Vinkit nopeakasvuisten lajien kylvöön
Piha ja puutarha
Vinkit nopeakasvuisten lajien kylvöön
Lämpöä vaativien ja nopeakasvuisten lajien kylvöt jatkuvat pitkälle kesäkuuhun. Myös parvekkeelle ehtii vielä perustaa pienen hyötytarhan.

Nopeasti satoa tuottavien lajien kylvö

  • Suojaa istutettavat taimet suoralta auringonpaisteelta.
  • Liota herneen ja pavun siemenet ennen kylvöä.
  • Kylvä avomaankurkun viereen pieni ala hunajakukkaa, joka houkuttelee pölyttäjiä.
  • Huolehdi taimien ja kylvösten tasaisesta vedensaannista.
  • Tarkkaile kasveja ja torju tuholaiset aikaisessa vaiheessa.

Vesi vauhdittaa

Kuohkeuta maa ja kastele istutuskuoppa kunnolla ennen taimien istutusta. Läpäisevä maa ja tasainen kosteus vauhdittavat taimet hyvään kasvuun, jolloin ne ohittavat taudeille ja tuholaisille alttiin nuoruusvaiheen nopeasti. Huolehdi taimien tasaisesta veden saannista. Kuivahtaminen saa kasvit juromaan ja tekee juurikkaista puisevia.

Ostotaimet avuksi

Valmiit taimet ovat hyvä ratkaisu, jos et itse ehtinyt kasvattaa tomaatin tai purjon taimia. Taimimyymälästä saattaa löytyä kokeiltavaksi myös kiehtovia erikoisuuksia, kuten latva-artisokan taimia. Ostotaimi on hyvä valinta myös silloin, kun haluat päästä heti alkukesästä korjaamaan persiljaa tai ruohosipulia. Tarkista, että taimet ovat vahvakasvuisia eikä lehdissä näy tuholaisia. Kurkista myös ruukkuun ja arvioi juuriston kunto. Vie taimet muutamana päivänä ennen istutusta ulos karaistumaan.

Kätevästi astioissa

Parvekeviljelyyn on tarjolla valmiita kasvatuslaatikoita ja kasvusäkkejä, joissa viljely on helppoa. Voit myös hyödyntää kotoa löytyviä astioita ja kasvattaa salaattia vanhassa pesusoikossa tai perunaa muovisaavissa. Varmista kuitenkin, että syväjuurisilla kasveilla on riittävän suuri multatila. Mitä pienempi astia, sitä nopeammin multa kuivuu.

Salaattia säkistä

Viljelysäkkeihin perustettu salaattimaa tuottaa tuoretta satoa parvekkeella ja terassilla. Nopeakasvuisia salaatteja ehtii kylvää vielä kesäkuun alussa. Jaksota satoa kasvattamalla lehtisalaatteja ja hitaammin valmistuvia keräsalaatteja. Mangoldi sekä rukola, mizuna ja muut itämaiset vihannekset tuovat pirteää makua kesäpöytään. Aloita korjuu, kun kasvit ovat 5–10 sentin korkuisia.

Tarkkaile säätä

Lämpöä vaativien kasvien istutus ja kylvö on syytä ajoittaa sään mukaan. Vaikka kevät kalenterin mukaan olisi jo pitkällä, ei kylmänarkoja taimia kannata siirtää ulos paleltumaan. Avomaankurkku, kurpitsat, avomaantomaatti, sokerimaissi ja basilika ovat istutusvuorossa vasta kesäkuun puolella, kun sää on pysyvästi lämmennyt eikä yökylmiä esiinny. Jos käytettävissä on kasvulava, voi basilikan ja avomaankurkun taimet istuttaa lasin alle lämpimään. Viileinä päivinä lasit pidetään paikoillaan, mutta auringon lämmittäessä lavaa tuuletetaan. Paras istutushetki on pilvinen ja sateinen sää tai ilta, jolloin aurinko ei näännytä taimia. Kastele ulkoilmaan totutetut taimet hyvin. Istuta ne entiseen syvyyteensä. Voit istuttaa turve- ja paperipoteissa kasvavat taimet ruukkuineen, mutta poista ruukun yläreuna, jotta ruukku ei kuivu vettä läpäisemättömäksi.

Lämpöä

Taimikasvatus on eduksi myös avomaankurkulle. Lämpimissä oloissa taimi kasvaa nopeasti ja on valmis istutettavaksi ulos jo kolmen viikon taimikasvatuksen jälkeen. Sadon varmistamiseksi kurkku kannattaa viljellä muovisuojuksissa tai lavoissa, sillä alhaiset lämpötilat hidastavat sen kehitystä. Kurkkupenkin voi perustaa myös aurinkoiselle paikalle yksinkertaisen kiviaidan suojaan. Kivistä ladottu tuulensuoja kerää auringon lämpöä itseensä ja luovuttaa sitä ympäristöönsä pitkälle yöhön.

Ilmaa juurille

Aloita maan haraaminen heti, kun kylvökset ovat taimettuneet. Haraus parantaa maan ilmavuutta ja estää veden haihtumista. Hyvin teroitettu kuokka rikkoo maan pinnan kevyesti ja nujertaa rikkakasvit.

Kate kannattaa

Kerros ruohosilppua tai heinää vähentää kosteuden haihtumista maasta ja suojaa sitä sateen tiivistävältä vaikutukselta. Eloperäinen kate parantaa myös maata vilkastuttamalla sen pieneliötoimintaa.

Kylvä myöhään

Pensas- ja salkopavut vaativat lämpimän kasvupaikan. Kylmänarat pavut kylvetään kaikkein viimeisimpänä, kun maa on lämmennyt yli 10-asteiseksi. Kylmässä maassa siemenet itävät heikosti ja saattavat jopa mädäntyä. Liota siemeniä ennen kylvöä. Suojaa kylvös kylmältä ja linnuilta harsokatteella.

Kohti korkeuksia

Salkopavun tuuheasta kasvustosta saa pihaan peittävän näkösuojan tai komean papusalon. Valitse kasvupaikaksi lämmin ja valoisa paikka, johon aurinko paistaa esteettä. Köynnöstäviä papuja voi viljellä myös seinustalla, joka kerää lämpöä ja antaa tuulensuojaa. Jos kasvupaikka on multavaa, läpäisevää maata, voi salkopavun Etelä-Suomessa kylvää avomaalle maan lämmettyä. Aseta tukisalot paikoilleen ennen kylvöä. Mitä pohjoisemmassa viljelmä sijaitsee, sitä suurempi hyöty saadaan 2–3 viikon esikasvatuksesta. Salkopapu kasvattaa runsaan lehvästön, joten huolehdi säännöllisestä kastelusta. Palko korjataan, kun se on kasvanut täyteen mittaan, mutta siemenet ovat vielä pieniä.

Harvenna maltilla

Juurekset kannattaa harventaa vasta vähän isompina, kun kaikki siemenet ovat itäneet ja kirpat ovat vaatineet veronsa. Jos harvennettavat taimet ovat kovin pieniä, jäljelle jätettävä taimi saattaa vioittua.

Varmista pölytys

Poista kurkun harso- ja muovipeite kukinnan alkaessa, jotta pölyttäjät pääsevät kasvustoon. Partenokarppisia lajikkeita viljeltäessä katteet voivat olla koko kesän paikallaan.

Maissimaa

Valitse sokerimaissille lämmin, tuulensuojainen paikka. Käsittele taimipaakkua varovasti, jotta herkkä juuristo ei vioitu. Istuta taimet lähekkäin ryhmään, sillä kasvi on tuulipölytteinen. Etelä-Suomessa maissin voi myös kylvää avomaalle kesäkuun alussa.

Muista kukat

Toukokuussa kasvimaa täyttyy vauhdilla eikä kaikille kasveille tunnu löytyvän paikkaa. Aina on kuitenkin tilaa kylvökukille, jotka tuovat väriä ja kauneutta vihannesten keskelle. Kylvä palstan reunat runsaaksi kukkapelloksi, josta malttaa viikoittain kerätä tuoreet kukat maljakkoon. Muista myös auringonkukan, keltalupiinin ja aitohunajakukan maata parantava vaikutus.

Kirpat riesana

Kirpat vioittavat ristikukkaisten kasvien lehtiä. Retiisin, retikan, lantun, nauriin ja rukolan lehtiin syödyt reiät kertovat kirppojen löytäneen taimet. Monilukuinen parvi voi olla kohtalokas pienille taimille. Pahoina vuosina ahnaat tuholaiset syövät taimet sitä mukaa, kuin ne nousevat maasta. Kirpat talvehtivat aikuisina karikkeessa, mistä ne sään lämmetessä lähtevät liikkeelle. Niitä voi torjua pitämällä kasvuharsoa kylvöksen päällä tai sirottelemalla tuhkaa taimien ylle. Sadetus vähentää kirppojen liikkumista ja estää kasvien kuivumista. Huolehdi myös taimien kasvukunnosta. Mitä nopeammin taimet kasvavat, sitä lyhyemmän aikaa ne ovat alttiina tuhoille.

Komposti on ehdoton

Hyötytarhan kompostin hoito on lähes yhtä tärkeää kuin kasvien kasvukunnosta huolehtiminen. Aina ei yksi komposti riitä, parhaimmillaan niitä on puutarhassa kaksi tai kolme eri-ikäistä. Kasvimaalta kertyvien kasvijätteiden kompostointi käy helpoiten paikan päälle perustetussa kompostissa. Näin mullan siirtoon tai kasvijätteiden kuljetukseen kuluva matka on lyhyt. Myös kasasta mahdollisesti valuvat ravinteet päätyvät kasvimaalle kasvien hyödyksi. Kokoa komposti kerroksittain. Rikkakasvejakin voi panna sekaan, jos sen tekee oikeassa vaiheessa. Kitke yksivuotiset rikkakasvit ennen kuin ne ehtivät siementää, sillä siemenet eivät välttämättä tuhoudu kompostissa. Anna monivuotisten rikkakasvien kuivahtaa auringossa ennen kuin panet ne kompostiin. Pilko vahvat naatit tai marjapensaiden oksat hajoamisen nopeuttamiseksi. Jos nauriit, lantut tai kaalit ovat saaneet möhöjuuritartunnan, älä pane niitä kompostiin, vaan kuljeta pois kasvimaalta. Näin estät taudin leviämisen.

Nikkaroi kasvukupu

Puurimoista ja harsosta nikkaroidut kuvut suojaavat kasveja tuholaisilta ja kylmiltä öiltä. Toukokuun viileinä päivinä kuvut saavat olla visusti paikoillaan. Lämpötilan liiallinen kohoaminen katteen alla ei ole välttämättä hyväksi kasville, minkä vuoksi tuuletus on tarpeen hellepäivinä. Vaikka kateharsot ovat hengittävämpiä kuin muovi, on lämpötilan harson alla todettu kohoavan 6–10 astetta ympäristöä korkeammaksi.

Peiton alla

Kylvöjen päätteeksi kasvimaan ylle levitetty peiteharso parantaa kasvuoloja ja nopeuttaa kasvuunlähtöä. Suuri merkitys sillä on lämpöä vaativien maissin, papujen ja avomaankurkun kylvöksille, sillä viileä sää voi estää itämisen kokonaan. Mitä pohjoisempana viljelmä sijaitsee, sitä suurempi merkitys lämpöä keräävillä katteilla on kasvien kehityksen nopeuttajana.

Lue lisää:

Kommentoi »