Viherpiha

Komposti – ammattilaisen vinkit käyttöön ja hoitoon


Komposti vähentää kaatopaikkajätettä ja sitä kautta metaanipäästöjä, ja kompostointi onkin ympäristönsuojelua parhaimmillaan. Miten kompostorin käyttö aloitetaan ja miten kompostin hoito onnistuu?
Teksti Anna Aho
Kuvat Kirsi Salovaara

1. Miksi käyttää kompostia ja mitä kompostointi tarkoittaa?

Luonnon kiertokulussa pieneliöt lahottavat ja hajottavat eloperäisiä aineita. Kompostorin avulla tätä prosessia nopeutetaan. Kompostoiduista jätteistä muodostuu multaa tai mullan näköistä massaa, joka voidaan palauttaa luonnon kiertokulkuun.

Puutarhajätteen komposti voi olla kasa lehtiä ja kasvinosia, itse tehty lautakehikko tai kaupasta ostettu kompostori. Keittiöjätteen kompostorin täytyy määräysten mukaan olla jyrsijäeristetty ja useimmissa kunnissa lämpöeristetty.

Lämpöeristys nopeuttaa kompostoitumista. Siksi tällaista kompostoria kutsutaan pikakompostoriksi tai lämpökompostoriksi. Puutarhakompostori ei yleensä ole lämpöeristetty.

2. Minne komposti sijoitetaan?

Pikakompostorin voi laittaa ulos tai jopa sisälle, jos ilmanvaihto on hyvä. Pääasia on, että se on paikassa jossa sitä on kätevä käyttää. Roskakatoksessa on luonteva paikka, kun sinne kuskataan muitakin roskia.

Puutarhakompostoria ei laiteta monttuun, ettei se kastu liikaa. Aurinkoisessa paikassa komposti taas lämpiää ja kuivaa liikaa. Valo myös tappaa hyödyllisiä pieneliöitä. Paras paikka puutarhakompostorille on siis puolivarjoinen tasamaa.

3. Mistä tiedän, että kompostori toimii?

Kun kannen avatessa kansi hikoilee, höyry nousee ja tuoksu on miellyttävä tai neutraali. Lämpömittarilla kompostin toiminta on helppo todeta. Nopeinta kompostoituminen on 50 asteen paikkeilla, mutta kompostoitumista tapahtuu jo alemmassa lämpötilassa.

4. Mistä tiedän, että komposti on valmista?

Valmis kompostimulta on tasalaatuista, eivätkä alkuperäiset ainesosat ole enää tunnistettavissa. Väriltään se on tummanruskeaa tai lähes mustaa ja se tuoksuu multamaiselta.

Pikakompostorista saa jo parin kuukauden sisällä tyhjentää katteeksi sopivaa kompostimultaa.

Puutarhakompostorissa komposti on valmista ehkä vasta vuoden kuluttua eikä kompostoituminen ole niin tasaista kuin eristetyssä pikakompostorissa. Kylmät ja kuivat reunaosat voi ajoittain kääntää sisemmäs.

5. Miten aloitan kompostorin käytön?

Pikakompostorin pohjalle laitetaan ensin kuiviketta, sen jälkeen vuoronperään jätettä ja kuiviketta. Kuivike pitää kompostin ilmavana ja sitoo kosteutta ja typpeä. Kompostin hoidossa kuivikkeena voidaan käyttää turvetta, puunneulasia, hienojakoista haketta ja lehtiä. Mieluiten näistä tehdään sekoitus.

Kompostiherätettä kannattaa käyttää, niin kompostoituminen lähtee nopeasti alkuun. Puutarhakompostorissa pohjalle laitetaan riittävän paksu kerros karkeaa ainesta esimerkiksi haketta, kaislaa tai pieniä risuja. Jos kompostoidaan kasassa, pohjalle voi laittaa esimerkiksi pari salaojaputkea.

Jätteitä lisätään kompostiin kerroksittain, sitä mukaa kuin niitä tulee. Puutarhakompostia kannattaa kastella ja möyhiä.

6. Miten kosteutta säädellään ja mitä tehdä, jos komposti haisee?

Kuivuus on kompostin vihollinen. Hajottajabakteerit tarvitsevat vettä, mutta liika vesi mädättää. Kun kompostia ottaa kouraansa ja puristaa, siitä saa irrota pari pisaraa nestettä. Silloin kosteus on tasapainossa.

Jos komposti on liian märkä ja haisee mädälle, kuivikkeen lisäys ja sekoittaminen auttavat. Jos komposti haisee ammoniakille, siellä on liikaa typpeä. Tarvitaan lisää hiiltä eli lisätään kuiviketta. Älä sekoita.

Puutarhakompostoriin jätteet kannattaa laittaa mahdollisimman märkinä. Kompostia kannattaa myös kastella usein. Tehdasvalmisteinen puutarhakompostori pitää sisällään lämmön ja kosteuden paremmin kuin esimerkiksi harva, laudoista rakennettu komposti. Lisäksi se suojaa kompostimassan hajottajaeliöitä valolta ja pitää massan kasassa.

Voit rakentaa kompostikehikon myös itse tai tehdä sen esimerkiksi kuormalavan kauluksista.

7. Mitä voi ja mitä ei voi laittaa kompostiin?

Periaatteessa kaiken, mikä on ollut elävää, voi kompostoida. Kalanperkuujätteet kannattaa peittää huolellisesti ja luut hajottaa pienemmiksi, sillä ne maatuvat erittäin hitaasti.

Kissanhiekkaa voi laittaa kompostiin pieniä määriä. Tuhkaa taas ei, koska se nostaa liikaa pH-arvoa. Imuripussin sisältö ei kuulu kompostiin. 

Rikkaruohot kuivataan auringossa ennen kompostoriin laittoa. Ne pitäisi myös saada ujutettua kompostimassan kuumimpaan osaan eli keskelle. Muuten rikkaruohojen siemenet voivat jäädä eloon. Ainoastaan hyvin toimivassa pikakompostorissa lämpötila on niin korkea, että rikkakasvien siemenet ja juurakot tuhoutuvat. 

Jos olet epävarma kompostorin toimivuudesta, älä laita kompostiin juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkakasvien juuria ja siemeniä. 

Tautiset kasvinosat on turvallisinta kompostoida lämpökompostorissa. Ne silputaan ja peitetään kompostimassan joukkoon. On kuitenkin muutamia tauteja, jotka eivät häviä kompostissa.

Toimivaan lämpökompostoriin voi laittaa:

 • muumiotautisia omenoita
 • rupisia perunan mukuloita
 • ruostetautisia herukan ja pihlajan lehtiä
 • lehtilaikkutautisia ja harmaahomeisia kasveja
 • herukan ja karviaisen toukkia ja kirvaisia versoja ja lehtiä
 • nukkaäkämäpunkin vioittamia lehtiä
 • äkämäpunkkisia herukan oksia
 • punkkisia mansikkapensaita ja rönsyjä
 • härmäisiä lehtiä ja versoja
 • ruttoisia ja viroottisia perunan mukuloita.

Muista!

Silppua ja peitä kasvinosat ja yritä saada ne kuuman kompostimassa sisälle.

Kompostiin ei saa laittaa:

 • peruna-ankeroisen saastuttamia mukuloita tai multaa
 • kaali-, sipuli- tai porkkanakärpäsen vioittamia juurakoita ja sipuleita
 • möhöjuurisia juuria tai multaa
 • pahkamätäisiä sipuleita
 • rengasmätäisiä perunoita
 • juureskellarin jätteitä keväällä.

Monet kotipuutarhureille sallitut ja myytävät torjunta-aineet hajoavat biologisesti ja käsitellyt kasvinosat voi kompostoida. Jos näin ei ole, kannattaa lajitteluohje tarkistaa paikalliselta jätelaitokselta.

Monissa kunnissa sekajäte päätyy polttoon. Jos näin on, sekajätteen joukkoon voi laittaa ongelmallisimmat kasvinosat ja monivuotisten rikkakasvien jätteet. 

Puutarhakompostoriin voi laittaa myös biojätteitä, jotka eivät houkuttele jyrsijöitä. Esimerkiksi kukkamullat ja kasvijätteet sekä sienien ja marjojen perkuujätteet sopivat kompostiin. Oksat ja risut silputaan pienemmiksi ennen kompostiin laittoa.

8. Mitä tarkoitetaan kompostin ilmastoinnilla?

Kompostia ilmastetaan eli möyhitään, jotta se pysyy ilmavana. Hajottajabakteerit eivät pysty työskentelemään liian tiiviissä massassa.

Pikakompostorissa on sisäänrakennettu ilmanvaihtojärjestelmä, joten käyttäjän tehtäväksi jää riittävä seosaineen eli kuivikkeen käyttö. Kuiviketta lisätään mielellään aina kun jätettäkin lisätään. Muutaman viikon välein kompostia voi sekoittaa kompostimöyhentimen avulla. Möyhennin painetaan suoraan ylhäältä alas ja samaa reittiä ylös.

Myös puutarhakompostorin sisältöä voi möyhiä.

9. Miten usein kompostia käännetään?

Puutarhakompostorin sisältö olisi hyvä kääntää kerran tai pari vuodessa. Pyrkimys on saada lahoamattomat reunaosat kuumimpaan paikkaan kompostin keskelle. Lämpöeristettyä pikakompostoria ei tarvitse kääntää.

10. Jos komposti jäätyy, miten se sulatetaan?

Jäätymisen estoon auttaa kompostorin syöttäminen eli jatkuva käyttö.

Puutarhakompostori jäätyy joka tapauksessa, koska siinä ei ole eristettä. Keväällä kompostin voi herättää lisäämällä kompostoriin pari ämpärillistä kuumaa vettä ja sekoittamalla. Urean, kanankakan tai muun typpipitoisen aineksen lisääminen auttaa myös.

Asiantuntija: liiketoimintajohtaja Kaj Paavola ja puutarhaneuvoja, tiedottaja Riikka Kerttula, Biolan

Julkaistu: 26.9.2016