Kokoa kompostia kerroksittain
Piha ja puutarha
Kokoa kompostia kerroksittain
Pihajätteen voi kompostoida hyvin hoidetussa avokompostissa tai -kehikossa. Kylmän ­ilmastomme takia onnistut kuitenkin parhaiten, kun käytät suojattua kompostoria.

Komposti on aika tyhjentää, kun se on maatunut mullan näköiseksi humukseksi. Tällöin kompostoitavat ainekset – seosainetta lukuun ottamatta – eivät saa enää erottua. Talven jälkeen humus saattaa olla jäässä. Sulata tällöin komposti esimerkiksi kastelemalla sitä lämpimällä vedellä.

Puolikypsän humuksen voit levittää keväällä noin kolmen sentin kerroksena puuvartisten kasvien tyvelle. Jätä se maan pinnalle, älä sekoita maan sisään. Muuten voit jälkikompostoida puolikypsän humuksen joko aumassa tai kehikossa. Kypsä humus on erinomaista maanparannusainetta. Voit käyttää sitä kaikenlaisille kasveille.

Jo käytössä olevaa kompostia ei kannata tyhjentää aivan kokonaan, vaan pohjalle on hyvä jättää vähän humusta. Se sisältää runsaasti kompostissa toimivia hyödyllisiä pieneliöitä. Ĺaita aivan uuteen kompostiin aluksi lapiollinen multaa, niin saat kompostiisi hyviä hajottajaeliöitä.

Kun alat täyttää kompostia, muista huolehtia ilmankierrosta. Laita pohjalle noin 10 sentin kerros karkeaa ainesta, esimerkiksi puuhaketta. Kokoa komposti sen jälkeen kerroksittain niin, että siinä vuorottelevat tiiviit ja ilmavat kerrokset. Aina kun viet kompostiin erilaisia eloperäisiä jätteitä, peitä ne ohuella seosainekerroksella.

Lue lisää

Kommentoi »