Kompostorin valintaopas – kurkkaa vinkit ja löydä itsellesi sopiva kompostori
Piha ja puutarha
Kompostorin valintaopas – kurkkaa vinkit ja löydä itsellesi sopiva kompostori
Kompostoria hankittaessa kannattaa aina miettiä, mitä jätettä ja miten suuria määriä kompostoidaan. Myös sääolot vaikuttavat kompostorin valintaan.
Julkaistu 26.9.2016
Viherpiha

Kompostorin avulla kompostointi onnistuu helposti, eikä kompostorin hankkiminen vaadi yhtä suurta työtä kuin kompostin perustaminen. Kompostoimalla biojätteet kompostorissa niin kotona kuin puutarhassakin teet paitsi hyvää luonnolle ja säästät rahaa jätemaksuissa, tuotat myös ravinnerikasta multaa.

Kompostoreita on saatavilla laidasta laitaan perinteisistä avokomposteista puutarhaan maastoutuviin maisemakompostoreihin. Useimmat kompostorit valmistetaan säänkestävästä muovista.

Kompostori – valitse sopiva erilaisista kompostorityypeistä

Kompostorit on jaettavissa keittiöjäte- ja puutarhakompostoreihin. Kompostorityyppien merkittävin ero on eristyskyvyssä.

Keittiöjätekompostorit ovat lämpökompostoreja, jotka on eristetty niin, että ne pysyvät lämpiminä ympäri vuoden. Yksinkertaisimmillaan puutarhakompostori on laudoista kasattu, eristämätön kehikko, joka soveltuu mainiosti puutarhajätteen kompostointiin.

Lämpökompostorit

Erityisesti keittiöjätteelle tarkoitetut lämpökompostorit ovat eristettyjä, ympärivuotiseen käyttöön soveltuvia kompostoreja. Lämpökompostoreissa on usein myös lämpömittari, josta voi seurata lämpötilan kehitystä. Koska keittiöjäte houkuttelee kompostoriin esimerkiksi jyrsijöitä, ovat lämpökompostorit jyrsijäsuojattuja ja niissä tulee olla sekä pohja että kansi.

  • Lämpökompostoreita kaupataan esimerkiksi tuotenimillä tehokompostori, talousjätekompostori ja pikakompostori.
  • Varmista, että myös lämpökompostorin kansi ja pohja ovat eristettyjä. Muuten kaikki kompostorin tuottama lämpö menee hukkaan talvisin.
  • Lämpökompostorien eristeenä käytetään yleisesti esimerkiksi styroksia tai uretaania, joista jälkimmäistä suositaan laadukkaammissa kompostoreissa.
  • Nykyaikaiset, jatkuvatoimiset kompostorit täytetään päältä, mutta niitä ei tarvitse tyhjentää kerralla. Jätteet kompostoituvat ajan myötä ja valmis multa tyhjennetään kompostorista alakautta.
  • Laadukkaan ja kestävän lämpökompostorin saa noin 500 eurolla.

Puutarhakompostorit

Puutarhakompostorit sopivat usein sekä puutarha- että käymäläjätteen kompostointiin. Puutarhakompostoria valitessa on hyvä varmistaa, että kompostori on tilavuudeltaan riittävä. Puutarhakompostorit eivät ole lämpöeristettyjä, eikä niissä tavallisesti ole erityistä tekniikkaa sisällä. Tämän vuoksi ne ovat usein myös lämpökompostoreita edullisempia. Puutarhakompostorissa ei tarvitse olla pohjaa eikä kantta.

  • Puutarhakompostoriksi kannattaa valita kartionmuotoinen malli, jonka saa tarvittaessa tyhjennettyä nostamalla kompostorin pois kasan päältä. Näin vanhin kerros kompostista on helppo tyhjentää pois ja tuorein jäte nostaa pinnalta uudelleen kompostoitumaan.
  • Koska puutarhakompostoreita sekoitetaan ja möyhitään yleensä ylhäältä päin, kannen tulisi olla tarpeeksi suuri. Lisäksi puutarhajätettä kärrätään kompostoriin usein suuria määriä kerrallaan esimerkiksi kottikärryjen ja talikon avulla.
  • Vaikka puutarhajäte olisikin helppo koota yhteen kasaan ilman kompostoria, on puutarhakompostorilla paljon hyötyjä. Sen avulla puutarhajätteen kosteus säilyy tasaisena, sade ei huuhdo pois arvokkaita ravinteita ja ilmassa leijailevat rikkaruohojen siemenet eivät saa kompostimullasta ravinnerikasta kasvualustaa.
  • Puutarhakompostoreissa on harvemmin erikoisominaisuuksia. Saatavilla on kuitenkin esimerkiksi maisemakompostoreita, jotka sulautuvat pihaan kauniisti ja huomaamattomasti vaikkapa kiven näköisenä.
  • Puutarhakompostorin hinta riippuu paljolti tilavuudesta, mutta laadukkaan puutarhakompostorin saa yleensä noin 200–300 eurolla.

Ennen kompostorin ostoa kannattaa tutustua oman paikkakunnan jätemääräyksiin.

Millaisen kompostorin valitsen?

Oikeanlaisen kompostorin etsinnässä tärkeintä on tietää, millaista jätettä tullaan kompostoimaan. Lämpökompostoreihin voi ja kannattaakin välillä laittaa pieniä määriä puutarhajätettä tuomaan ravinteikkuutta. Puutarhakompostoria voi kesäaikaan käyttää mökkiolosuhteissa myös keittiöjätteen kompostointiin, kunhan jyrsijöiden sisäänpääsy estetään.

Kompostorin koko

Alle 200 litran kompostorit eivät yleensä toimi kovin hyvin. Yhden perheen keittiöjätteen kompostointiin riittää 200–300 litran lämpökompostori. Mitä suurempi kompostori, sitä paremmin se toimii – kunhan jätettä tulee säännöllisesti. Kompostorin koon kanssa ei kuitenkaan kannata liioitella.

Aloittelijan kompostori

Vasta-alkajalle sopii helppokäyttöinen pikakompostori, jossa on sisäänrakennettu ilmanjakokanava kompostin hoidon helpottamiseen. Näin kompostointi ei vaadi käyttäjältä paljoa työtä tai möyhimistä. Kompostorin ilmanjakokanava takaa hapekkaan kompostin ja ehkäisee mätänemistä.

Kompostori sisään

Kompostoreita on saatavilla myös sisätiloihin, mutta niitä harkitessa kannattaa huomioida, että sisätilojen ilmanvaihto saattaa aiheuttaa ongelmia. Kerrostaloyhtiöön voi hankkia vaikka yhteisen kompostorin, jos halukkaita on tarpeeksi.

Lisätarvikkeet

Kompostoreihin on saatavilla erilaisia lisätarvikkeita, kuten möyhentimiä ja tyhjennystä helpottavia työkaluja. Tarvittaessa lisätilaa saa erillisellä korotusosalla, tosin kompostori kannattaa hankkia heti alkuunsa oikean kokoisena.

Vinkit kompostorin valintaan

  • Kompostori valitaan usein jopa vuosikymmeniksi eteenpäin, mutta se maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa. Älä siis pihistele, vaan valitse tuote, joka kestää pitkään.
  • Suosi suomalaista. Kotimaiset kompostorit on suunniteltu kestämään Suomen haastavia sääolosuhteita ja niihin on tarvittaessa saatavilla lisäosia helposti. Ulkomaiset kompostorit voivat toki olla laadukkaita, mutta pakkastalvet saattavat silti yllättää.
  • Tutustu etukäteen malleihin ja käyttöohjeisiin netissä. Näin saat esimakua siitä, kuinka paljon työtä kompostin ylläpito vaatii.
  • Varmista paikkakuntasi jätemääräykset. Esimerkiksi keittiöjätteen kompostorilta vaaditaan yleensä lämmöneritys.
  • Vanha komposti on aika vaihtaa uuteen, kun se on haljennut tai muuten selvästi rikki. Kompostorin luukun saranat tai muut kuluvat osat on helppo vaihtaa uusiin, jos kompostori on muuten hyvässä kunnossa.

Asiantuntija: puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, Biolan

Kommentoi »