Karaisu eli taimen totuttaminen ulkoilmaan on tärkeä vaihe, jotta kasvi selviää vähin vaurioin isosta muutoksesta. Vähässä valossa kasvanut taimi kärähtää helposti auringossa. Etenkin ohutlehtisten kasvien lehtiin ilmestyy herkästi laikkuja.
Myös tuulinen sää koettelee kasvustoa. Esimerkiksi kurkun ja kurpitsan pehmeät, kookkaat lehdet ovat alttiita vioituksille. Niiden taimet kärsivät myös koleasta säästä. Viileys on myös eduksi monille lajeille, kuten kaaleille.
Totuta taimet näin:
- Aloita karaisu noin 2–3 viikkoa ennen istutusaikaa.
- Vie taimi aluksi ulos lämpimänä ja tuulettomana päivänä. Nosta se katveeseen ja suojaa hallaharsolla, joka lämmittää ja vähentää haihduntaa. Tarkkaile kasvia ja nosta se takaisin sisälle, jos lehtien nestejännitys heikkenee. Myös kastelutarve voi lisääntyä.
- Totutteluvaiheen jälkeen taimi voi olla yön ulkona harson suojassa. Levitä harso aina vähintään kaksinkerroin, sillä haihtuva kosteus viilentää yksinkertaisen harson alla olevaa ilmaa. Muuten katekankaan sisäpuolella saattaa olla viileämpää kuin sen päällä.
Tiesitkö?
Kahden metrin korkeudessa ja maanpinnassa on öisin keskimäärin kolmen asteen ero. Hallayönä ero voi kuitenkin olla jopa kymmenen astetta. Vaikka pään korkeudella oleva lämpötilamittari näyttäisi useita plusasteita, maanpinnassa voi olla pakkasta. Tästä syystä parveke ja portaikko ovat karaistavalle kasville sopivan suojaisia paikkoja. Myös rakennus antaa lisälämpöä kasvustolle.