Avomaankurkku kasvaa vaikka parvekkeella: tee oikein kurkun istutus ja hoito
Piha ja puutarha
Avomaankurkku kasvaa vaikka parvekkeella: tee oikein kurkun istutus ja hoito
Avomaankurkku palkitsee kasvattajan makoisalla ja runsaalla sadolla. Lehtevä kasvi kukoistaa, kun se saa runsaasti valoa, lämpöä, vettä ja ravinteita.
24.5.2015
 |
Viherpiha

Avomaankurkun kasvatus onnistuu penkin lisäksi lavassa, ruukussa ja jopa tilavassa amppelissa. Kasvihuoneessa kurkku on helppohoitoinen, sillä se pärjää ilman versoston leikkaamista. Kurkkusatoa korjatessa kannattaa kurkistaa myös lehtien lomaan. Kookkaat hedelmät verottavat niin ersojen, hedelmien alkujen kuin juuristonkin kasvua. Korjaa kurkut ennen kuin ne pullistuvat mötkäleiksi.

Tee näin: avomaankurkun kasvatus

1. Kylvä kurkun siemen viiden sentin pottiin. Istuta taimi penkkiin, kun siinä on sirkkalehtien lisäksi vain pari kasvu-lehteä. Pieni taimi sopeutuu avomaalle helpoiten. Kokeile etelässä suorakylvöä harsokatteen alle.

2. Istuta avomaan kurkun taimi harjuun tai kohopenkkiin. Kata maa kankaalla, muovilla tai ruohosilpulla. Levitä vihersilppua kesäkuussa ja uudelleen heinäkuussa. Kastele tainta haalealla vedellä ja mieluiten vain lämpimällä säällä. Juuriston toiminta kärsii viileässä ja märässä maassa.

3. Jos tilasta on pulaa, ohjaa kurkun versosto tukilankaan tai verkkoon. Harsolla peittely helpottuu, ja kurkut pysyvät puhtaina.

4. Hyönteispölytteisen lajikkeen siitepöly voi pölyttää parteno-karppisen lajikkeen kukan. Tällöin hedelmästä kehittyy pullea ja kapeakaulainen.

5. Lue siemenpussista lajikkeen korjuuaste. Tarkkaile hedelmän pituutta ja väriä sekä pinnan uurteisuutta ja nystyisyyttä. Peruslajikkeet ovat maukkaimmillaan, kun hedelmä on nystypintainen ja sen halkaisija on alle viisi senttiä ja pituus noin 10 senttiä.

Pitkähedelmäisillä kurkuilla nystyn ja uurteiden pitää yleensä siletä ennen korjuuta. Korjaa valkoinen kurkku ennen sen kellertymistä.

2 kommenttia