla.
  • Aloita kylvöt niin, että taimet ovat valmiita istutettavaksi ulos heti, kun säät sallivat.
  • Hoivaa taimia päivittäin. Jos esikasvatus tuntuu työläältä, turvaudu ostotaimiin.

Vauhdilla alkuun

Taimien esikasvatus lämpimässä, valoisassa asuinhuoneessa vauhdittaa hidaskasvuisten lajien kasvua. Muun muassa munakoiso, paprika, tomaatti, persilja, selleri ja jättisipuli vaativat pitkän kasvukauden ehtiäkseen tuottaa satoa. Vihannes- ja yrttilajeja valitessa kannattaa siemenpussista tarkistaa, vaatiiko laji esikasvatuksen. Taimet kaipaavat päivittäistä hoitoa. Niitä vaaliessa pääsee näkemään läheltä kasvin ainutlaatuisen kehityksen siemenestä taimeksi.

Puhdasta multaa

Kylvömullassa ei kannata säästellä, sillä huonolaatuinen multa saattaa pilata koko kylvöksen. Yksinkertaisinta on ostaa uutta kylvömultaa. Se on rakenteeltaan kevyttä, eikä siinä ole taimipoltteen tai muiden sienitautien aiheuttajia. Myös kaktusmulta soveltuu tarkoitukseen, sillä se on ilmavaa ja sisältää niukasti ravinteita. Kokeneet kasvattajat valmistavat itse kasvualustan hiekan, turpeen ja kompostimullan seoksesta. Multaan voi lisätä perliittiä tai vermikuliittia ilmavuuden parantamiseksi.

Tarkkuutta kylvöön

Kylvöastioiksi käyvät turveruukut, paperipotit, muoviruukut ja -laatikot sekä maito- ja viilipurkit. Hitaasti itävät pienet siemenet kylvetään harvakseltaan. Jos kylvös on liian tiheä, taimet venyvät honteloiksi kilpaillessaan valosta. Siementen päälle ripotellaan multaa kaksi kertaa siemenen vahvuuden verran. Ruukut varustetaan nimilapuin.

Ruukkuun parvekkeelle

Vihannesten viljely onnistuu myös parvekkeella tai terassilla. Kasvatusalustaksi kelpaa iso ruukku, parvekelaatikko, viljelysäkki tai vanha ämpäri. Juurikasveille ja perunalle varataan syvä multatila, salaatit ja yrtit menestyvät matalassa ruukussa. Mitä suurempi multatila, sitä helpompaa kastelu on. Kasvualustaksi soveltuvat vihanneksille ja yrteille tarkoitetut valmiit multaseokset.

Aloita helpoista kasveista

Hyötyviljelyn suosion kasvu näkyy yhä laajempana yrtti- ja vihannesvalikoimana. Hyödynnä runsautta ja valitse tuttuja, helppoja peruskasveja sekä muutama perehtymistä vaativa uusi laji. Kokeile vaihteeksi persiljan kasvatusta ruukussa, niin pääset korjaamaan satoa jo aikaisin kesällä. Tiesitkö, että amppelitomaatin ja ruukkuchilin kasvatus onnistuu ilman kasvihuonetta? Lasitettu parveke tai aurinkoinen seinusta on riittävä monelle lajikkeelle. Jopa silpoydinhernettä ja pensaspapua voi viljellä ruukussa parvekkeella. Lehtivihannesten kirjo ulottuu värikkäästä punasikurista somaan vuonankaaliin. Monet salaatit poimitaan jo pienenä, jolloin kasvatus on helppoa eivätkä etanat ehdi tehdä tuhoja kasvustossa.

Valossa tanakoita taimia

Aurinkoisten ikkunalautojen ja muiden valoisien paikkojen puute rajoittaa yleensä taimikasvatuksen aloitusta. Kylvöt kannattaa ajoittaa maaliskuulle, jolloin taimettumisvaiheessa on jo riittävästi luontaista valoa. On hyvä myös muistaa, että reheväkasvuiset taimet tarvitsevat lisätilaa viimeistään huhti–toukokuussa. Taimettumisvaiheessa pikkutaimien valon saanti voidaan turvata kasvivalolla, joka asetetaan kylvöksen yläpuolelle. Runsaassa valossa kasvavista taimista kehittyy tukevia.

Ikkunatilojen käydessä ahtaaksi on hyvä, jos käytössä on kasvihuone tai lava, jonne sisällä kasvatetut taimet voidaan harventaa. Valoisassa, sopivan viileässä kasvihuoneessa taimet tukevoituvat nopeasti. Lämpöpatteri estää taimien paleltumisen kylminä öinä.

Lämpimästä viileään

Itämiseen tarvittava minimilämpötila vaihtelee kasvilajeittain. Monesti siemenpussin teksteissä kerrotaan kyseiselle kasville suotuisin itämislämpötila. Valtaosa siemenistä itää kuitenkin hyvin, kun lämpötila on 20–25 astetta. Kun taimet ovat päässeet kasvun alkuun, lämpötilaa lasketaan mahdollisuuksien mukaan yön ajaksi 16–18 asteeseen. Viileässä taimet tukevoituvat.

Kosteutta sopivasti

Siemenet tarvitsevat kosteutta itääkseen. Myös pikkutaimet kasvavat paremmin, jos ympäröivä ilma on kosteaa. Kastele kylvömulta hyvin ja peitä kylvös kirkkaalla muovilla. Näin itäville siemenille luodaan kasvihuonemaiset olot. Myynnissä on myös pienoiskasvihuoneita, joissa ilmankosteus säilyy korkeana läpinäkyvän kannen alla. Muovisuojukset poistetaan, kun taimien sirkkalehdet ovat nousseet pintaan. Kastele pikkutaimia säännöllisesti, jotta taimet eivät pääse kuivumaan. Multa ei saa kuitenkaan olla jatkuvasti märkää, jotta juuret eivät kuole hapen puutteeseen.

Lue lisää:

Kommentoi »