Papujen kasvatus
Piha ja puutarha
Papujen kasvatus
Kasvata itse maukkaita härkäpapuja, ruusupapuja ja pensaspapuja. Papu on monimuotoinen ja -käyttöinen ja lisäksi terveellinen kasvi. Pavut kasvavat parhaiten kuohkeassa maassa, mutta niitä voi myös itsessään käyttää maanparannuskasveina.

Useimmat pensas- ja vahapavut ovat vaivattomia avomaan kasveja, jotka pysyvät pystyssä tukematta. Salko- ja ruusupavut puolestaan kasvattavat pitkän verson, joten niistä saa hienon näkösuojan tai köynnösseinämän. Erityisesti kauniskukkaiset ruusupavut sopivat koristeeksi. Jos tilaa on vähän, suosi matalakasvuisia lajikkeita.

Kaikki pavut puskevat arvokasta proteiinipitoista ruokaa. Sadonkorjuussa kannattaa muistaa, että paras palkosato kerätään varhain, kun siemenet ovat pieniä ja palot rapeita. Jos palot päästää kasvamaan, ne sitkistyvät. Jos taas haluat kasvattaa kuivatettavia siemeniä, kerää sato vasta sitten, kun siemenet ovat täysikokoisia.

Jos tuoreena käytettävää papua tulee paljon, niitä kannattaa ryöpätä ja pakastaa. Ryöpättyjä papuja voi myös hapattaa. Varsinkin vaaleat vahapavut ovat herkullisia.

Ruuaksi laitettaessa pavut pitää aina keittää, sillä ne sisältävät myrkyllistä lektiiniä. Proteiini kuitenkin tuhoutuu kuumassa. Tuoreille pavuille riittää kiehautus, kuivattuja papuja pitää liottaa yön yli.

Pavut ovat maanparannuskasveja, sillä ne sitovat maaperään typpeä. Yleensä pavut menestyvät parhaiten kuohkeassa maassa, mutta härkäpapu parantaa myös maan rakennetta. Savimaan viljelijä kiittää rotevia juuria, jotka murustavat maata tunkeutumalla laajalle ja kohtuullisen syvälle.

Näin onnistut papujen kasvatuksessa

Kasvualusta

Kuohkea niukkatyppinen multamaa, jonka pH on neutraali, noin 6. Kalkituksen sopii tuhka ja lannoitukseen vähätyppiset lannoitteet. Härkäpapu kasvaa myös savimaassa.

Valo ja paikka

Härkäpapua lukuun ottamatta tarvitsee lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan. Härkäpapu sietää jopa muutaman pakkasasteen. Kohopenkki suositeltava – se pitää juuret lämpimänä. Tuulensuojainen paikka ja tukirakennelmat korkeakasvuisille salko- ja ruusupavuille.

Esikasvatus

Ei välttämätön, mutta se aikaistaa tarha- ja ruusupapusatoa 3–4 viikolla.

Istutus

Esikasvatetut taimet maahan vasta, kun maan lämpötila yli 10 astetta.

Avomaankylvö

Itämisen nopeuttamiseksi voit liottaa siemeniä yön yli. Maan lämpötila: härkäpapu +5 astetta, muut yli 10 astetta. Pienet siemenet 5–10 cm:n välein parin sentin syvyyteen, härkäpavun siemenet 20 cm:n välein 5 cm:n syvyyteen. Riviväli kaikilla 50 cm. Kylvä salko- ja ruusupapujen siemenet muutaman siemenen ryhmäksi tukirakennelmien juurelle.

Multaus

Kun taimet ovat 10 senttiä korkeita.

Harsot

Pidä kukinnan alkuun saakka lämmön ja kasvuunlähdön varmistamiseksi.

Kastelu

Tarpeen mukaan. Anna kasteluveden lämmetä yön yli. Pavun juurten toiminta heikkenee kylmästä vedestä.

Sadonkorjuu

2–3 kertaa viikossa heti, kun palkoja alkaa ilmestyä ja siemenet tuntuvat vain pieninä kohoumina palon sisästä. Siemeninä korjattavien annetaan kasvaa täysikokoisiksi.

Annan palkojen tuleentua, jos haluat kuivata papuja. Tuleentuneen palon tunnistaa ruskeaksi muuttuneesta pinnasta ja papujen päälle muodostuneesta nahkamaisesta pintaketosta.

Herkullisia papulajikkeita

Pensaspavut

 • ’Purple Teepee’: Tummanvioletit palot. Matala, ei vaadi tukemista. Viljelyvarma ja runsassatoinen. Kerää sato nuorina palkoina. Palot muuttuvat tummanvihreiksi keitettäessä. Maukas ja murea.
 • ’Mascotte’ F1: Pienikasvuinen ja tiuha kasvutapa, sopii ruukkukasvatukseen. Palot hyvänmakuisia ja säikeettömiä. Palot helppo kerätä, koska ne ovat lehdistön ulkoreunoilla.
 • ’Borlotto Lingua di Fuoco Nano’: Valkoiset palot punaisin täplin. Nuoret pavut syödään palkoineen, voit myös kasvattaa siemensadon kuivatusta varten. Avomaalle vasta, kun maan lämpötila yli 15 astetta. Tuettava. Maku herkullinen.

Ruusupavut

 • ’Celebration’: 2–4-metrinen. Lohenpunaiset kukat, herkulliset pitkät palot. Nopeakasvuinen. Esikasvata toukokuussa tai kylvä avomaalle, kun maan lämpötila yli 12 astetta.
 • ’Hestia’: Alle puolimetrinen. Sopii ruukkuviljelyyn. Kukat punavalkoiset, palot herkulliset.
 • ’Lady Di’: Jopa 4,5 metriä korkea. Kukat lämpimänpunaiset. Suorat palot mehukkaita.
 • 'Enorma': Punakukkainen ja suurisatoinen. Palot pitkät ja melko sileät.

Salkopavut

 • ’Blauhilde’: 2–3 metriä korkea. Satoisa. Palot violetit ja pitkät, muuttuvat keitettäessä vihreiksi. Maku herkullinen.
 • 'Cobra': Ranskalainen, keskiaikainen lajike. Papu pyöreä, kukka malvan värinen.
 • 'Markant': Aikainen, palko säikeetön ja noin 25-senttinen.
 • 'Carminat': Violetti, ohut palko. Kypsennettynä väri vihreä.

Härkäpavut

 • ’Hangdown’: Roteva, ei vaadi tukea. Korkeus 120 cm. Roikkuvat palot, suuret siemenet.
 • ’Karmazyn’: Tukeva, korkeus 50–60 cm. Paloissa 3–4 vaaleanpunaista siementä. Herkullinen.

Lue lisää:

2 kommenttia