12 x kätevä köynnöstuki
Piha ja puutarha
12 x kätevä köynnöstuki
Puutarhan köynnöskasvit kohoavat ylöspäin köynnöstukea vasten ja lisäävät siten maiseman ulottuvuuksia. Valikoimaa löytyy kaupoista, mutta voit tehdä köynnöstuen myös itse.
Julkaistu 14.4.2016
Viherpiha
1. Harjateräs soveltuu köynnöstueksi hyvin. Voit taivuttaa niistä kaarevan viuhkan, kuten kuvassa. Upota harjaterästankoa maahan riittävästi ja ankkuroi se vaikkapa kivien avulla.
2. Valmiita, tyylikkäitä metallisia köynnöstukia löytyy kauppojen valikoimista nykyään kiitettävästi. Ohjaa tukea vasten hentokasvuinen kärhö, joka ei peitä kaunista tukea alleen.
3. Yksinkertainen köynnöstuki syntyy kahdesta pitkästä kepistä ja niiden välille ristiin kierretystä narusta. Ne tarjoavat tukensa ympärille kiertyville köynnöspavuille riittävästi tarttumapintaa.
4. Köynnösportti on tunnelmallinen. Sen teet helposti ostamalla valmiin köynnöskaaren. Istuta kaaren molempiin reunoihin vaikkapa säleikkövilliviini. Ohjaa ja tarvittaessa sido köynnös tukeen.
5. Tee lehtevä teltta! Kokoa sopivan mittaisia oksia ja upota niiden tyveä vähän maahan. Sido oksat ylhäältä yhteen. Istuta tukien tyvelle köynnöksiä ja huolehdi, että ne ovat kiinni tukikepeissä.
6. Raudoitusverkko on mitä mainioin materiaali köynnöstueksi. Voit leikata siitä erilaisia paloja ja koostaa niitä haluamaasi muotoon tai kiinnittää tolppien väliin. Lehtevä piippuköynnös peittää pian tukensa.
7. Jos saat jostain nostalgisia heinäseipäitä, miksi et tekisi niistä rouheaa köynnöstukea. Iske pylväät maahan sopivalle etäisyydelle toisistaan ja sido yläpäästä yhteen. Tuoksuherne kruunaa tunnelman.
8. Myrskyssä katkennut mänty sai jäädä pihaan köynnöstueksi. Kaarna tarjoaa tarttumapintaa voimakaskasvuiselle japaninkelasköynnökselle, joka loistaa syksyllä keltaisena.
9. Pergolan tukipylväät ovat kuin luotuja köynnöstuiksi. Vuosien mittaan piippuköynnös kiipeää pergolan kattorakennelmiin ja alkaa kutoa lehtevää katosta oleskelupaikan suojaksi.
10. Ripusta naruja poikkitukeen tai kiinnitä niitä seinään. Näin saat tehtyä vaikka hauskan näkösuojan. Varsinkin ruusupapu värikkäine kukkineen sopii koristeeksi.
11. Seivästeline tukee suuria, köynnöstäviä papuja, kuten salko- ja ruusupapuja. Kolmiorakennetta saa vahvistettua ylös kiinnitettävällä poikkipuulla.
12. Töki maahan karsittuja puunvesoja tai muita raippoja ja sido yhteen latvasta kodaksi. Sitkeä pihlaja on oivaa, sillä se kestää puutarhassa kaksi vuotta.
Kommentoi »