Persilja – kasvatus, hoito ja herkulliset lajikkeet
Piha ja puutarha
Persilja – kasvatus, hoito ja herkulliset lajikkeet
Persilja on aromaattinen yrtti, jonka kasvatus onnistuu mainiosti myös kotipuutarhassa. Kasvatus siemenistä vaatii aikaa, mutta palkitsee sadollaan. Persiljan maku sopii moniin ruokakulttuureihin, myös suomalaiseen keittiöön. Lisäksi persilja on mainio rohto moneen vaivaan.
Julkaistu 13.3.2015
Viherpiha

Persiljan kylvö ja kasvatus

Persilja itää hitaasti, joten se kannattaa mieluiten kylvää syksyllä. Etenkin yksivuotisena kasvatettava juuripersilja on paras kylvää syksyllä, jotta sen juuri ehtii kunnolla vahvistua ennen sadonkorjuuta.

Jos persiljan kylvö jää kevääseen, itäminen vauhdittuu huomattavasti, kun siemeniä liotetaan lämpimässä vedessä yön yli. Myös kylvövaon kasteleminen lämpimällä vedellä edistää itämistä.

Persiljan siemenet kylvetään hiekkaan sekoitettuna. Viiden sentin levyisen kylvövaon pohjallekin laitetaan hiekkaa, samoin kylvöksen päälle, jotta se pysyy kosteana.

Persiljan itäminen vie kolme–neljä viikkoa. Kun taimia alkaa nousta, ne harvennetaan aluksi viiden sentin välein. Myöhemmin väliä suurennetaan.

Ilman syyskylvöä, esikasvatusta tai itämisen nopeuttamista persiljasta saa kunnon satoa vasta loppukesällä. Siksi ainakin muutaman valmiin taimen osto kesän alussa on paikallaan.

Persilja – 3 herkullista lajiketta

  • Kähärälehtinen persilja (Petroselinum crispum var. crispum) on suomalaisille tutuin. Siitä on muutamia lajikkeita, joiden maku vaihtelee. Ruokien koristeluun se on paras valinta.
  • Silopersilja (Petroselinum crispum var. neapolitanum) on suosittu Keski-Euroopassa ja Välimeren maissa. Sitä saa meilläkin taimimyymälöistä ja ruokakaupoista. Silopersilja on pehmeän makuista ja aromaattista.
  • Juuripersilja (Petroselinum crispum var. radicosum) on myös viljelyn arvoinen. Se viihtyy hiekkaisessa multamaassa, joka on hieman emäksinen. Jos pH on alle 5,5, maa kannattaa kalkita. Juuripersiljan sileitä lehtiä voi nauttia kuten tavallista persiljaa. Niitä kannattaakin syödä jatkuvasti, jotta kasvi kohdistaisi energiansa juuren kasvattamiseen. Juurisato korjataan myöhään syksyllä ja sitä käytetään palsternakan tavoin keitoissa tai raakana raasteena esimerkiksi salaatissa. Juuristo koostuu ruskehtavan keltaisesta pääjuuresta, jossa on ohuita sivujuuria. Juuri on persiljan aromaattisin osa.

Persilja, Petroselinum crispum

  • Kaksivuotinen, kasvatetaan usein yksivuotisena.
  • Sopii ruukkuun, kasvimaalle ja kasvihuoneeseen.
  • Etenkin ruukussa vaatii paljon vettä ja ravinteita.
  • Ravinteikas, syvämultainen, kostea maa.
  • Aurinkoinen tai lievästi varjoisa paikka.
  • Kestää hyvin kylmää.
  • Siemenet itävät hitaasti.
1 kommentti