Kurkun kasvatus – vinkit istutukseen, hoitoon ja herkullisiin lajikkeisiin
Piha ja puutarha
Kurkun kasvatus – vinkit istutukseen, hoitoon ja herkullisiin lajikkeisiin
Kurkun kasvatus onnistuu avomaalla, kasvihuoneessa ja parvekkeella ruukussa tai amppelissa. Kurkku palkitsee makoisalla ja runsaalla sadolla, kunhan se saa runsaasti valoa, lämpöä, vettä ja ravinteita.
Julkaistu 3.6.2016
Viherpiha

Vasta poimittu kurkku on keittiötarhan rapsakoin herkkupala. Tuoreus on valttia, sillä kurkku kuuluu herkimpiin kasviksiin: muiden kasvisten erittämä etyleeni kellastuttaa ja vanhentaa kurkun nopeasti. Viileä säilytyspaikka puolestaan tärvelee maun ja vetisyttää solukon.

Avomaankurkku tarkoittaa lajikkeita, jotka ovat sopeutuneet kasvihuonekurkkua alhaisempiin lämpötiloihin. Lajikkeisto on valtava. Hedelmä voi olla pallomainen, minikokoinen tai pitkä. Väri vaihtelee syvänvihreästä keltaiseen ja valkoiseen.

Useimmat lajikkeet ovat nykyisin partenokarppisia eli niiden hedelmä muodostuu ilman pölytystä. Partenokarppinen lajike onkin varma valinta kasvihuoneeseen. Lähes kaikista kukista voi kehittyä hedelmä, mikä aikaistaa satoa. Hedelmät kasvavat kokoa tavallisia lajikkeita hitaammin. Tästä on etua viljelypalstalla ja kesämökillä, jossa satoa korjataan harvakseltaan.

Hyönteispölytteisten lajikkeiden kasvustossa on sekä hede- että emikukkia. Ne sopivat parhaiten avomaalle, jossa pölyttäjät pääsevät esteettä pörräämään kukkiin. Jos hyönteisiä näkyy vähän eikä hedelmiä ala muodostua, tupsuttele emikukkiin siitepölyä.

Kun korjaat kurkkusatoa, muista kurkistaa myös lehtien lomaan. Kookkaat hedelmät verottavat niin versojen, hedelmien alkujen kuin juuristonkin kasvua. Korjaa kurkut ennen kuin ne pullistuvat mötkäleiksi. Näin kurkkuja kasvaa rouskuteltavaksi mukavaa tahtia!

Näin kurkun kasvatus onnistuu

Kurkulle sopiva valo ja paikka

Aurinkoinen ja tuulensuojaisa. Kurkkua voi kasvattaa penkin lisäksi lavassa, ruukussa ja jopa tilavassa amppelissa. Kasvihuoneessa kasvi on helppohoitoinen, sillä se pärjää ilman versoston leikkaamista.

Kurkun kasvupaikka ja maa

pH 6–7. Ilmava, lämmin ja ravinteikas. Suosi kohopenkkiä ja harjuviljelyä.

Kurkun suorakylvö

Onnistuu Etelä-Suomessa. Penkkiin kylvetyt taimet välttyvät stressaavalta istutusvaiheelta. Kylvä siemen vähintään +12–15 -asteiseen maahan harsokatteen alle. Kylvösyvyys 2–3 senttiä. Liotus tai esi-idätys kostean talouspaperin välissä nopeuttaa taimettumista.

Kurkun esikasvatus

2–3 viikkoa, lämpötila noin +20 astetta. Lämmitetyssä kasvihuoneessa toukokuussa, avomaalla toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa.

Kurkun istutus

Kesäkuun alkupuolella, kun säät ovat lämmenneet. Upota taimi hieman entistä syvempään. Taimiväli on 30–50 senttiä ja riviväli 100–120 senttiä.

Harso suojaa taimen

Peittele taimi kaksinkertaisella kasvuharsolla istutuksen jälkeen. Kasvu lakkaa, jos lämpötila laskee +10–12 asteen alapuolelle. Kasvusto hyötyy myös suojaamisesta alkukesän koleilta ja runsailta sateilta.

Kurkun kasvatus ruukussa

Istuta yksi taimi 40–50 sentin ruukkuun.

Kurkun lannoitus

Peruslannoitus sekä lisälannoitus elokuulle saakka. Lannoita avomaankurkkua ruohosilpulla, kastelulannoitteella tai kananlannalla. Pintamultaan sekoittaminen ja kastelu jouduttavat kananlannan ravinteiden liukenemista, jolloin kasvi saa ne nopeasti käyttöön. Ruohosilppua kannattaa levittää vain kesäkuussa ja heinäkuun alussa. Sen jälkeen viherkate lisää harmaahometta, joka pilaannuttaa hedelmien alkuja. Ravitse kasveja heinä–elokuussa nokkoskäytteellä, lantavedellä tai kastelulannoksella.

Kurkun kastelu

Kastele säännöllisesti etenkin lämpimällä säällä.

Kasvinsuojelu

Kasvupaikan vuosittainen vaihto on paras tapa torjua maassa säilyvää lakastumistautia. Märkä ja kylmä maa lisää sienitautien riskiä.

Sadonkorjuu

Sadonkorjuuaika kestää heinäkuun puolivälistä syyskuun loppuun. Kerää kurkkuja päivittäin tai vähintään 2–3 päivän välein.

Herkullisia kurkkulajikkeita

Ruukkuun:

 • ’Bush Champion’: Lyhytversoinen. Kutsutaan myös patiokurkuksi. Myös kasvihuoneeseen.
 • ’Baby’ F1: Tiiviskasvuinen. Myös amppeliin.
 • ’Gherkin National’: Piikikkäät, pyöreähköt kurkut.

Pyöreitä:

 • ’Crystal Apple’: Korjataan vaaleankeltaisena. Myös kasvihuoneeseen.

Pienihedelmäisiä:

 • ’Rhensk Druv’ (’Reinin Rypäle’): Maukas, satoisa.
 • ’Miniatyre White’: Ohutkuorinen ja valkoinen hedelmä. Korjataan noin viisisenttisenä.
 • ’New Pioneer’ F1: Aikainen ja satoisa, korjataan noin viisisenttisenä.

Keskikokoisia:

 • ’Marketmore’: Keskiaikainen ja viljelyvarma lajike. Korjataan 20–25 sentin mittaisena. Myös kasvihuoneeseen.
 • ’Wilma’ F1: Tasalaatuinen ja kiinteä. Partenokarppinen.
 • ’Profi’ F1: Satoisa ja erittäin aikainen. Partenokarppinen.
 • ’Conny’ F1: Aikainen ja satoisa. Partenokarppinen.
 • ’Harmonie’ F1: Sileäpintainen. Partenokarppinen.
 • ’Parka’ F1: Keskiaikainen, voimakaskasvuinen. Partenokarppinen.
 • ’Sherpa’ F1: Murea ja sileä hedelmä. Partenokarppinen.
 • ’Partner’ F1: Satoisa, varma lajike myös viileänä kesänä. Partenokarppinen.
 • ’Mezzo Lungo Bianco’: Puolipitkä valkoinen lajike. Myös kasvihuoneeseen.

Pitkähedelmäisiä:

 • ’Langelands Kaempe’: Vanha lajike. Korjataan 30–35-senttisenä.
 • ’Tanja’: Maukas, korjataan noin 30-senttisenä.
 • ’Esmerald’: Korjataan noin 30-senttisenä. Partenokarppinen.
Kommentoi »