9 kysymystä: taimikasvatus
Piha ja puutarha
9 kysymystä: taimikasvatus
Taimikasvatus kotioloissa on hauskaa, helppoa ja huokeaa. Yhdestä siemenpussista saa paljon taimia ja erikoisia uutuuksiakin on tarjolla.

1. Milloin ensimmäiset siemenet voi kylvää?

Latva-artisokka ja pelargoni kannattaa kylvää jo tammikuussa. Jättisipuli kylvetään helmikuussa. Myös pitkän kasvuajan vaativa mukulaselleri on syytä kylvää helmi–maaliskuun vaihteessa, jotta se ehtii muodostaa mukulan syksyyn mennessä. Kotioloissa orvokin kasvatuksen voi aloittaa vasta maaliskuussa, sillä kovin varhain kylvetyt taimet venyvät pituutta lämpimässä asuinhuoneessa.

2. Pitääkö taimille antaa lisävaloa?

Aikainen kylvö edellyttää lisävalon antoa. Tavallisin tapa on ripustaa taimien ylle loisteputkivalaisin, joka antaa päiväsaikaan lisävaloa 12–14 tuntia. Nykyään on saatavilla myös energiansäästölamppuja, jotka tuottavat kasvun kannalta edullista valoa. Niiden käyttöaika on pitkä. Tällaisen tavallisella kannalla varustetun kasvilampun voi kiertää esimerkiksi pöytälamppuun. Siemenet idätetään 18–22 asteen lämpötilassa. Taimettumisen jälkeen lämpötilaa saa olla muutaman asteen alhaisempi.

3. Miten taimikasvatus onnistuu kotioloissa ikkunalla?

Ensin varmistetaan, että siemenet ovat itäviä. Kylvöjä varten hankitaan uutta vähäravinteista kylvömultaa ja puhtaat kylvöastiat. Vanhan mullan tai likaisten astioiden käyttö altistaa sienitaudeille, joita usein kutsutaan taimipoltteeksi. Valo-oloja voi parantaa käyttämällä kasvilamppua. Viljely onnistuu myös kokonaan kasvivalon alla, jolloin ei olla riippuvaisia luonnonvalosta. Siemenet itävät parhaiten, jos multa pidetään tasakosteana. Kastele multa hyvin ennen kylvöä ja peitä kylvös kelmulla. Jos mullan pinta kuivuu, sumuttele kylvös kosteaksi.

4. Mitkä yksivuotiset lajit on viisasta ostaa taimina, mitkä esikasvattaa?

Jos taimikasvatukseen sopivaa tilaa on niukasti, kannattaa kasvattaa vain lyhyen esikasvatusajan vaativia lajeja, kuten samettikukkaa ja hajuhernettä. Ne ehtivät kesäksi kukkaan vielä huhtikuussa kylvettäessä. Tällöin luonnonvaloakin on jo riittävästi. Pitkän kasvuajan vaativien yrttien ja kukkien viljelyaikaa voi lyhentää hankkimalla esimerkiksi pelargonit, verenpisarat ja ahkeraliisat huhtikuussa pikkutaimina.

5. Mitä lajeja suosittelet aloittelevalle taimikasvattajalle?

Yksivuotisista kukista helpoimpia ovat varmasti samettikukka ja ruusupapu. Vihanneksista tomaatti, kurkku ja kurpitsa onnistuvat lähes poikkeuksetta. Ne vaativat suhteellisen lyhyen taimikasvatusajan. Yrteistä aloittelijalle voi suositella basilikaa, sitruunamelissaa, korianteria ja viinisuolaheinää.

6. Miksi perennoja kannattaa kasvattaa siemenestä?

Siemenkylvö on edullinen tapa hankkia perennoja, sillä yhdestä siemenpussista saa paljon taimia. Perennojen itämisaika on pitkä, ja siemenet itävät epätasaisesti, minkä vuoksi kylvös ei saisi päästä kuivumaan missään vaiheessa. Avomaalle perennat kannattaa kylvää jo heinäkuussa, jotta taimet ehtivät kasvattaa kunnollisen lehtiruusukkeen ennen talven tuloa. Syksyllä voi kylvää ulos myös kylmäkäsittelyä vaativat lajit, jolloin siemenet saavat luontaisen kylmäjakson talven aikana. Kylvökset on hyvä merkitä nimikyltein, jottei vahingossa kitke taimia rikkaruohoina. Taimikasvatusta voi harjoitella yksivuotisilla kasveilla ja siirtyä vasta sen jälkeen monivuotisiin kukkiin. Palavarakkaus, orvokki, akileija, harjaneilikka ja unikot ovat helppoja perennalajeja ja sopivat myös aloittelijan kylvöksiin.

7. Mistä maasta siemenet tulevat?

Harrastajavalikoimamme perusta on ruotsalainen Lord Nelson -annossiemensarja, jonka lajit ja lajikkeet on pääosin koeviljelty pohjoismaissa. Lisäksi siemeniä tulee muista maista valmiiksi annospusseihin pakattuna. Siemeniä tuotetaan sopimusviljelmillä eri puolilla maailmaa ilmastollisesti edullisilla alueilla. Euroopassa siementuotanto on vähäistä. Kotimaista tuotantoa valikoimassamme edustavat ketokukkien siemenet, jotka viljellään Pirkko ja Keijo Kukkolan tilalla Koski Tl:ssä.

8. Mitä siemenpussin pakkausmerkinnät kertovat?

Siemenpussin kylkeen painetussa vakuustodistuksessa kerrotaan laji, lajike, pakkaaja ja siemenerä. Ostajan kannalta tärkeää tietoa on pakkauksen sulkemisajankohta sekä vihanneksilla ilmoitettava vähimmäis itävyys ja parasta ennen -päiväys. Siemenpussissa on myös kuvaus lajikkeesta sekä olennaista viljelytietoa, jonka avulla kuluttaja osaa kylvää siemenet ja tarvittaessa myös esikasvattaa taimet. Pakkaus on hyvä säästää viljelyn ajan, jotta erä voidaan jäljittää tarvittaessa.

9. Miten pitkään siemenen itävyys säilyy?

Useimpien vihanneslajien itävyys säilyy vielä 1–2 vuotta parasta ennen -päiväyksen jälkeen, jos siemenet säilytetään kuivassa paikassa. Päivämäärän umpeuduttua ylivuotiset siemenet ovat vielä käyttökelpoi-sia, mutta ne kannattaa kylvää hieman tavallista tiheämpään. Siementen luontainen säilymisaika vaihtelee lajeittain. Esimerkiksi nauriin ja lantun itävyys säilyy pitkään. Palsternakan, tillin ja sipulin itävyys sen sijaan heikkenee nopeasti, minkä vuoksi niitä ei kannata hankkia yli yhden vuoden tarpeen.

Asiantuntija: myymälänhoitaja Marja Heinonen, puutarhaliike Helle.

Lue lisää:

Kommentoi »